UA | RU
04 липня 2024, 14:31

На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми

Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, скільки годин на добу не буде світла взимку, чому українцям варто призвичаїтися жити з відключенням електроенергії найближчі роки та скільки років потрібно, щоб повністю відновити енергосистему України.
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, скільки годин на добу не буде світла взимку, чому українцям варто призвичаїтися жити з відключенням електроенергії найближчі роки та скільки років потрібно, щоб повністю відновити енергосистему України.

Пане Юрію, який зараз стан української енергосистеми? Скільки потужностей ми втратили внаслідок російських атак?

Уся система теплових електростанцій (ТЕС), теплових електроцентралей (ТЕЦ) та гідроелектростанцй (ГЕС) має різні ступені пошкодження і фактично не працює сьогодні. З цієї системи країна використовувала 6000 МВт електроенергії. На піку, взимку, ми споживаємо приблизно 15000-16000 МВт. Такі показники були в останню зиму. Тобто 6000 МВт через обстріли вже немає, і навіть якщо відновлять потужностей на 2000 МВт, про що заявляється наразі, то в нас все рівно буде дефіцит у 3000 МВт, щоб хоча б дотягнути до мінімального рівня споживання електроенергії взимку – 15000 МВт. Але є ще додаткові потреби. Наприклад, за останні роки були пошкоджені підстанції, які "пропускають" електроенергію від виробника до споживача. Не всі підстанції відремонтовано. Простіше кажучи, справна підстанція може "пропустити" умовно 1 млн кВт, але через несправність "пропускає" усього 600 тис. кВт. Усе це вкупі дає дефіцит взимку ще плюс близько 2000 МВт. Тому сумарно в нас не вистачатиме близько 5000 МВт електроенергії цієї зими.

Враховуючи такий дефіцит, скільки світла на добу можливо не буде взимку?

Усе зводиться до трьох прогнозів або сценаріїв – оптимістичний, стабільний та песимістичний. Оптимістичний полягає в тому, що до опалювального сезону відновлять навіть не 2000 МВт потужностей, а 3000, і будуть працювати усі блоки АЕС, а це орієнтир на 8-9 блоків, адже усього в нас їх 9. Плюс зима має бути не м’яка, але й не холодна – стандартна. При таких вихідних даних все рівно будуть відключення електроенергії від 8 до 12 годин на добу. Одразу скажу, що деякі тішать себе думкою, мовляв, зараз деякі блоки на АЕС в ремонті, і взимку вони будуть усі працювати. Але не забуваймо, що зараз електроенергію також виробляють сонячні станції, а це доволі серйозна потужність – від 1000 до 3000 МВт. Так от взимку цих потужностей не буде.

Розкажіть детальніше про інші два прогнози.

Стабільний сценарій полягає в тому, що відновлять 2000 МВт потужностей, плюс буде працювати не 8-9 блоків АЕС, а 7-8, адже вони теж можуть виходити в ремонт чи аварійно зупинятися. Також потрібно, щоб зима була не дуже холодна. Але враховуйте, що не буває так, що дві зими поспіль, а остання зима була теплою, можуть бути м’якими. Також можуть ще "підтягнути" 1000 МВт за рахунок відремонтованих ГЕС. Усі ці фактори все рівно призведуть до того, що електроенергію відключатимуть мінімум по 12 годин на добу, або навіть по 14 годин.

Є ще самий негативний або песимістичний сценарій. Буде працювати максимум 7 блоків АЕС, а може інколи і по 5-6 блоків. Внаслідок цього може бути роз’єднання системи, а це призведе до збою, і щоб набрати усі потужності, потрібно буде чекати мінімум добу, а це вже – блекаут. Взимку 2022 року так було вже, коли у тому ж Києві більше двох діб майже не було світла. Тому при таких негативних сценаріях дійсно світло можуть давати по 2-3 години на добу.

Але в усіх трьох сценаріях виключені нові ракетні удари. Якщо ж вони будуть, то це вже велика ймовірність настання одразу песимістичного сценарію. Але я б готувався до середнього сценарію, коли світла не буде по 12-14 годин на добу.

Тобто вже зараз ми можемо точно сказати, що сподіватися на те, що наступний опалювальний сезон 24/25 років буде аналогічним до минулого 23/24 років, коли світло вимикали мінімально, вже не варто?

Коли мене питали перед останньою зимою про відключення електроенергії, то я теж заявляв, що вони точно будуть, а те що їх не було, то це не заслуга ані влади, ані керівників енергетичних структур. Просто ми пройшли надзвичайно теплу зиму, а тому відключень світла не спостерігалось. Але, на жаль, цієї зими вже так не буде. Навіть якщо вона пройде теплою, відключення все рівно будуть. Адже ті ж відремонтовані електростанції можуть знову вийти з ладу чи станеться якийсь катаклізм. Тим більше, якщо порівнювати з минулою зимою, то минулого року не було таких пошкоджень енергосистеми, як зараз.

Який ваш прогноз на залишок літа? Адже вже зараз, наприклад, у Києві світла подекуди вимикають по 6-8 годин поспіль.

Нам вже казали, що липень буде складним, адже блоки АЕС повиходили в ремонт, плюс ТЕС майже нічого не виробляють, адже їх теж ремонтують. Є от сонячна генерація й імпортна електроенергія, але її замало. В липні один блок АЕС ремонтують, але невдовзі мають запустити інший. Тому стане трохи легше. Але проблема і в тому, що імпортної електроенергії нам не дають у потрібній кількості. Все ще залежатиме від температури повітря. Якщо не буде спеки сильної, то буде легше з відключеннями світла, але вони все рівно спостерігатимуться – плюс/мінус дві години від тих графіків відключень, що є на сьогодні.

Проблеми з відключеннями електроенергії лише на цей рік чи розтягнуться на кілька подальших років?

Це точно на дві найближчі зими навіть з урахуванням, що вони будуть теплі. Усе навіть може доходити до блекаутів. Це ще якщо враховувати, що ракетних обстрілів інфраструктури більше не буде. Навіть якщо уявити, що завтра закінчиться війна, то все рівно дві найближчі зими будуть важкими. А масштабні ремонти енергосистеми розпочнуться хіба з 2026 року. Зараз це все поточні оперативні ремонти. Багато ж обладнання ставлять те, що вже було вживане, і його ніхто нормально не перевіряє, адже часу немає – ставлять одразу в роботу, а це майбутні ризики щодо повторних поломок.

Скільки років потрібно на відновлення енергосистеми до того стану, що був на початку повномасштабної війни?

Це мінімум два роки потрібно і то за умови, що, знову ж таки, не буде більше ніяких обстрілів. На рівень енергосистеми лютого 2022 року ми зможемо вийти не раніше 2027 року. А якщо буде війна і обстріли, то знову буде те саме – відключення масштабні.

Яке майбутнє в української енергосистеми? Чи взагалі потрібно відновлювати до того стану, що був раніше, або можливо якісь нові технології варто залучати?

По-перше, є такі думки, що якщо от розбили ТЕС, то варто будувати усе нове. Але ж зараз війна і знову туди може прилетіти ракета. А ще на відбудову потрібні великі кошти. І що не менш важливо – час. Хороша ТЕС будується близько семи років і це за умови наявності коштів та обладнання. Тому варто ремонтувати усе, що розбили і зберегти те, що було до 2022 року. Насправді в Україні дуже якісна енергосистема. В нас збудована централізована енергосистема з великим запасом міцності. Будувати нові атомні блоки – це правильно, але на це потрібні колосальні кошти і наявність технологій. А от розмови про те, що замість 10 великих ТЕС можна побудувати сотні маленьких і буде від цього добре, то ні – добре не буде. В такому разі, якщо вимкнуть світло, то споживачі будуть сидіти доки не відремонтують станцію, яка їх забезпечує електроенергією. Зараз є можливість перемикати канали постачання електроенергії. Можна розглядати газову електрогенерацію в якості великих блоків. В нас є запаси газу, і усе це можна розвивати. Як на мене, то за цим наше майбутнє.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
На Чернігівщині знешкодили бойову частину ворожого "Шахеда", яка не здетонувала
06 липня 2024, 19:34
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: чоловік загинув, його дружина поранена
06 липня 2024, 18:40
ДТП на Рівненщині: маршрутку рознесло вщент, 14 загиблих
06 липня 2024, 17:43
У Житомирі засудили колишнього тренера спортклубу, який розбещував дівчаток
06 липня 2024, 17:29
Окупанти обстріляли громаду на Дніпропетровщині: загинула жінка
06 липня 2024, 16:47
У Дніпрі завершили розбір завалів багатоповерхівки, по якій росіяни вдарили ракетою 28 червня
06 липня 2024, 16:22
Окупанти не припиняють обстрілювати Херсонщину: є загиблий та поранена
06 липня 2024, 15:51
У Львові затримали скандального експрокурора та його тещу-адвокатку: вона "заробляла" на ухилянтах
06 липня 2024, 15:15
ДТП на трасі в Миколаївській області: 9 постраждалих, серед них – 5 дітей
06 липня 2024, 14:20
Врятував дружину, а сам не встиг вибратися: на Чернігівщині сталася смертельна пожежа
06 липня 2024, 13:39