UA | RU
10 січня 2024, 11:33

Національна стратегія доходів погіршить умови для бізнесу в Україні, – спільна заява бізнес-асоціацій

фото: pixabay.com

Низка пропозицій Національної стратегії доходів до 2030 року значно погіршить умови ведення бізнесу в Україні та створить стимули для перетворення української юрисдикції на «сіру зону» без стимулів для приходу зовнішніх інвестицій та розвитку бізнесу

Про це йдеться у зверненні членів Української Ради Бізнесу, до складу якої входить 112 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, до президента, прем’єр-міністра та народних депутатів, передає RegioNews.

Стратегія була напрацьована без залучення представників бізнесу та фахової оцінки ризиків. "Застосування таких підходів призведе до збільшення корупції, пригнічення економічного відновлення та тінізації економіки", – заявили в УРБ.

Представники бізнесу виступили проти надання Державній податковій службі права без рішення суду накладати арешт на рахунки і майно та блокувати їх до повного погашення податкового боргу. "Такий підхід несе значні корупційні ризики та порушує принцип презумпції невинуватості. Формує прецедент поширення практики блокування бізнесу через блокування податкових накладних на всіх громадян, закріплює порушення конституційного принципу презумпції невинуватості. Більш того, значно погіршує інвестиційний клімат, що призведе до стагнації економіки", – стверджують в УРБ.

Бізнес також виступив проти скасування спрощеної системи оподаткування для аграрного сектору та впровадження прогресивної шкали ставок ПДФО.

А ускладнення умов для спрощеної системи оподаткування замість спрощення загальної системи оподаткування і звуження сфери застосування спрощеної системи оподаткування шляхом виключення юридичних осіб лише збільшить корупцію.

"Підвищення акцизів на пальне сприятиме зростанню логістичних витрат усієї економіки та суттєвому підвищенню цін для громадян та бізнесу, що зробить українську продукцію більш дорогою та менш конкурентоздатною на світовому ринку, в тому числі через складність логістичних шляхів через війну", – стверджують в УРБ.

Отримання органами ДПС повного доступу до інформації про обсяг та обіг коштів всіх платників податків, зокрема й фізичних осіб, на їх рахунках у банках (без рішення суду та кримінальних проваджень) протирічить практиці ЄС, створює значні корупційні ризики та призведе до порушення приватності.

Представники бізнесу не знайшли в Національній стратегії доходів якісні індикатори черговості реалізації етапів стратегії, що ускладнить моніторинг виконання стратегії та оцінку її ефективності.

Стратегія демонструє концентрацію зусиль виключно на підвищення доходів бюджету, без оцінки втрат зростання економіки. "Розширення дискреційних повноважень контролюючих органів, ускладнення адміністрування спровокує ще більш агресивну модель взаємодії органів ДПС з платниками податків. НСД-2030 створює черговий перерозподіл організаційної структури та штатних розписів. Подібний підхід не забезпечить довіри до контролюючих органів", – запевняють експерти.

Бізнес пропонує сконцентруватися на простих та справедливих правил оподаткування, мінімізації дискреції та викорінення практики презумпції вини у податковому та митному адмініструванні.

"Українська Рада Бізнесу закликає Кабінет міністрів та народних депутатів організувати інклюзивний процес обговорення Національної стратегії доходів, за участі експертів та бізнес асоціацій, надати економічне обґрунтування до зазначених у зверненні пунктів Стратегії, та врахувати пропозиції українського бізнесу. За підсумками обговорень та розрахунків – переглянути Нацстратегію у низці пунктів та прийняти Кабінетом міністрів оновлену якісну редакцію НСД", – просять в УРБ.

Нагадаємо, 27 грудня уряд погодив "Національну стратегію доходів" (НСД) до 2030 року. Цей документ визначатиме, як держава буде жити наступні шість років та фінансувати свої потреби, зменшуючи залежність від партнерів.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
Сили оборони показали, як під Вовчанськом збили російський дрон-камікадзе
05 липня 2024, 22:22
На Вінниччині зіткнулися дві автівки: загинув один із водіїв
05 липня 2024, 21:33
На Донеччині окупанти вдарили зі "смерчів" по Українську: є жертва та поранений
05 липня 2024, 20:57
На Херсонщині росіяни атакували дронами цивільне авто та бригаду "швидкої": є постраждалі
05 липня 2024, 20:17
На Донеччині прикордонники збили зі стрілецької зброї російський "Ланцет"
05 липня 2024, 19:58
Чиновник військової частини на Кіровоградщині закупив на 700 тис. грн неякісних консервів
05 липня 2024, 19:28
Війська Росії обстріляли Дніпропетровщину дронами та артилерією: в лікарню потрапили дві людини
05 липня 2024, 19:13
У які години діятимуть графіки відключення світла 6 липня: інформація від Укренерго
05 липня 2024, 18:52
Керівництво університету в Києві незаконно приватизувало 32 службові квартири
05 липня 2024, 18:38
На Київщині горів приватний будинок: загинула жінка, постраждав чоловік
05 липня 2024, 18:15