UA | RU
29 січня 2021, 12:28 321

Підгорний Анатолій Вікторович

Голова Черкаської обласної ради
Голова Черкаської обласної ради

Профіль у Facebook

Особистий профіль у Facebook

Профіль у Wikipedia

Народився 11 грудня 1978 року в місті Тальне Звенигородського району Черкаської області.

Освіта

У 1994-2000 роках навчався у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка

Кар’єра і бізнес

Працював на посаді керівника фермерського господарства "Терра-Украгро" і приватного підприємства "Тальне-Агрохім" (обидва підприємства спеціалізуються вирощуванні зернових та бобових культур).

Співвласник ТОВ "АТ Сіріус Агротрейд" (оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин).

Також Підгорний був директором Тальнівської філії ДП "Укрветсанзавод”.

Політичний бекграунд

У 2015 році був обраний депутатом Черкаської облради 7-го скликання від Всеукраїнського об'єднання "Черкащани".

Був керівником однойменної фракції, член постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів.

29 жовтня 2019 року був обраний головою Черкаської обласної ради.

Під час наступних місцевих виборів 25 жовтня 2020 року пройшов до Черкаської обласної ради 8-го скликання від Всеукраїнського обʼєднання "Черкащани" по округу №1 у Черкаській області.

4 грудня 2020 року Анатолій Підгорний знову очолив обласну раду восьмого скликання, у голосуванні брав участь 61 депутат, 38 із них підтримали Анатолія Підгорного.

Сім'я

У шлюбі з 2004 року. Дружина Підгорна Людмила Миколаївна. Подружжя виховує двох дочок Марію та Анну, а також сина Назара.

Декларація

Згідно з декларацією голови облради за 2023 рік, він орендує понад 6 млн кв. метрів землі на Полтавщині. Ще дві ділянки на 50 тис. кв. метрів належать йому на Черкащині. На дружину записано майже 50 земельних ділянок загальною площею понад 1 млн кв. метрів на Черкащині. Ще понад 1,7 млн кв. метрів землі вона орендує.

У 2023 році дружина голови облради набула права власності на будинок площею 47 кв. метрів на Черкащині. В неї також є ще три будинки в області, загальна площа яких становить понад 160 кв. метрів.

В Анатолія Підгорного є виробничий будинок на 1,2 тис. кв. метрів на Черкащині та квартира на 63 кв. метри у Тальному на Черкащині та житловий будинок на 324 кв. метри в області. 

Анатолій Підгорний задекларував Карабін Blaser за 280 тис. грн. Також у подружжя досить суттєвий автопарк. На голову облради записано Mercedes-Benz Vito (2011року) та ВАЗ 2107 (2007 року). У дружини  Suzukі Grand Vitara (2015 року) та ВАЗ 21213 (2004 року). Крім цього, Анатолій Підгорний орендує MERCEDES-BENZ GLS 350 (2017 року), а дружина орендує MERCEDES-BENZ GLE 350D (2020 року). Також на голову облради записано три одиниці великої сільськогосподарської техніки.

На своїй посаді голови Черкаської облради Анатолій Підгорний за 2023 рік заробив понад 1,1 млн грн. Також він отримав 134 тис. грн від надання майна в оренду й ще отримав 1,2 млн грн дивідендів. Крім цього, йому нараховано пенсію у розмірі 77 тис. грн. А от дружина голови облради за 2023 рік заробила близько 230 тис. грн, зокрема від надання майна в оренду та як зарплата за основним місцем роботи в одному з фермерських господарств.

У готівці разом із дружиною Підгорний тримає 870 тис. грн.

Скандали

Анатолій Підгорний очолював тальнівську філію ДП "Укрветсанзавод", яке займалося переробкою тваринних туш на м’ясокісткове борошно. Згідно із інформацією ЗМІ, місцеві мешканці скаржилися, що через діяльність підприємства в Тальному та навколишніх селах стоїть нестерпний сморід. У 2016-2017 роках місцеві жителі виходили на акції протестів. Працівники підприємства сморід пояснювали тим, що обладнання застаріле й відсутні спеціальні фільтри.

У березні 2017 року підприємство Підгорного ПП "Тальне-Агрохім" звинувачували у використанні землі Гордашівскої сільради без договору оренди і без орендної плати. Тодішній голова депутатської комісії сільради Олександр Маринченко за підсумками розслідування розповів, що підприємство Підгорного використовувало земельну ділянку площею близько 7 га, а договір був складений лише на 2,5 га.

У 2019 році прокуратура порушила кримінальну справу проти ПП "Тальне-Агрохім" за фактом незаконної передачі в оренду фірмі працівниками Держгеокадастру земельних ділянок площею понад 500 га на території Тальнівського району Черкаської області.

Також ЗМІ повідомляли, що у листопаді 2019 року новообраний голова обласної ради Підгорний преміював підлеглого, якого поліція підозрює у вимаганні та отриманні хабара.

Після повторного обрання головою Черкаської обласної Ради Анатолій Підгорний був фігурантом скандалу через те, що на сесії 22 грудня 2020 року призначив собі одразу чотирьох заступників, зокрема депутата від партії ОПЗЖ, що викликало обурення місцевих мешканців та громадськості. Згодом Анатолій Підгорний прокоментував призначення чотирьох заступників. Він заявив, що для обласної ради на першому місці стоїть вирішення господарських питань, і що він не може заборонити жодній із фракцій пропонувати свого кандидата на посаду заступника. За його словами, якщо більшість підтримала, отже рішення прийнято.

17 листопада 2023 року Анатолій Підгорний головував на засіданні сесії Черкаської облради, де одним із питань було дострокове припинення повноважень депутатів облради, які були обрані від політичної партії "Опозиційна платформа – За життя", що була заборонена в Україні ще у вересні 2022 року. Сама фракція "ОПЗЖ" припинила своєї існування у Черкаській облраді ще навесні 2022 року. Журналісти з’ясували, що під час того засідання у листопаді 2023 року голова облради висловлювався проти дострокового припинення повноважень колишніх депутатів від "ОПЗЖ" і не голосував за це рішення.

Також журналісти писали, що духовним наставником Анатолія Підгорного раніше був керівник Черкаської єпархії Української православної церкви московського патріархату митрополит Феодосій. До речі, навесні 2022 року Служба безпеки України зібрала докази того, що Феодосій заперечував збройну агресію Росії проти України та виправдовував дії загарбників – і оголосила йому підозру на додачу до підозри у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі.

1 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти церковників московського патріархату. На сесії облради 2 грудня 2022 року Анатолій Підгорний звернувся до депутатів із закликом: "Щоб у цей нелегкий час нам залишитись гуртом, у тому числі, віряни різних віросповідань та конфесій, пропоную питання про заборону УПЦ МП не включати до порядку денного сесії". І таку пропозицію підтримала більшість депутатів. Лише 3 березня 2023 року Черкаська облрада більшістю голосів все ж підтримала заборону діяльності УПЦ МП в Черкаській області.

Місцеві ЗМІ довідались, що під час повномасштабної війни голова облради Підгорний отримує дуже солідні премії, а загалом його річне фінансове утримання на посаді очільника облради обходиться бюджету у понад 1,1 млн грн. Щомісяця Анатолій Підгорний має посадовий оклад усього 19 тис. 360 грн. Ще понад 18 тис. грн він щомісяця отримує за особливий характер роботи та інтенсивність праці на своїй посаді. За вислугу років та ранг плюсується ще понад 3 тис. грн. Усе разом це виходить понад 40 тис. грн, а до того ж чиновник ще отримує 100% премії на усю цю виплату – понад 40 тис. грн. І це ще не все, адже раз на рік Анатолію Підгорному виписують матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань у розмірі 81 тис. 440 грн та допомогу на оздоровлення у такій же сумі. Тому якщо брати до уваги посадовий оклад, премії, різноманітні надбавки та доплати, виходить середня зарплатня на місяць майже 100 тис. грн.


09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
Жительку Дніпра затримали за вбивство чоловіка, вона 10 днів ховала тіло у підвалі
13 травня 2024, 11:21
У Вовчанській МВА пояснили, чому довкола міста не було побудовано надійної лінії оборони
13 травня 2024, 11:03
Умєров назвав найпопулярніші вакансії в центрах рекрутингу
13 травня 2024, 10:49
У Рівному СБУ затримала російського інформатора
13 травня 2024, 10:23
Росіяни вдарили ракетами С-300 по Селидовому, є руйнування
13 травня 2024, 10:01
На Сумщині загинула людина, ще троє поранені: поліція показала фото наслідків ворожих обстрілів
13 травня 2024, 09:40
За добу на Харківщині були поранені дев'ятеро людей: дані ОВА про наслідки обстрілів
13 травня 2024, 09:14
Кричав українською "хлопці, я свій": мобілізований росіянами житель Луганщини здався у полон
13 травня 2024, 09:05
Херсонщина: окупанти за добу обстрілювали 10 населених пунктів
13 травня 2024, 08:47
Мобілізація автомобілів: у Міноборони пояснили, як вилучатимуться транспортні засоби
13 травня 2024, 08:32
 
Залужний Валерій Федорович
Посол України у Великобританії, екс-головком ЗСУ
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »