UA | RU
Сергій Фурса Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital info@regionews.ua
20 січня 2024, 10:30

Про що думає бізнес, коли чує про арешт Мазепи

Навіть бізнесмени із репутацією Мазепи мають довіри в рази більше, ніж силові органи. А це ненормально
Навіть бізнесмени із репутацією Мазепи мають довіри в рази більше, ніж силові органи. А це ненормально
фото: Суспільне

Арешт Мазепи згуртував бізнес спільноту. Від страху. Страху, що прийдуть і до тебе. Страху, що прийдуть за тобою. І це не страх, який викликаний боротьбою за справедливість. Це страх, який базується на тому, що ніхто в українському бізнесі не довіряє силовим органам. І не вважає, що їх дії продиктовані боротьбою за право і законність.

І це основна проблема. Навіть бізнесмени із репутацією Мазепи мають довіри в рази більше, ніж силові органи. А це ненормально.

Про що думає бізнес, коли чує про арешт Мазепи. Основні версії вкладаються в перелік: силовики вирішили заробити або силовики виконують замовлення когось із конкурентів - колишніх партнерів Мазепи. Звісно, щоб також заробити. І навіть досить специфічна версія про політичні переслідування (а порівняння Мазепи із Ходорковським все ж таки виглядає дуже натягнуто) збирає більше прихильників ніж те, що ДБР просто робить свою роботу.

Головна проблема - недовіра.

Звідки ця проблема виникла? Бо ДБР як і БЕБ були нещодавно сформовані, але не як незалежні інститути. Не було чесних і прозорих конкурсів. Не було контролю громадськості і наших західних партнерів. Ці інституції будувались як продовження чиїхось рук. У найгірших традиціях українського інституційного будівництва. І зараз, навіть якщо пальчики на цих руках діють самостійно, всі завжди очікують, що вони виконують поставлене завдання. Отакі от шаловліві ручкі.

Чи можна це змінити? Вже ні. Тільки перезавантаження і побудова інституцій з нуля зможе створити основу для довіри. Але побудова вже під контролем наших західних партнерів. З чесними конкурсами. Із прозорим підходом до формування.

Мати ручні силові органи дуже зручно. Поки ти маєш владу. А потім, коли ти її втрачаєш, то починаєш дуже жалкувати про те, що не створив справжню інституцію. Та й поки ти при владі всі будуть бачити твою роль у будь-якій лажі, яка буде йти від таких органів. А вона буде. Можна в цьому не сумніватись. І навіть якщо в один день одна людина в цьому органі раптом вирішить працювати по закону і задля справедливості, ніхто в це не повірить. Бо немає довіри.

А зараз це ще й підточує підтримку збоку Заходу. Бо такі акції силовиків потрапляють на шпальти провідних світових ЗМІ і точно будуть використані російською пропагандою, яка отримає ще один аргумент для своєї тези про те, що Україна не варта того, щоб за неї боротися. Була б довіра до силовиків, не було б таких заголовків.

Довіра - це основа в сучасному світі. І це треба нарешті зрозуміти і прийняти.

 
Підписуйтесь на RegioNews
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності