UA | RU
17 вересня 2024, 11:16

Білецький Мирослав Золтанович

Т.в.о. голови Закарпатської ОВА
Т.в.о. голови Закарпатської ОВА

Профіль у Facebook

Народився Мирослав Білецький у 1976 році в селі Рокосово в Закарпатській області.

Освіта

Навчався Білецький у Національному університеті "Львівська політехніка", здобувши спеціальність Економіка підприємства та кваліфікацію інженера-механіка.

Кар’єра 

Після здобуття освіти Білецький працював молодшим спеціалістом, заступником директора ПП "Роgoda". Згодом став директором Нанківського цегельного заводу і директором приватного підприємства "Хуст-спецавтотранс". Крім цього, був головою правління СТОВ "Україна".

Під час позачергових виборів 2019 року балотувався до Верховної Ради від партії "Українська стратегія Гройсмана", де посідав 16 місце у списку. Але ця політсила не змогла подолати 5% виборчий бар’єр.

Балотуючись у 2020 році під час місцевих виборів, Мирослав Білецький здобув величезну кількість голосів серед усіх обраних висуванців, що становило 115% необхідної квоти.

Також Мирослав Білецький був депутатом Закарпатської обласної ради трьох скликань від партії "Рідне Закарпаття".

Із лютого 2021 року Білецький обіймав посаду першого заступника голови Закарпатської обласної державної (зараз військової) адміністрації.

9 вересня 2024 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким тимчасово поклав виконання обов’язків голови Закарпатської обласної державної адміністрації на першого заступника голови ОДА Мирослава Білецького. Днем раніше Зеленський звільнив голову Закарпатської ОДА Віктора Микиту й призначив його заступником керівника Офісу президента.

Скандали

Українські ЗМІ неодноразово писали про наявність тіньових схем на Закарпатті й імовірне бандитське минуле в 90-х роках Мирослава Білецького на прізвисько "Майорчик". У ті часи він нібито займався рекетом та поборами заробітчан у Чехії та на Закарпатті. Нині, як стверджують журналісти, Білецький кришує голів ТГ.

Загалом Мирослав Білецький неодноразово потрапляв в скандали. Так, один із гучних скандалів на Закарпатті здійнявся під час програми "Великого будівництва", адже в області цим займався, як пишуть ЗМІ, саме "сірий кардинал" Закарпатської ОДА Мирослав Білецький, який нібито "відмив" на ремонтах доріг на Закарпатті мільйони державних коштів. Саме в цей час на Тячівщині гостро постала проблема мосту через річку Тересва. Адже з початком "Великого будівництва" влада обіцяла ремонт моста, але руки, як то кажуть, до цього так і не дійшли. Згодом цей міст взагалі обвалився, через що декілька людей потрапили до лікарні, серед яких були діти. Тоді на Тячівщині саме Білецького місцеві вважали винуватцем аварії.

У 2021 році члени родини Мирослава Білецького, ексдружина Оксана Білецька, з якою він співмешкає, та їхній син разом із керівником комунального підприємства "Центр інвестицій та розвитку" Виноградівської міської ради Артуром Шерегі, заснували компанію з виробництва кормів для домашніх тварин ТОВ "ПЕТ ПРОВИЖН". Новий бізнес-партнер родини Білецьких – Артур Шерегі – фігурує у кількох антикорупційних журналістських розслідуваннях про привласнення коштів з грантів Європейського союзу, які були виведені на купівлю неіснуючих послуг через "піджаків". Також Шерегі, як керівник КП "Центр інвестицій та розвитку", фігурує у кількох кримінальних провадженнях по підозрі у зловживанні службовим становищем та привласненні коштів європейських донорів та по підозрі у перешкоджанню професійній діяльності журналістам, які зверталися до підприємства з проханням надати підтверджуючі документи співпраці. 

Також у 2021 році Білецький оформив на свого тестя –  Андрія Пожара, 1948 року народження – будинок на майже 200 квадратних метрів в Ужгороді. А ще зареєстрував на нього фірму "Хуст-Спецавтотранс", яка вигравала тендери. Потім щоб приховати прямий зв'язок із фірмою, переоформили її на Сергія Сабова, 1994 року народження, який є другом сина Мирослава, Дмитра Білецького, і фірма продовжила вигравати тендери.

Восени 2023 року Ігор Мосійчук в своєму телеграм-каналі розписав, до якої афери може бути причетний Білецький. Мова йшла про переправленням "ухилянтів" за кордон. Так, за даними ДПСУ, на Закарпатті видавали найбільшу кількість дозволів для виїзду за кордон. Відповідальність за питання системи "Шлях", вважає екснардеп, повністю лежить на перших заступників голів ОВА. І саме вони подають та готують відповідні розпорядження. Журналісти припускали, що саме через Білецького водієм із перевезення гуманітарки став екс-нардеп Олександр Трухін, який напередодні суду втік за кордон.

Також суспільство сколихнула історія сина Мирослава Білецького. Отже, як вияснили журналісти, на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Дмитро Білецький нібито прилаштувався у Закарпатський обласний ТЦК та СП. Правда, прослужив він там недовго: отримавши близько 470 тис. гривень платні за 2022 рік – абсолютно безперешкодно демобілізувався. Наразі він живе безтурботним життям і, користуючись статусом депутата Хустської міської ради, – подорожує світом

Статки

Згідно з декларацією за 2023 рік, Білецький володіє двома квартирами на 60 та 66 квадратних метрів. Вони розташовані в Ужгороді та в селі Рокосово Хустського району. Також у документі чиновник вказав два екскаватори 1977 та 1978 років випуску, і два бульдозери, яким більше 30 років.

Основним джерелом доходу посадовець вказав зарплату – 504 тис. гривень. Також зберігає готівкою 82,5 тис доларів та понад 2,5 млн гривень.

Додамо, що Мирослав Білецький та його екс-дружина є власниками та співвласниками багатьох бізнесів на Закарпатті, зокрема ТзОВ "Карпатські золоті горішки", де масово вирощують ягоди, горіхи, інші плодові дерева й чагарники; компанію СТОВ "Україна" (лісівництво та інша діяльність у лісовому господарстві; добування піску, гравію, глин і каоліну; виробництво інших дерев’яних будівельних конструкцій і столярних виробів). Також зазначили ПП "АРБІАС ІМПЕКС Україна", яка займається вантажним автомобільним транспортом, пасажирським наземним транспортом міського та приміського сполучення; ТОВ "МІЛКОР" – вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур.

Сім’я

Мирослав Білецький офіційно розлучений з Оксаною Білецькою, але продовжує вказувати її у своїй  декларації як співмешканку. Також у пари є син.


16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
На Житомирщині у колодязі знайшли тіло вбитої 29-річної жінки
19 вересня 2024, 06:01
Житель Кіровоградщини виманив у матері загиблого військового мільйон гривень
19 вересня 2024, 04:44
На Миколаївщині судитимуть керівників оборонного та комерційного підприємств за розтрату 2 млн грн
19 вересня 2024, 02:32
На Харківщині 10-річна дівчинка впала з недобудови
19 вересня 2024, 01:15
Вбивство на АЗС у Києві: в поліції розповіли подробиці, затриманому загрожує довічне
19 вересня 2024, 00:09
У Львівській політехніці найняли нову викладачку замість Фаріон
18 вересня 2024, 23:52
Побиття військового на Дніпропетровщині: серед нападників був місцевий депутат
18 вересня 2024, 22:41
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло зниклого чоловіка
18 вересня 2024, 21:58
У ГУР попередили українців про небезпеку в ресурсах Telegram
18 вересня 2024, 21:27
Телеграм-канал, який поширював інформацію про теракти у Львові, заблокований, – МВС
18 вересня 2024, 20:43
 
Білецький Мирослав Золтанович
Т.в.о. голови Закарпатської ОВА
Коваль Віталій Станіславович
Міністр з питань аграрної політики та продовольства України. Ексголова Фонду держмайна
Калмикова Наталія Фернандівна
Міністерка у справах ветеранів України, ексзаступниця міністра оборони
Всі досьє »