UA | RU
13 травня 2024, 17:07

Трепак Олександр Сергійович

Командувач Сил спеціальних операцій ЗСУ
Командувач Сил спеціальних операцій ЗСУ

Народився 15 вересня 1976 року у Вінниці.

Освіта

Після того, як у 1993 році Олександр Трепак закінчив школу, вирішив пов’язати своє життя з військовою справою. За фактом інакше він вчинити і не міг, адже є військовим у четвертому поколінні. Трепак пішов навчатися до Одеського інституту сухопутних військ. У 2017 році отримав диплом магістра Національного університету оборони України імені Черняховського у Києві.

Кар’єра

Одразу після закінчення військового вишу Олександр Трепак пов’язав своє життя з військовою справою. Досить швидко йому почали довіряти очолювати різноманітні розвідувальні підрозділи у Збройних силах України. Та й загалом Трепак спробував свої сили у військовій розвідці, радіорозвідці та інформаційній розвідці.

У 2008 році Олександру Трепаку доручили керувати загоном спеціального призначення, що входив до 3-го окремого полку спецпризначення з базуванням у Кіровограді (нині Кропивницький).

Війна на Донбасі

Поворотним моментом у житті та професійній кар’єрі Олександра Трепака став 2014 рік, коли на Донбасі росія розпочала збройну агресію проти України. У квітні того ж року він почав брати участь в Антитерористичній операції.

Вже тоді Трепак виявив неабиякий героїзм. Наприклад, на початку літа 2014 року він брав участь у пошуках важкопораненого командира Центру забезпечення бронетанковим озброєнням Володимира Чобітка. Тоді група з восьми бійців на чолі з Трепаком захопила блокпост російських бойовиків перед в’їздом до міста Артемівська (нині Бахмут). Саме це посприяло порятунку командира Центру Чобітка, адже інша група українських воїнів змогла евакуювати його гелікоптером саме через коридор, який вдалось створити завдяки захопленому блокпосту росіян. Тоді ж Олександр Трепак отримав поранення ноги, але відмовився їхати до госпіталю на лікування, керуючи протягом двох діб відбиттям атак окупантів. До речі, за успішне виконання цього завдання Трепака підвищили у званні до полковника, а також нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеню. Крім цього, йому надали іменну вогнепальну зброю. Загалом тоді Трепак разом з колегами охороняли Центр забезпечення бронетанковим озброєнням у Бахмуті та базу зберігання стрілецької зброї в селі Парасковіївка на Донеччині.

Після лікування у шпиталі після поранення 27 серпня 2014 року Олександра Трепака призначено старшим військовим начальником з оборони території Донецького аеропорту. На цій посаді він був до 3 жовтня того ж року. Під час героїчної оборони аеропорту українські військові на чолі з Трепаком змогли відбити дуже багато штурмів бойовиків, а також підбити аж вісім танків, а один танк взагалі вдалось захопити та евакуювати. Крім цього, в живій силі було знищено майже 300 бойовиків, а також шестеро взято до полону.

Саме Олександр Трепак зміг зробити так, щоб окупанти не перекрили шляхи постачання провізії та боєприпасів до аеропорту. Цього вдалось домогтися завдяки контрдиверсійним та контрзасадним заходам в околицях летовища. В той час захисників Донецького аеропорту і почали називати "кіборгами" за їхній нечуваний героїзм. Зокрема за це в лютому 2015 року Олександр Трепак отримав звання Героя України з врученням ордену "Золота Зірка".

23 березня 2016 року Олександра Трепака призначено командиром 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго в Кропивницькому. На цій посаді він перебував аж до листопада 2020 року.

Наприкінці 2020 року Трепака призначили начальником штабу – заступником командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України.

9 травня 2024 року президент України своїм указом призначив Олександра Трепака командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Кіно та особисте життя

Звісно, як справжній розвідник Олександр Трепак є дуже непублічною людиною. Про його родину взагалі нічого невідомо. Так само немає ніякої інформації і про статки керівника ССО. З іншого боку образ Трепака навіки вписано у вітчизняний кінематограф. У 2017 році в прокат вийшов художній фільм "Кіборги", в якому розповідається про героїчну оборону Донецького аеропорту. Роль Олександра Трепака у цій картині зіграв актор Роман Семисал. Сценаристка картини Наталія Ворожбит свого часу чотири години вела розмову з Трепаком, і саме на основі його розповідей було створено багато сюжетних ліній у стрічці. 


25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15
Злочинних наказів не виявили: у 59 ОМПБр завершили службову перевірку
26 липня 2024, 20:45
Я нічого не робив: підозрюваний у вбивстві Фаріон заперечив свою причетність
26 липня 2024, 20:15
Гауляйтер Пасічник отримав підозру за організацію примусової "мобілізації" на Луганщині
26 липня 2024, 19:42
Війська Росії вдарили по Нікопольщині: серйозні поранення отримав чоловік
26 липня 2024, 19:00
 
Парамонов Денис Юсупович
Український бізнесмен, меценат, член Української ради бізнесу, власник компанії SMK Group
Труханов Геннадій Леонідович
Міський голова Одеси
Боголюбов Геннадій Борисович
Український підприємець, співвласник групи "Приват"
Всі досьє »