UA | RU
11 вересня 2024, 17:17

Точицький Микола Станіславович

Міністр культури та стратегічних комунікацій України
Міністр культури та стратегічних комунікацій України

Сторінка в Facebook

Микола Точицький народився 22 вересня 1967 року в селі Уладівське на Вінниччині.

Освіта

Середню школу Точицький закінчив у рідному селі, а згодом на два роки пішов служити до радянської армії. Після цього вступив до Київського державного університету імені Тараса Шевченка на спеціальність Романо-германська філологія. Після закінчення цього університету в 1993 році Микола Точицький став дипломованим перекладачем французької та англійської мов.

Крім цього, у 1995 році Микола Точицький також закінчив Інститут міжнародних відносин Київського державного університету імені Тараса Шевченка за спеціальністю Міжнародне право, ставши юристом-міжнародником. У 1999 році він ще закінчив Женевський центр політики безпеки.

Кар'єра

Після здобуття першої вищої освіти Микола Точицький розпочав дипломатичну кар'єру, ставши аташе в Управлінні контролю над озброєннями та роззброєння МЗС України.

У 1995 році Точицький відбуває до Бельгії, де починає працювати у посольстві України в цій країні. Він був третім, а згодом і другим секретарем посольства.

З 1998 року продовжує працювати на різних посадах у системі Міністерства закордонних справ, обіймаючи зокрема посаду першого секретаря відділу ядерного роззброєння та обмеження стратегічних озброєнь Управління контролю над озброєннями та науково-технічного співробітництва МЗС України.

Наприкінці 90-х років Микола Точицький йде на підвищення, стаючи першим секретарем відділу ОБСЄ та Ради Європи Управління європейської інтеграції МЗС України. А от на початку 2000-х років він вже переходить на роботу до Департаменту з питань політики та безпеки МЗС України, стаючи радником відділу НАТО та європейської безпеки в цьому Департаменті. Головним напрямком в роботі Точицького було працювати над питанням Євроатлантичної безпеки та програм співпраці із НАТО.

У 2001 році Микола Точицький їде на постійну роботу до Страсбурга, де стає радником постійного представництва України при Раді Європи. 2004-2005 роки Микола Точицький провів на посаді начальника Управління консульської служби МЗС України.

У 2005 році в професійному житті Точицького знову відбуваються зміни, адже він їде у довготривале відрядження до США, де стає генеральним консулом України в Сан-Франциско. На цій посаді він працюватиме три роки. У 2008 році Точицький знову повертається до України, і його переводять на роботу до Секретаріату президента України, де призначають спочатку першим заступником, а потім і керівником Головної служби з питань міжнародного співробітництва.

У 2010 році Микола Точицький знову відправляється за кордон і цього разу на цілих шість років, стаючи постійним представником України при Раді Європи.

У 2016 році призначений на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла України в Королівстві Бельгія та представника України при ЄС та Європейському Співтоваристві з атомної енергії, Надзвичайного і Повноважного Посла України у Великому Герцогстві Люксембург за сумісництвом.

Після п'яти років на посаді посла України у Бельгії Точицького знову повертають до України, де він спочатку стає у 2021 році послом з особливих доручень МЗС України, а наприкінці вересня 2021 року його вже призначають заступником міністра закордонних справ.

У квітні 2024 року Микола Точицький переходить на роботу до Офісу президента України, обіймаючи посаду заступника керівника ОП.

5 вересня Верховна Рада проголосувала за призначення Миколи Точицького міністром культури та інформаційної політики України.

Статки

Згідно з декларацією Миколи Точицького, яку він подавав влітку 2024 року, чинний міністр проживає у столичній квартирі площею 140 кв. м, що належить його дружині. У його власності є земельна ділянка площею 1200 кв. м біля Києва.

Свого автомобіля у Точицького немає, але у його дружини є JEEP WRANGLER (2014 року випуску).

Протягом 2023 року на посаді заступника очільника МЗС України Точицький заробив понад 1,2 млн грн.

В українських банках Точицький зберігає майже 85 тис. грн, а от в одному з бельгійських банків він тримає понад 22 тис. євро. У готівці чиновник на двох з дружиною мають 300 тис. грн, а ще 30 тис. євро у готівці дружина Точицького має сама.

Чим запам'ятався на попередніх посадах

У 2021 році в розпал пандемії коронавірусу Микола Точицький був представником України в Європейському Союзі, і він дуже активно коментував усе що стосується вакцинації та переміщення на території ЄС, зокрема й українців. Тоді він висловлював власні думки щодо запровадження так званих коронапаспортів та інших обмежень для тих, хто не щеплювався від коронавірусу.

Також у 2021 році Точицький заявляв у ЗМІ, що був одним із тих, хто скасовував обов’язковий консульський облік, бо вважав це порушенням прав людини.

"Тому він нині є факультативним, тож ці лікарі, громадяни України, не зобов’язані приходити і на місці реєструватись. Отже, цю інформацію можна лише отримати, і то гіпотетично, у міністерстві міграції будь-якої держави. Питання не в тому, скільки виїхало за пандемічний рік, а в постійній трудовій міграції. На жаль, Україна не створила належних умов за 30 років, зокрема, й для наших лікарів", – розповідав в інтерв'ю журналістам Миколай Точицький наприкінці лютого 2021 року.

Перебуваючи на посаді посла України у Бельгії з 2016 до 2021 років, посольство на чолі з ним підтримувало проведення Днів українського кіно, які щороку організовувались в одному з культурних центрів Брюсселю. Також посольство долучалося до організації виставок таких відомих українських художників, як Івана Марчука, Романа Мініна, Сергія Святченка. До речі, саме за часів посла Точицького у бельгійському міста Арлон було встановлено скульптуру Анни Ярославни – київської князівни та доньки великого князя Ярослава Мудрого.

Після того, як Миколу Точицького було призначено на посаду заступника голови Офісу президента, ЗМІ писали, що навчаючись в Інституті міжнародних відносин у першій половині 90-х років минулого століття, одногрупником Точицького був чинний голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Сім'я

Родина Миколи Точицького непублічна. В нього є дружина, яка фактично увесь час їздила з чоловіком по світу, коли його призначали на ті чи інші посади у системі МЗС України. Наприклад, восени 2019 року в авторській колонці одного українського ЗМІ Тамара Точицька – так звати дружину міністра – писала про те, як бути дружиною посла України у Бельгії – майже 5 років Точицький виконував цю роль. У подружжя є двоє синів, але вони вже дорослі та мають власне приватне життя.  


16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
На Одещині двом юним хлопцям загрожує десять років в'язниці за підпал поліцейського авто
17 вересня 2024, 21:13
У одній з київських шкіл зафіксували спалах кишкової інфекції
17 вересня 2024, 20:38
Масштабні пожежі на Полтавщині: у п'яти селах провели евакуацію
17 вересня 2024, 20:10
У Черкасах проведуть навчання з цивільного захисту: голова ОВА просить жителів міста не панікувати
17 вересня 2024, 19:42
З окупації на Херсонщині вдалося вивезти ще 10 дітей
17 вересня 2024, 19:15
Суд у Києві виніс вирок російському агенту, який шпигував за оборонним заводом
17 вересня 2024, 18:56
В укритті одного з львівських коледжів вибухнув вогнегасник, постраждали діти
17 вересня 2024, 18:34
В Києві перевищено концентрацію діоксиду азоту у повітрі
17 вересня 2024, 18:05
Стерненко оприлюднив документи про російське громадянство Труханова: мер Одеси прокоментував
17 вересня 2024, 17:43
Воїни ВМС України знищили ворожі склади з боєприпасами під Маріуполем
17 вересня 2024, 17:11
 
Білецький Мирослав Золтанович
Т.в.о. голови Закарпатської ОВА
Стефанішина Ольга Віталіївна
Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністр юстиції України
Калмикова Наталія Фернандівна
Міністерка у справах ветеранів України, ексзаступниця міністра оборони
Всі досьє »