UA | RU
15 липня 2024, 10:00

На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК

16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста Катерини Аніщенко, що буде з тими чоловіками, які все ж не встигли оновити свої дані у "Резерв+", ЦНАПі чи в ТЦК, чому варто, щоб уся історія хвороб військовозобов'язаного була занесена у систему "HELSI" та чи є насправді масовим явищем так звана "бусифікація".
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста Катерини Аніщенко, що буде з тими чоловіками, які все ж не встигли оновити свої дані у "Резерв+", ЦНАПі чи в ТЦК, чому варто, щоб уся історія хвороб військовозобов'язаного була занесена у систему "HELSI" та чи є насправді масовим явищем так звана "бусифікація".
Фото: РБК-Україна

Пані Катерино, за даними Міноборони, свої військово-облікові дані оновили понад 3 млн осіб, майже третина з яких – ті, хто перебувають за кордоном, військовозобов'язані, які мають бронь або відстрочку. Чи варто розуміти, що всім іншим у будь-якому випадку варто чекати на повістку на ВЛК у той чи інший час?

Так, їм потрібно буде чекати запрошення на ВЛК. Вважаю, що це у будь-якому разі нікого не омине, адже всі мають перебувати на обліку. Навіть якщо військовозобов'язаний оновив дані у "Резерв+" і має відповідний QR-код, то це не позбавляє його вимоги носити із собою військовий квиток і на ньому має бути проставлений спеціальний VIN-код. Якщо військового квитка немає, то потрібно пройти процедуру ВЛК, щоб його отримати.

А якщо людина отримала військовий квиток, скажімо, до 2022 року, то він без цього VIN-коду вважається недійсним?

Ні, він дійсний, але все рівно потрібно з'явитися для уточнення даних у ТЦК, а саме – для вклеювання VIN-коду. Або ж замінити старий військовий квиток на новий. Під час роботи зі своїми клієнтами я неодноразово стикалась з тим, що якщо, наприклад, військовий квиток був виданий ще за часів СРСР, то його в ТЦК просто забирають і видають новий. При цьому, ті, хто мають право на відстрочку, не проходять процедуру ВЛК – їм просто здійснюють заміну військового квитка. Якщо людина має різного роду довідки, які раніше видавали у колишніх військоматах, то потрібно також отримувати військовий квиток, а якщо немає підстав для відстрочки, то доведеться пройти ВЛК.

Раніше вже кілька разів повідомлялося, що додаток "Резерв+" не матиме електронних повісток, але незабаром можуть передбачити розсилку запрошень на ВЛК. Що вам відомо?

Так, це буде оповіщення, щоб прибути до ТЦК.

Але за фактом це і є та сама повістка?

Звичайно. В цьому оповіщенні буде вказано дату і час, коли потрібно з'явитися до ТЦК. Це, як були випадки, коли в одній повістці вказувалось, що "пропонуємо з'явитися до ТЦК", а в іншій – "наказуємо з'явитися до ТЦК", але суті це не змінювало. Тому пропозиція у "Резерв+" з'явитися до ТЦК на ВЛК і сама повістка у класичному її виді – це суті не змінює.

А якщо військовозобов'язаний на пропозицію у "Резерв+" не з'явиться до ТЦК?

Тоді – це всі наслідки згідно із законом, що почав діяти з 18 травня – адміністративне стягнення за невиконання вимог закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Тобто це штраф у розмірі від 17 до 25,5 тис. грн за ігнорування першої повістки.

А скільки загалом таких штрафів можуть накласти?

Один штраф за одну повістку, другий штраф за другу повістку. Кожна проігнорована повістка – це штраф.

Зараз ми бачимо величезні черги до ЦНАПів на оновлення даних. Чи взагалі є якась різниця між оновленням даних у ЦНАПі та в "Резерв+"?

Різниці немає ніякої, але якщо в тому ж ЦНАПі не "підтягується" інформація про військовозобов'язаного, а таке теж буває, то радять йти до ТЦК. Тому в такій ситуації і "Резерв+" нічого не "підтягне".

Катерина Аніщенко

Кабмін нещодавно затвердив порядок централізованого друку повісток та накладання на них електронного підпису представниками ТЦК. Розкажіть про це докладніше.

Це буде масовий характер направлення таких повісток, що зменшить час на їхнє доставлення до адресата. Також це зменшить витрати бюджету на послуги "Укрпошти" за направлення повісток рекомендованим листом. Загалом терміни направлення повістки значно зменшаться.

Після проходження ВЛК у військовозобов'язаного може змінитися військово-облікова спеціальність? Наприклад, з діловода чи комірника, які навряд чи передбачають безпосередню участь у бойових діях, на стрілецьку ВОС.

Можуть змінити військово-облікову спеціальність. Навіть командир може змінити ВОС військовому, який перебуває у штаті його військової частини. Але є ще проблема, що у багатьох взагалі ВОСу немає. А якщо є цивільна професія, то ВОС має бути призначений.

Тобто виходить, що яка є нестача у спеціальностях, то таку можуть і написати військовозобов'язаному?

Звичайно, це відбувається з урахуванням стану його здоров'я.

Багатьом відомі неодноразові факти того, що проходження ВЛК, і це по всій країні, виявлялося чистою формальністю, коли ВЛК проходило максимально за короткий період, а скарги чи хвороби людини зовсім не враховувалися. Кажуть, що така практика продовжується досі. Чи не вважаєте ви, що такий підхід просто дискредитує процес мобілізації?

Для того, щоб не було дискредитації і щоб медичні показники здоров'я військовозобов'язаного були враховані під час проходження ВЛК, усе повинно бути внесено в систему "HELSI". Якщо людина проводила обстеження чи навіть операційне втручання у приватній лікарні, або без направлення від свого сімейного лікаря, то це не говорить про те, що людина на час проходження ВЛК є абсолютно здорова. Так, у військовозобов'язаного можуть бути проблеми зі здоров'ям і є виписки з приватних лікарень, але жодна приватна лікарня не має доступу до "HELSI". В такому разі потрібно йти до сімейного лікаря і просити, щоб він усі ці виписки з приватної лікарні прикріпив до історії пацієнта. Або потрібно брати направлення у сімейного лікаря до того ж самого травматолога і вже у державній лікарні показувати результати обстеження чи МРТ і просити, щоб травматолог врахував це під час встановлення діагнозу. Лікарі військово-лікарської комісії не оглядають пацієнта, а військовозобов'язані не приходять на лікування під час проходження ВЛК. Тому будь-який лікар ВЛК може відкрити систему "HELSI" і вже там подивитися, які скарги на здоров'я були у військовозобов'язаного і які йому діагнози ставили. Не входить у компетенцію військового лікаря оглядати пацієнта, адже він буде керуватися лише тими медичними висновками, які були занесені у систему "HELSI".

Ви кажете про звернення до приватних лікарень. А якщо військовозобов'язаний свого часу звертався до державних медичних установ з скаргами на здоров'я, але це не було внесено до системи "HELSI".

Ось є приклад. Військовозобов'язаний свого часу звертався до приватної лікарні і його, скажімо, направили на операцію у якийсь державний інститут. Тоді потрібно взяти виписку з цього інституту і з нею з'явитися до сімейного лікаря, щоб він вніс це у базу "HELSI".

У мережі неодноразово виринали відео, які не раз називали силовою мобілізацією або ще одним терміном – "бусифікація". Насправді таких випадків багато чи усе це здебільшого роздувають у соцмережах?

Скажу так, що коли починаєш розбиратися у різних ситуаціях, як юрист, то виходить, що нікого не кидали у той бус. Хоча, так, дійсно були окремі випадки, які навіть фіксувались на відео, коли до військовозобов'язаних застосовували силу представники ТЦК. Але як постійно стверджують ті ж представники ТЦК чи поліції, вони лише пропонують військовозобов'язаному супроводити його до територіального центру комплектування, а людина вже сама погоджується.

А якщо не погоджується?

В такому випадку людина йде далі, а представники ТЦК мають право скласти акт про відмову особи отримати повістку. А якщо військовозобов'язаного перевіряють поліцейські, і вони бачать, що він не перебуває у розшуку за системою "Оберіг", тоді поліція не має права навіть здійснювати затримання такої особи. У нас часто люди не знають своїх прав, і саме це призводить до таких чуток, які розносяться потім телеграм-каналами.

Але проблема в тому, що в багатьох випадках люди не знають куди скаржитися, якщо поліцейські чи представники ТЦК все ж силою заштовхують військовозобов'язаного до бусу.

Але по суті вони добровільно сіли в автомобіль і потім почали процедуру ВЛК. Дійсно, були випадки, коли під час доставлення військовозобов'язаного до ТЦК йому були нанесені тілесні ушкодження. Але вже з 18 травня усі такі моменти вручення повістки чи відмову військовозобов'язаного її отримувати повинні фіксуватися нагрудними камерами поліцейського або працівника ТЦК.

Що буде після 16 липня, коли спливе 60 днів на оновлення військово-облікових даних, зокрема, з тими, хто їх не оновив навіть у "Резерв+" чи у ЦНАПі?

Напевне я знаю те, що ті військовозобов'язані, які не оновили свої дані, будуть притягнуті до адміністративної відповідальності, а саме накладенням штрафу у розмірі від 17 до 25,5 тис. грн. Я навіть аналізувала усі вислови представників Міноборони чи тих самих ТЦК, і виходить, що якщо військовозобов'язаний хоча б оновив свої дані через "Резерв+" чи ЦНАП, то це дасть змогу йому уникнути штрафу. І додам, що після 16 липня кожен чоловік повинен мати із собою військовий квиток і паспорт. Не витяг з "Резерв+" чи ЦНАПу, а саме військовий квиток у паперовому вигляді. Якщо говорити про адміністративне затримання військовозобов'язаного, який не оновив свої військово-облікові дані до 16 липня, то дійсно його можуть затримати, якщо він перебуває у розшуку, і доставити до ТЦК. Далі вже особа сама вирішує чи проходити їй ВЛК або відмовлятися і нести відповідальність.

19 серпня 2024
"Беруть тих, у кого немає проблем із ТЦК": військовозобовʼязаним чоловікам стає все важче знайти роботу
Посилення мобілізації наприкінці весни цього року досить потужно вплинуло на ринок праці в Україні. Ситуація на ньому була й так напруженою, адже багато фахівців за останні два роки виїхали за кордон ...
16 серпня 2024
Військові дії в Курській області: що буде з транзитом газу?
З перших днів військової операції ЗСУ у Курській області можливість повної зупинки транзиту російського газу до Європи обговорюється як один із ймовірних варіантів розвитку подій
09 серпня 2024
Наступ на Курську область: що це дасть Україні
Вже кілька діб на території Курської області відбувається військова операція, яка поставила на вуха все військово-політичне керівництво країни-агресора. Україна поки що ніяк офіційно не коментує ці по...
02 серпня 2024
Відбудова "Охматдиту": чому у МОЗ вирішили "дати задню", скасувавши скандальний тендер
З моменту атаки росіян на київський "Охматдит" минуло менше місяця, але за цей час чиновники встигли провести тендер на відбудову дитячої лікарні. Проте, у суспільства виникло настільки багато запитан...
На Тернопільщині після нічної атаки РФ зафіксували значне забруднення повітря
20 серпня 2024, 14:09
У Херсоні росіяни обстріляли житлову забудову: постраждала 14-річна дитина
20 серпня 2024, 13:50
У Києві затримали відомого адвоката, який "заробляв" на ухилянтах
20 серпня 2024, 13:22
Пішов купатися та зник: на Дніпропетровщині поблизу бази відпочинку потонув чоловік
20 серпня 2024, 12:58
Верховна Рада підтримала заборону діяльності УПЦ МП в Україні
20 серпня 2024, 12:25
На Харківщині окупанти вдарили дроном по цивільній автівці: загинув чоловік
20 серпня 2024, 12:04
На Донеччині росіяни вбили 5 цивільних, 7 людей отримали поранення
20 серпня 2024, 11:46
На Луганщині прикордонники знищили польовий склад БК та позиції росіян
20 серпня 2024, 11:18
Пожежа на промисловому підприємстві в Тернополі: чи виявили фахівці шкідливі речовини в повітрі
20 серпня 2024, 10:59
СБУ затримала агента ФСБ, який готував ракетно-дронові удари по Одещині
20 серпня 2024, 10:39