UA | RU
03 вересня 2024, 17:13

Хмельницький Василь Іванович

Український бізнесмен
Український бізнесмен

Василь Хмельницький народився 10 вересня 1966 року в селищі Баянаул у Казахській РСР.

Освіта та кар'єра

У 18 років Хмельницький закінчив професійне училище в місті Ватутітно на Черкащині, здобувши фах слюсаря-зварника. Майже одразу після цього майбутній бізнесмен пішов служити до радянської армії. Після цього Хмельницький працював газоелектрозварником, а згодом і майстром будівельно-монтажного управління у тодішньому Ленінграді. Загалом у цьому російському місті він прожив більше 10 років. Після роботи у БМУ Хмельницький почав працювати у приватних фірмах. Наприклад, він був керівником одного з відділів радянсько-американського підприємства "Орімі-Вуд", а пізніше навіть очолював одну з фірм.

У другій половині 90-х років Василь Хмельницький повертається до України, де вступає до Київського університету на факультет правознавства. Зрештою юридичний факультет цього вузу бізнесмен закінчить у 2002 році.

Бізнес

Стрімкий зліт Василя Хмельницького в бізнесі почався у другій половині 90-х років. Одним із найбільш ласих бізнес-активів у колекції бізнесмена був металургій завод "Запоріжсталь". За словами самого Хмельницького, акції цього металургійного гіганта він разом із партнерами почав скуповувати ще у 1997 році, коли вони стали доступні для придбання через приватизацію. Мовляв, оскільки частина акцій заводу була у населення, то майже п'ять років бізнесмени скуповували їх у людей. Далі, за запевненнями Хмельницького, він разом з партнерами почав викуповувати акції "Запоріжсталі" в різноманітних фондів та Фонду державного майна. Ходили чутки, що "Запоріжсталь" Хмельницькому та компанії допомогла придбати дружина тодішнього президента Леоніда Кучми. Втім, сам Хмельницький спростовував цю інформацію. У 2007 році він продав свою долю акцій "Запоріжсталі" за 400 млн доларів, щоб сконцентруватися на веденні інших бізнесів. Наприклад, Василь Хмельницький зізнавався, що частину грошей, які отримав від продажу металургійного заводу, вклав у придбання 100 гектарів землі у Трускавці.

У першій половині 2000-х років Хмельницький разом зі своїм партнером Андрієм Івановим створили "Київську інвестиційну групу". Саме ця структура поступово стала власником контрольних пакетів акцій таких столичних підприємств як "Київмлин" та "Київхліб". Також ця група мала вплив на "Київенергохолдинг". Саме "Київенергохолдинг" фактично керував стратегічними для Києва підприємствами – "Київенерго", "Київгаз" та "Київводоканал". Втім, у 2010 році тодішній очільник КМДА та ставленик Януковича Олександр Попов провів роботу щодо повернення "Київенергохолдингу" під контроль столичної влади.

Ще одним великим активом Василя Хмельницького була девелоперська компанія UDP. Саме вона звела низку елітних житлових комплексів столиці таких, як "Новопечерські липки", "Бульвар фонтанів" та "Паркове місто". Також ця будівельна компанія свого часу зводила скандальний столичний ТРЦ "Ocean Plaza". Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну цей ТРЦ був націоналізований, адже належав одному із соратників путіна Аркадію Ротенбергу. 

На початку 2022 року Хмельницький вийшов із будівельного бізнесу, продавши свою частку у компанії UDP одному з партнерів. Після цього він зосередився на розвитку інноваційного парку у Києві – UNIT.City, а також – індустріального парку в Білій Церкві.

Політика

У велику політику Василь Хмельницький подався у 1997 році, коли став до лав Партії зелених України, а згодом він навіть став заступником голови цієї партії, де курував економічний напрямок. У 1998 році бізнесмен вперше стає народним депутатом саме від Партії зелених. Був членом Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та боротьби з організованою злочинністю і корупцією. У 2002 році Василь Хмельницький став депутатом Верховної Ради Автономної республіки Крим.

У той час Хмельницький доклав рук до створення партії "Жінки за майбутнє". На чергових виборах до Верховної Ради у 2002 році бізнесмен до парламенту не потрапив. Втім, на довиборах по 82-ому округу в Запорізькій області Хмельницький як самовисуванець, все ж став нардепом. Після обрання він входив до кількох парламентських груп, зокрема, "Народний вибір", а потім – "Союз". Причому, що саме у цей час Василь Хмельницький вийшов за Партії зелених України і увійшов до партії "Союз". Її у першій половині 2000-х років очолював Олексій Костусєв, який тоді також був керівником Антимонопольного комітету, а після того, як Костусєв перейшов до лав Партії регіонів, партію "Союз" очолив одіозний кримський політик Лев Миримський.

Подейкують, що після Помаранчевої революції, у 2005 році, Василь Хмельницький зблизився з Юлією Тимошенко. Вже влітку 2005 року він входить до фракції "Блок Юлії Тимошенко" у Верховній Раді. Навесні 2006 року на виборах до нового скликання парламенту Хмельницький вже йде під номером 60 у списку "БЮТ". Втім, у 2007 році тодішній президент Віктор Ющенко достроково розпускає Верховну Раду і на позачергових виборах Хмельницький вже балотується до парламенту від Партії регіонів під номером 100 у списку. Пройшовши до ВР, Хмельницький п'ять років був у фракції Партії регіонів. Така відданість регіоналам призвела до того, що на виборах 2012 року Хмельницький вже був під номером 37 у списку Партії регіонів, знову ставши нардепом. Хмельницький голосував за так звані диктаторські закони, коли влада Януковича шляхом репресій боролася з протестувальниками на Майдані під час Революції гідності. Після закінчення революції, у 2014 році, Хмельницький увійшов до новоствореної депутатської групи "Суверенна Європейська Україна", до якої також входили й багато інших регіоналів, які залишили партію Януковича-Азарова після подій на Майдані у лютому 2014 року. Восени того ж року Хмельницький вже не брав участі у чергових виборах до Верховної Ради, фактично закінчивши свою політичну діяльність.

Родина, публічність та статки 

Дружиною Василя Хмельницького є громадська діячка Зоя Литвин, яка опікується освітнім напрямком після того, як її чоловік заснував одну з приватних шкіл у столиці. У подружжя є двоє синів та донька.

До 24 лютого 2022 року Хмельницький дуже активно вів свій YouTube-канал, де брав інтерв'ю у відомих бізнесменів, а також сам розповідав, як започаткувати бізнес. Крім цього, він давав настанови представникам малого бізнесу, як вивести їхню справу на новий рівень. Після початку повномасштабної війни Хмельницький практично припинив знімати ролики для власного каналу.

Щодо статків бізнесмена, то ЗМІ оцінювали їх по-різному. Наприклад, у 2015 році журналісти писали, що статки Хмельницького складали трохи більше 100 млн доларів, а от у 2013 році вони оцінювалися майже у 900 млн доларів. Втім, у квітні 2022 року Василь Хмельницький дав інтерв'ю, в якому заявив, що зустрів велику війну з 250 тис. доларів на рахунку і боргами у 200 млн доларів.

Скандали

Ще після початку війни у 2014 році Василь Хмельницький відзначився бізнесом в окупованому Криму. Поблизу Сімферополя будувався житловий комплекс "Жигулівний гай". Забудовником виступала "Столична комерційна група" (СКГ), створена у 2011 році. З того часу власники компанії змінювалися кілька разів.

У 2016-2017 роках єдиним засновником СКГ була кіпрська Synestra Trading Limited. До травня 2016 року часткою у Synestra – від 50% до 66,7% – володіла Ukrainian Property Development (UPD) Holdings Limited, що належить Хмельницькому, що він сам підтверджував.

Частка Synestra у "Столичній комерційній групі" до 2019 року зменшилася до 14%. Наразі ланцюжок власників "Столичної комерційної групи" виводить на двох росіян. Сергій Мартинов контролює 20% СКГ через компанії "Медпромбуд" та "Інвест проект". Ще 65% компанії-забудовника через "Вест груп консалтинг" належать Роману Митрофанову.

Власник символічної частки 0,1% "Столичної комерційної групи" – компанія "Палацово-Парковий Ансамбль". До листопада 2018 року власником 99% цієї фірми була UPD Holdings Limited Хмельницького. Зараз компанією "Палацово-Парковий Ансамбль" володіють Сергій Мартинов і Роман Митрофанов. Таким чином, інвестування у кримську нерухомість тривало не менше трьох років – до 2018 року.

Наприкінці травня 2023 року Національне антикорупційне бюро України провело обшук у засновника інвестиційного холдингу UFuture Василя Хмельницького. Як повідомив сам бізнесмен у Facebook, обшуки правоохоронних органів стосуються справи, яка розслідується понад чотири роки, і слідчі експерименти й допити вже були проведені неодноразово. Після публікації у письмовому коментарі пресслужба Хмельницького уточнила, що справа стосується ділянки у Києві під будівництво другого корпусу освітнього проекту "Новопечерська школа". У липні 2018-го одна з компаній бізнесмена придбала її у держпідприємства з орбіти Міністерства внутрішніх справ МВС "Інформ-Ресурси" на відкритому аукціоні. Вартість угоди склала 18,9 млн грн.

Варто наголосити, що обшуки повʼязані зі справою навколо будівництва другого комплексу навчального закладу "Новопечерська школа", яку з 2014 року фінансує благодійний фонд Хмельницького K.Fund (є власником 70% ТОВ "Новопечерська школа – Ліцей I-III рівнів"). Причина уваги НАБУ – у 2018-му одна з компаній бізнесмена придбала ділянку під майбутній корпус школи у державного підприємства із орбіти Міністерства внутрішніх справ. Детективи вважають, що ціна угоди була заниженою. Адже, за твердженням ЗМІ, ринкова ціна гектара цієї землі тоді становила 50 млн грн. Але є й інший аспект – за даними слідства, посадовці держкомпанії привласнили виручені гроші, а сам продаж відбувся завдяки підробці документів.

За даними ЗМІ, формально Хмельницький до придбання 12 гектарів земель, що належать Міністерству внутрішніх справ у центрі Києва, за Військовим проїздом, непричетний – будівлю та споруди колишнього Державтоінспекції Печерського району Києва купило ТОВ "Пересвітбуд", власником якого є офшорна "Алесіо юніверсал С.А". Але володіє цим віргінським офшором Юрій Серещенко, колишній член наглядової ради банку "Хрещатик" та довірена особа ексвласника фінустанови, бізнесмена Василя Хмельницького. До речі, банк-банкрот "Хрещатик" залишив по собі 7 млрд грн боргів, що впали на плечі держави.

До липня 2023 року Україна виплачувала гроші за електроенергію електростанціям на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей, без впевненості, що ці станції взагалі ще існують. Загалом держпідприємство "Гарантований покупець" у січні-травні виплатило 367 млн грн за виробництво електроенергії сонячним електростанціям на цих територіях. Серед компаній, які отримували виплати за зеленим тарифом на окупованих територіях СЕС компаній "Скіфія-Солар-1" і "Скіфія-Солар-2" бізнесмена Василя Хмельницького та партнерів, а також низка інших, менш відомих виробників. Про це йдеться в розслідуванні журналістів.

Усього на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей знаходяться зелені станції 66 компаній, каже керівник ДП "Гарантований покупець" Артем Некрасов. З цих компаній виплати за зеленим тарифом отримували 44 компанії. При цьому Некрасов достеменно не знає, чи дійсно ці 44 компанії виробляли електрику в українську енергосистему та чи не зруйновані вони. Також невідомо, звідки постачається електрика на окуповані території. Натомість тодішній керівник "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що його компанія не володіє інформацією щодо кожної електростанції країни та чи підключені вони до української енергосистеми. При цьому, як повідомляють журналісти, українським компаніям за виробіток електроенергії на окупованих територіях перерахували у квітні 2023 року 78 млн грн. "Гарантований покупець" розіслав цим компаніям листи з проханням або повернути ці кошти, або врахувати їх як оплату боргу. Сам "Гарантований покупець" винен цим компаніям 1,8 млрд грн. Повернути гроші погодилася тільки одна компанія. Частина компаній погодилася на зарахування цих коштів як погашення боргу, але більшість відмовилися. При цьому невідомо, коли саме та чи насправді ці станції перестали виробляти електрику в українську енергосистему.


13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
03 вересня 2024
Влада готується до великого перезавантаження Кабміну: хто з міністрів втратить свої посади
Цього тижня, найімовірніше, вирішиться епопея з переформуванням Кабінету міністрів, яка тривала останні чотири місяці
Кількість постраждалих внаслідок обстрілу Харкова збільшилась до 35, – ОВА
15 вересня 2024, 17:15
На Рівненщині чоловік викрав авто військового та втік на Волинь
15 вересня 2024, 16:45
Серед майже 30 поранених – діти: Зеленський показав фото наслідків удару по багатоповерхівці в Харкові
15 вересня 2024, 16:17
Удар по Харкову КАБами: кількість постраждалих зросла до 28
15 вересня 2024, 16:04
У Харкові росіяни вдарили по багатоповерхівці: почалася пожежа, є поранені
15 вересня 2024, 15:42
На Рівненщині в канаві виявили тіло тракториста
15 вересня 2024, 15:30
У Харкові гримлять вибухи: російська армія б'є по місту авіабомбами
15 вересня 2024, 15:23
Окупанти бомбили 14 населених пунктів Донеччини: є жертва та постраждалі
15 вересня 2024, 14:44
Загибла та поранені: росіяни атакували Харків та область КАБами
15 вересня 2024, 14:11
За тиждень Росія випустила по Україні 30 ракет, 800 авіабомб і 300 дронів, – Зеленський
15 вересня 2024, 13:40
 
Точицький Микола Станіславович
Міністр культури та стратегічних комунікацій України
Стефанішина Ольга Віталіївна
Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністр юстиції України
Калмикова Наталія Фернандівна
Міністерка у справах ветеранів України, ексзаступниця міністра оборони
Всі досьє »