UA | RU
29 липня 2024, 13:22

Свириденко Юлія Володимирівна

Перший віцепрем'єр-міністр України – міністр економіки України
Перший віцепрем'єр-міністр України – міністр економіки України

Юлія Свириденко народилася 25 грудня 1985 року в Чернігові.

Освіта

У 2008 році з відзнакою закінчила Київський національний торговельно-економічний університет та здобула ступінь магістра за спеціальністю Менеджмент антимонопольної діяльності. В тому ж році вступила до аспірантури цього ж вишу за спеціальністю Економіка та управління національним господарством.

Кар'єра

Одразу після здобуття вищої освіти Юлія Свириденко йде працювати економістом до українсько-андорського спільного підприємства "АПМ". Серед діяльності цього підприємства були проєкти у сфері архітектури, ремонту комп'ютерів, надання в оренду різноманітного майна.

Через якийсь час Юлія Свириденко переходить на роботу оцінювачки Чернігівського міжміського бюро технічної інвентаризації, а ще згодом вона стає вже заступницею директора ТОВ "Еко-Втор", основним видом діяльності якого на цей момент є виробництво виробів із пластмас. Це підприємство має 100% китайського капіталу, й до його створення Юлія Свириденко теж має деякий стосунок. Річ у тому, що у 2011 році Свириденко стала головою Постійного представництва міста Чернігова у китайському місті Усі. Це представництво працювало на громадських засадах. Завданням Юлії Свириденко було сприяти налагодженню економічних звʼязків між Черніговом та китайськими інвесторами. Згодом це призвело до того, що у Чернігові китайці побудували завод з виробництва поліефірного волокна. І вже після його відкриття Юлія Свириденко стала заступницею директора цього заводу, куруючи питання зовнішньоекономічної діяльності.

Поворотним у кар'єрі Юлії Свириденко став 2015 рік, коли вона почала працювати у державних установах. Для початку її призначили радницею голови Чернігівської обласної державної адміністрації. Того ж року вона вже очолює Департамент економічного розвитку Чернігівської ОДА.

Восени 2017 року Юлія Свириденко отримує стрімкий кар'єрний зліт, коли її призначають в.о. першого заступника голови Чернігівської ОДА, а вже за пів року вона обіймає цю посаду без приставки "в.о". Влітку 2018 року чинного на той час очільника області Валерія Куліча звільняють з посади за власним бажанням, і саме Юлія Свириденко стає в.о. голови Чернігівської ОДА. Так, буквально за три роки вона пройшла шлях від директора одного з департаментів ОДА до її очільниці. Втім, керувати Чернігівщиною Юлії Свириденко вдалось недовго, адже вже за чотири місяці, наприкінці листопада 2018 року, вона залишає посаду.

У 2019 році Свириденко близько шести місяців працює директором ТОВ "Сідко Україна", основним видом діяльності якого є оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин.

Після того, як Президентом України у 2019 році став Володимир Зеленський, політична кар'єра Юлії Свириденко знову почала розвиватися. Вже у вересні того ж року її призначено заступницею міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Менше року Юлії Свириденко знадобилось, щоб вже обійняти посаду першого заступника очільника цього ж міністерства. Втім, й тут надовго вона не затрималась, адже вже у грудні 2020 року її призначено заступником голови Офісу президента.

У листопаді 2021 року фракція "Слуга народу" у Верховній Раді висуває кандидатуру Юлії Свириденко на посаду першого віцепрем'єр-міністра України – міністра економіки України. Парламент підтримує цю кандидатуру. Таким чином з 4 листопада 2021 року Юлія Свириденко є першим заступником голови уряду, а також суміщає посаду міністра економіки України.

Станом на липень 2024 року Свириденко розглядають як потенційну заміну премʼєра Дениса Шмигаля. За даними видання "Українська правда", її кандидатуру підтримує керівник Офісу президента Андрій Єрмак, за протекцією якого вона й потрапила в Кабінет міністрів. 

Віце-прем’єрку також підтримує Олена Зеленська − Свириденко супроводжує першу леді у кожен закордонний політ державним літаком, у них теплі стосунки й спільний погляд на багато проблем. Ще одним пунктом на користь віцепрем'єрки, пише "УП", є досить предметний трек співпраці з ключовими закордонними донорами − вона для них зрозуміла, не була помічена в корупційних історіях.

Оцінка діяльності

У серпні 2022 року уряд створив Міжвідомчу робочу групу з питань реалізації державної санкційної політики, і її очільницею стала саме Юлія Свириденко. Лише протягом перших трьох місяців за допомогою цього органу різноманітні санкції були запроваджені проти 4500 фізосіб та юридичних осіб. У подальшому на основі подання Міжвідомчої групи санкції були запроваджені ще проти тисяч різноманітних осіб, що так чи інакше загрожували суверенітету України. Зокрема санкції отримали представники силових органів росії.

У той же час під керівництвом Юлій Свириденко міністерство економіки майже одразу після початку повномасштабної війни розпочало програму релокації підприємств, що перебували у небезпечних районах країни. Лише за перший рік роботи цієї програми у безпечні регіони країни було переміщено понад 800 підприємств різної потужності. Здебільшого всі вони були релоковані до західних областей України.

Також за підтримки міністерства економіки, яке очолює Юлія Свириденко, було започатковано проєкт "єРобота", в межах якого українці можуть отримати від держави безповоротну грантову допомогу для розвитку власного бізнесу або ж створення його з нуля. Це значно покращує ситуацію з робочими місцями в Україні. В українців найбільшою популярністю користується програма "Власна справа", за якою можна отримати грант до 250 тис. грн. Лише за перші два роки функціонування проєкту "єРобота" держава інвестувала понад 8 млрд грн у розвиток малого та середнього бізнесу – понад 18 000 підприємців отримали підтримку.

Критика 

Наприкінці літа 2022 року Юлія Свириденко потрапила у свій перший серйозний скандал, обіймаючи високі посади в уряді. Тоді чиновниця заявила, що міністерство економіки, яке вона очолює, та міністерство цифрової трансформації розробили експериментальний проєкт "єВідрядження". Згідно з цим проєктом, військовозобов'язані чоловіки, які зайняті у приватному бізнесі, могли виїхати за кордон у відрядження, але за певним умов, однією з яких було внесення на спеціальний держрахунок 200 тис. грн як заставу. Як тільки військовозобов'язаний повернеться до України з відрядження, ці 200 тис. грн йому мали повернути. Втім, у соцмережах це викликало неабияку критику. Мовляв, знову багаті зможуть виїхати, а рядове населення, що не має великих статків, не матиме змоги виїжджати за кордон.  

Також у журналістів та активістів восени 2022 року виникали питання, чому банкір Євген Мецгер сидить поруч з першим віцепрем'єр-міністром Юлією Свириденко на різноманітних офіційних засіданнях. Річ у тому, що сам Мецгер є досить токсичною персоною після того, як став фігурантом скандалу з нападом на журналістів програми "Схеми". Тоді Мецгер обіймав посаду голови правління державного "Укрексімбанку" й під час спілкування з журналістами йому не сподобались їхні питання. Після цього Мецгер наказав охороні забрати камеру в оператора та видалити звідти всі записи. Зрештою, це призвело до того, що Мецгеру навіть вручали підозри за перешкоджання діяльності журналістів та за незаконне утримання людей. Згодом суд навіть постановив, що Мецгер має сидіти під нічним домашнім арештом. Пізніше він написав заяву на звільнення з посади голови правління "Укрексімбанку", а сама справа з нападом на журналістів закінчилась тим, що Мецгеру присудили лише штраф у розмірі 3400 грн. Так-от у міністерстві економіки, яке очолює Юлія Свириденко, заявили, що присутність Євгена Мецгера поряд з міністеркою викликано тим, що він працює з міністерством як експерт на громадських засадах. Мовляв, Мецгер має дуже великий досвід і навіть був задіяний у розробці державної програми "єОселя". 

У травні 2024 року Юлія Свириденко потрапила ще до одного скандалу, коли виявилось, що відстрочку від мобілізації отримали працівники компаній Glovo, Visa та Favbet Tech. Тоді суспільство нещадно критикувало цю ініціативу. Натомість Свириденко після цього скасувала відповідний наказ про відстрочку для працівників цих компаній. Вона також пояснила, що дані компанії звернулися до профільного Міністерства цифрової трансформації, і воно вже визнало їх критично важливими на підставі трьох із семи критеріїв: відсутність заборгованості по ЄСВ, рівень зарплати й те, що вони є резидентами "Дія.Сіті". Після цього Мінцифри відправило списки військовозобов’язаних у Генштаб для перевірки. На основі рішення Генштабу, за словами Свириденко, списки опрацьовуються міністерством економіки. У випадку відсутності правових підстав для відмови, ухвалюється рішення про бронювання працівників.

Сім'я

За даними ЗМІ, Юлія Свириденко одружена з Сергієм Дерлеменком, який займається бізнесом у сфері будівництва, ремонтів та обслуговування мереж зв'язку. Проте у власній декларації чиновниця не відображає, що має чоловіка. Юлія Свириденко також має доньку Софію.

Статки

Згідно із декларацією Юлії Свириденко за 2023 рік, вона має квартиру площею 33 кв. м у Києві, а також ще одну квартиру площею 74 кв. м у Чернігові. Крім цього, їй належить 50% квартири площею 87 кв. м у Чернігові.

У 2021 році Юлія Свириденко почала орендувати квартиру площею 119 кв. м у столиці. Також у Києві вона орендує машиномісце. Влітку 2022 року Свириденко набула права власності на земельну ділянку площею 1500 кв. м у селі Клочків на Чернігівщині.

Юлія Свириденко має право користування за довіреністю автомобілем BMW X3 (2016 року випуску), що належить Сергію Дерлеменку.

За 2023 рік на посаді першого заступника голови уряду Юлія Свириденко отримала 976 тис. грн. Ще 851 тис. грн вона отримала в якості гонорарів від "Київської школи економіки" та 120 тис. грн від надання майна в оренду тому ж Сергію Дерлеменку.

Юлія Свириденко задекларувала, що протягом 2023 року заплатила за навчання своєї доньки Софії понад 380 тис. грн. Джерелом доходу в цьому випадку став Сергій Дерлеменко – батько дівчинки.

На рахунках у банку чиновниця тримає 106 тис. грн. Також вона задекларувала борг у 15 тис. доларів перед фізичною особою.


05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
03 вересня 2024
Влада готується до великого перезавантаження Кабміну: хто з міністрів втратить свої посади
Цього тижня, найімовірніше, вирішиться епопея з переформуванням Кабінету міністрів, яка тривала останні чотири місяці
02 вересня 2024
Будівництво Чигиринської АЕС, або як закопати мільярди заради піару
Керівництво "Енергоатому", що керує усіма атомними електростанціями в Україні, вирішило семимильними кроками розвивати атомну енергетику в Україні. Втім, поки невідомо, за які кошти усе це можна зроби...
28 серпня 2024
Духовна незалежність: чи вдасться владі остаточно заборонити УПЦ МП
Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій». Цей закон визначає правові підстави для заборони в Україні релігійних організ...
На Закарпатті вщент згоріли будинки на базі відпочинку
09 вересня 2024, 00:12
У Дніпрі з річки дістали тіло чоловіка, який зник під час риболовлі
08 вересня 2024, 20:10
На Рівненщині Audi на зустрічці влетіла в бензовоз: є загиблий
08 вересня 2024, 18:33
Вибух на території підприємства у Києві: є загиблі, причини встановлюються
08 вересня 2024, 17:36
Росіяни за добу атакували енергооб’єкти у шести областях, – Міненерго
08 вересня 2024, 16:57
Окупанти скинули вибухівку з дрона на маршрутку у Херсоні: є постраждалі
08 вересня 2024, 16:11
Хотів мобілізуватися: на Тернопільщині п’яний чоловік з відстрочкою "штурмував" ТЦК
08 вересня 2024, 15:58
Хакери ГУР атакували російські компанії, причетні до виробництва зброї
08 вересня 2024, 15:29
Удар по готелю на Донеччині: з-під завалів дістали тіла загиблих
08 вересня 2024, 14:47
У Києві ліквідували пожежу у 16-поверхівці
08 вересня 2024, 14:22
 
Кулеба Олексій Володимирович
Віце-прем'єр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури
Яценко Володимир Анатолійович
Скандальний банкір і бізнесмен
Соболевський Юрій Валентинович
Перший заступник голови Херсонської облради, голова Херсонської обласної організації партії "Слуга Народу"
Всі досьє »