UA | RU
21 грудня 2020, 14:07 1328

Клічук Роман Васильович

Міський голова Чернівців
Міський голова Чернівців

Сторінка у Facebook

Канал у Telegram

Профіль в Instagram

Народився 31 жовтня 1972 року в Чернівцях.

Освіта

1989-1995 рр. – навчався в Чернівецькому медичному інституті (лікар-терапевт загального профілю). 1995-1997 рр. – інтернатура, за спеціальністю Терапевт.

2010-ті рр. – Києво-Могилянська бізнес-школа, MBA.

Бізнес

Із 1997 року займався підприємницькою діяльністю.

1998 р. – генеральний директор товариства з обмеженою відповідальністю "РОМА" – дистрибуційної компанії у сфері продажу алкогольних, пиво-безалкогольних напоїв та кондитерських виробів у Чернівецькій, Хмельницькій, Тернопільській і Франківській областях.

Із 2013 року засновник, власник ТОВ "Гойра груп", яке займається діяльністю ресторанів, наданням послуг мобільного харчування. Є власником низки ресторанів, пабів та інших закладів харчування у Чернівцях.

Після перемоги на виборах на посаду Чернівецького міського голови від грудня 2020 року передав бізнес в управління.

Співзасновник громадських організацій "Надихаюче місто", "Клуб підприємців Буковини" та "Вільна Шпальта". Один із співзасновників та активних членів Клубу підприємців Буковини.

Політичний бекграунд

2006-2010 рр. – депутат Чернівецької обласної ради 6 скликання від фракції "Батьківщина". Член партії ВО "Батьківщина" 2006-2012 рр.

2016-2018 рр. – член виконавчого комітету Чернівецької міськради, склав повноваження достроково за власною заявою.

2019 р. – член партії "Самопоміч", №89 у списку на виборах до Верховної Ради.

2020 р. – член партії "Єдина Альтернатива", від цієї партії стає Чернівецьким міським головою.

Сім’я

Батьки – медики: батько Василь Клічук – пенсіонер, раніше – завідувач аптеки, фармацевт. Мати Віра Клічук – завідувачка відділення дитячої гастроентерології Чернівецької міської дитячої клінічної лікарні №1.

Дружина – Лариса Клічук, працює в Центральній міській клінічній лікарні, а за сумісництвом на фірмі "РОМА". Виховують трьох дітей.

Декларація

На посаді міського голови у 2023 році Клічук заробив майже 600 тисяч гривень.Раніше Клічук на сторінці у Facebook повідомляв, що віддає зарплату на благодійність.

Його дружина отримала понад 250 тисяч гривень зарплати за основним місцем роботи та за сумісництвом у компанії "Рома". Син Богдан заробив 168 тисяч гривень за рік.

Клічук також задекларував понад 129 тисяч гривень процентів з ПриватБанку та понад 75 тисяч гривень страхових виплат. Ще понад 830 тисяч гривень отримав за продаж рухомого майна.

Також він задекларував будинок понад 500 квадратних метрів та земельну ділянку понад 600 квадратних метрів за понад 1,5 мільйона гривень. Вони у спільній власності з дружиною. Ще має у власності будинок та три земельні ділянки у двох селах на Івано-Франківщині.

Клічук задекларував годинник IWC Schaffhausen, він коштує понад 300 тисяч гривень, а також автомобіль MERCEDES-BENZ 2017 року випуску за 2,3 мільйона. Ще два авто у власності дружини та сина.

На банківському рахунку міський голова зберігає понад 2,5 мільйони гривень. У готівці понад 7 мільйонів гривень, понад 209 тисяч євро та понад 177 тисяч доларів. Це менше грошей, аніж Клічук декларував минулого року та за 2019 рік, коли ще не був міським головою. Тоді він декларував понад 300 тисяч євро, більше як 250 тисяч доларів та понад 14 мільйонів гривень.

До того, як стати міським головою, Клічук був підприємцем. Коли очолив місто, передав керування своїм бізнесом, але залишається кінцевим бенефіціаром, зокрема, фірми "Гойра Груп".

У декларації Клічук вказав частки у статутному капіталі та їхню вартість у грошовому вираженні:

  • ТОВ "Рома" – 70% частки, оцінених у 24,5 мільйона гривень,
  • ТОВ "Гойра груп" – 100% частки, оцінених у 53 мільйони гривень,
  • ТОВ "Агрофірма Калина" – 50% частки, оцінених у 1,2 мільйона гривень,
  • ТОВ "Брусницька мацеста", – 40% частки, оцінених у 40 тисяч гривень.

Дружина Клічука володіє 80 тисячами гривень та 16,5 тисячами доларів у готівці.

Скандали

У 2015 році під час місцевих виборів компанія, директором якої є Клічук, фінансувала встановлення дитячого майданчика на окрузі кандидатки від партії "Народний контроль”, начальниці юрвідділу фірми "Рома” Оксани Кінащук. Цього ж року кандидат в депутати від "Народного контролю” Андрій Олійник сказав, що партію фінансово підтримують підприємці, зокрема, Володимир Мороз, Роман Клічук та Сергій Гринюк. Водночас у звітах виборчого фонду, який партія оприлюднила, їх не було серед донорів.

У 2018 році у телепрограмі "Наші гроші" повідомлялося, що племінниця ексміністра юстиції Павла Петренка та водночас племінниця Клічука Божена впродовж 2015-2016 років придбала дві квартири та машину, загальною вартістю понад сім мільйонів. Тоді її мама Оксана Петренко пояснила, що донька отримала гроші від родичів, зокрема, від дядька по батьковій лінії Романа Клічука. Останній повідомив, що допомагає племінниці фінансово лише з навчанням та подорожами.

У 2022 році Чернівецька міська рада організувала форум "RE:Локація Чернівці-2022". Скандал довкола цього заходу розгорівся ще до його проведення, коли стало відомо, що модератором події мав стати Руслан Бортнік, який закріпив за собою імідж лобіста проросійських сил і перетворився на одного з ключових спікерів пулу каналів Віктора Медведчука, а також став одним з ключових коментаторів подій в Україні у засобах російської пропаганди. У міській раді тоді зазначили, що форум проводився з метою "допомогти перезавантажити українську економіку в умовах війни".

У 2023 році Клічука розкритикували через поштову марку з будівлею ратуші, де розташована міська рада. Насамперед чернівчани обурилися тим, що на поштовому блоці написали Czernowits. Екскурсоводка Людмила Рогова пояснила: "назва міста німецькою Czernowitz. А не рагульний варіант Czernowits, який придумала Укрпошта". Роман Клічук у коментарях пояснив, що картинку до поштового блоку взяла "Укрпошта". На те, що марка з помилками також відреагував і голова "Укрпошти" Ігор Смілянський. Він під дописом мера коротко написав: "Як замовник замовив, так і випустили".


25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
 
Парамонов Денис Юсупович
Український бізнесмен, меценат, член Української ради бізнесу, власник компанії SMK Group
Труханов Геннадій Леонідович
Міський голова Одеси
Боголюбов Геннадій Борисович
Український підприємець, співвласник групи "Приват"
Всі досьє »