UA | RU
28 серпня 2024, 15:08

Яценко Володимир Анатолійович

Скандальний банкір і бізнесмен
Скандальний банкір і бізнесмен

Володимир Яценко народився 18 листопада 1969 року в Дніпродзержинську (наразі Кам'янське) Дніпропетровської області.

Закінчив середню школу, після чого вступив до Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, де здобув спеціальність "Інформаційні системи керування та технології".

Кар'єра

У липні 1992 року Володимир Яценко почав працювати у ПриватБанку, що на той час належав опальному олігарху Ігорю Коломойському та його партнерам. Досить швидко Яценко просунувся по кар'єрній драбині, і вже у 1998 році отримав посаду заступника голови правління ПриватБанку. Також він був керівником корпоративного VIP-бізнесу та відповідальним за кредитування великих компаній. Фактично Володимира Яценка можна назвати основним зі старожилів цієї комерційної структури, що свого часу належала Коломойському, адже Яценко працював у ПриватБанку з моменту його заснування і до того моменту, як банк націоналізували у 2016 році, а це – 24 роки кар'єри.

У січні 2017 року разом із колишніми менеджерами ПриватБанку Олександром та Дмитром Дубілетами, Олегом Гороховським, Михайлом Рогальським, Людмилою Шмальченко і Вадимом Ковальовим Яценко заснував компанію Fintech Band, яка стала розробником інтернет-банкінгу monobank.

Скандали

На початку 2020 року Господарський суд Києва відкрив провадження за позовами низки екс-топменеджерів та екс-акціонерів Приватбанку про визнання недійсними договорів про придбання акцій, які були укладені в грудні 2016 року під час націоналізації банку. Серед позивачів був і Яценко, який володів міноритарним пакетом акцій фінустанови розміром 0,3%.

Опівдні 22 лютого 2021 року в аеропорту "Бориспіль" за вказівкою НАБУ диспетчери терміново посадили приватний літак, на якому був Володимир Яценко. За даними правоохоронців, він намагався втекти з України в Австрію. Тож прямо на злітній смузі його затримали за підозрою в корупційному злочині.

За версією детективів Національного антикорупційного бюро, Володимир Яценко разом зі спільниками причетний до розтрати майже 137 мільйонів гривень, які належали банку. У грудні 2016 року, за день до визнання ПриватБанку неплатоспроможним, на підставі неправдивих документів вони перевели ці гроші на користь страхової компанії, пов’язаної з  колишніми керівниками та власниками ПриватБанку.

Пізніше НАБУ оголосило підозри ще кільком колишнім високопосадовцям ПриватБанку. За кілька днів після затримання, Вищий антикорупційний суд відправив Яценка під варту з можливістю внесення застави. Згодом за колишнього першого заступника голови правління "ПриватБанку" Володимира Яценка одна з компаній внесла заставу в розмірі понад 50 млн грн, і він вийшов із СІЗО. Згідно з рішенням суду, Яценко повинен прибувати до слідчого, прокурора та суду за вимогою, не виїздити за межі Дніпропетровської області без їхнього дозволу, повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну місця проживання чи роботи. Йому було заборонено спілкуватися з іншими фігурантами у справі, він також мав здати паспорти.

Цікаво, що ввечері 22 лютого та впродовж дня 23 лютого одразу після затримання, Яценко переписав на цивільну дружину та доньку десятки мільйонів гривень, якими володів через частки в різних компаніях. Зокрема, йдеться про ТОВ "Фінтех бенд" – це та сама компанія, яка створювала "Монобанк". Яценко переписав на цивільну дружину свою частку в цій компанії розміром 172 тисячі гривень. Також родичці перейшла частка Яценка розміром 488 тисяч гривень в компанії "Естейт сіті" та частка в 162 тисячі гривень у компанії "Ейсі дісі процесінг".

Наступного дня, 23 лютого, на доньку Яценка, Ганну, теж перейшли великі активи у двох аграрних компаніях. Зокрема, доньці повністю перейшла компанія "Улянівка агро". А це 23 об’єкти нерухомості, 500 земельних ділянок і 17 автомобілів. Того ж дня донька отримала від батька 90% компанії "Машівка агро альянс". Ганні Яценко перейшла частка компанії у розмірі 32,5 млн грн. Варто зазначити, що у власності компанії – 28 об’єктів нерухомості, 2483 земельних ділянок і 64 автомобілі. Це все відбувалося у той час, коли затриманий банкір перебував в ізоляторі тимчасового тримання.

Як свідчать дані Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України в аналітичній системі Youcontrol, колишній голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет та його колишній перший заступник Володимир Яценко позбулися часток у ТОВ "Фінтех Бенд" (розвиває картковий бренд monobank) після отримання підозр НАБУ.

Вже 12 березня 2021 року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду наклала арешт на депозитний рахунок, який належить Яценку. Також арешт було накладено на 1/2 частину часток корпоративних прав у статутних капіталах трьох підприємств, що належать цивільній дружині Яценка Євгенії Кривенко – ТОВ "Фінтех Бенд", ТОВ "Естейт Сіті" і ТОВ "Ейсі Дісі Процессінг". Крім того, суд ухвалив накласти арешт на 3 млн доларів Яценка на депозитному рахунку в Monobank.

А 15 березня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру у розтраті 8,2 млрд грн трьом колишнім топ-чиновникам "Приватбанку".

У травні того ж року ЗМІ стало відомо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура не клопотала про подовження для ексзаступника голови правління Приватбанку Володимира Яценка зобов’язання носити електронний браслет через технічні причини. В решті решт із Яценка зняли електронний браслет через "технічні причини".

У 2023 році завдяки розслідуванню журналіста Михайла Ткача стало відомо, що топменеджер олігарха Ігоря Коломойського Володимир Яценко, якого НАБУ затримувало за підозрою у розтраті коштів Приватбанку, зміг благополучно виїхати з України вже під час військового стану.

За даними Національного антикорупційного бюро на жовтень 2023 року, які надали журналістам УП, Володимир Яценко досі вважається підозрюваним. Однак за рішенням суду йому було обрано запобіжний захід у вигляді застави, без додаткових обмежень. А з березня 2022 року прокуратура не вважала за потрібне обмежувати пересування колишнього топ-менеджера Приватбанку. Внаслідок цього Яценко кілька разів виїжджав з України вже під час загальної мобілізації – як "обличчя з інвалідністю 2-ї групи", повідомляють джерела у прикордонній службі. Вкотре екс-наближений олігарха Коломойського залишив Україну в серпні 2022 року. Восени 2022 року Володимир Яценко перебував у столиці Австрії, де його зафіксували журналісти.

Наприкінці серпня 2024 року ЗМІ почали писати про те, що Володимир Яценко може бути причетний до досить складної схеми, що має на меті контроль над стратегічно важливими об'єктом – зернового порту "Боріваж". Станом на серпень 2024 року в Господарському суді Дніпропетровської області розглядалась справа щодо банкрутства ТОВ "Боріваж". Подейкують, що сам Яценко має вплив на процедуру банкрутства. Його головна мета начебто полягає в тому, щоб заволодіти зерновим портом "Боріваж", але без здійснення будь-яких виплат ПриватБанку, який виступає забезпеченим конкурсним кредитором. У свою чергу основним кредитором у справі про банкрутство ТОВ "Боріваж" є ТОВ "Агрокомплект". Є інформація, що права на останнє ТОВ були незаконно відчужені на користь Дмитра Олександровича Шапкіна за допомогою підробленої довіреності. ПриватБанк неодноразово намагався організувати аукціон з продажу права вимоги до ТОВ "Боріваж", але щоразу стикався з перешкодами. Затягування процесу призвело до появи нових учасників справи – у травні 2024 року ТОВ "Агрокомплект" продало права вимоги до боржника своїм правонаступникам. Кульмінацією стало визнання ТОВ "Боріваж" банкрутом 19 серпня 2024 року, що відкрило шлях для потенційних маніпуляцій з активами ТОВ "Агротермінал Логістик".

До речі, державний наразі ПриватБанк хотів продати права вимоги до "Боріважа" на відкритих торгах на Прозорро, призначивши їх на 16 вересня. Це мала бути одна з багатьох спроб повернення кредитів, що були видані спорідненим підприємствам ще старими власниками банку, які керували до націоналізації ПриватБанку у 2016 році. Так от борги "Боріваж" перед ПриватБанком складали понад 5 млрд грн. Сам же Яценко хоче зірвали цей процес повернення боргів за допомогою банкрутства "Боріваж". 

Поточна ситуація несе в собі низку серйозних ризиків. Існує загроза зміни керівництва ТОВ "Агротермінал Логістик" на лояльних до Яценка осіб, що може призвести до створення штучної заборгованості або несприятливого відчуження майна. ПриватБанк може втратити забезпечення за кредитом на суму близько 5 млрд грн, а держава – контроль над стратегічно важливим портом "Боріваж", який є морським перевантажувально-складським комплексом зернових вантажів з причалом.


13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
03 вересня 2024
Влада готується до великого перезавантаження Кабміну: хто з міністрів втратить свої посади
Цього тижня, найімовірніше, вирішиться епопея з переформуванням Кабінету міністрів, яка тривала останні чотири місяці
 
Точицький Микола Станіславович
Міністр культури та стратегічних комунікацій України
Стефанішина Ольга Віталіївна
Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністр юстиції України
Калмикова Наталія Фернандівна
Міністерка у справах ветеранів України, ексзаступниця міністра оборони
Всі досьє »