UA | RU
Михайло Дяденко керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків info@regionews.ua
14 червня 2020, 17:00

Сто днів: тверда четвірка Дениса Шмигаля

100 днів із призначення нового Кабінету Міністрів України – традиційний привід підбити попередні підсумки, а також спрогнозувати, наскільки новий уряд буде ефективним надалі
100 днів із призначення нового Кабінету Міністрів України – традиційний привід підбити попередні підсумки, а також спрогнозувати, наскільки новий уряд буде ефективним надалі

28 лютого 2020 року президент України Володимир Зеленський звернувся до Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з вимогою про проведення позачергового засідання парламенту і розгляду на ньому питання відставки Олексія Гончарука з посади прем'єр-міністра України.

Виступаючи на засіданні 4 березня 2020 р., президент скупо похвалив уряд за роботу, але тут же піддав жорсткій критиці, назвавши його помилкою. "Це уряд нових осіб. Але осіб мало. Потрібні нові мізки і нові серця. Цей уряд знає, що робити, але знати мало. Треба, дійсно, дуже багато працювати, потрібно робити. І ми не повинні боятися правди. Ми повинні визнавати помилки", - заявив тоді Володимир Зеленський. Хоча під цими словами підписався б тоді більшість громадян України, яку прем'єр-теоретик кинув в управлінський хаос.

Верховна Рада підтримала пропозицію президента і 353-ма голосами "за" відправила Гончарука у відставку. У той же день прем'єр-міністром України був призначений Денис Шмигаль - ексміністр розвитку громад і територій України, а також сформований новий склад Кабміну (хоч і не повний).

Слід визнати, що незважаючи на певні помилки і прорахунки, в цілому робота Кабінету Міністрів України під керівництвом Дениса Шмигаля заслуговує твердої четвірки за п'ятибальною шкалою. Притому, що з перших днів роботи він зіткнувся з викликом, пов'язаним з епідемією коронавіруса. Адекватна оцінка загрози і вчасно введений урядом карантин врятував тисячі життів українців. Також, в стислі терміни, при порожньому Держрезерві, залишеному попередниками і тонни експортованих, при потуранні уряду Гончарука, медичних масок, уряду Дениса Шмигаля довелося зробити неординарні заходи по забезпеченню країни, в першу чергу медичних установ, засобами захисту.

Ті, хто критикував завищені ціни, просто не розуміють, що багато країн у той час проходили пік захворюваності, засоби захисту були у великому дефіциті і закуповувалися за будь-якими, найчастіше - на порядки завищеними цінами.

В найкоротші терміни урядом був переверстаний державний бюджет та виділено кошти для підтримки бізнесу, а також соціально незахищених верств населення. На програми по безробіттю було додатково виділено 9 млрд. гривень, на підвищення пенсій - 28 млрд. грн, на підтримку сімей підприємців – 1,6 млрд. грн, а також автоматично продовжені всі субсидії.

Більш того, уряд прискорив темп реформ: 13 березня 2020 р. була запущена ініційована президентом Володимиром Зеленським містобудівна реформа, прийнято рішення про припинення діяльності наскрізь корумпованої Державної архітектурно-будівельної інспекції та створення замість неї трьох незалежних органів: Державної сервісної служби містобудування (реєстраційні функції в будівництві), Державного агентства з технічного регулювання (параметри будівництва, ДБН, єврокоди) та Державної інспекції містобудування (функції нагляду і контролю у будівництві).

Також продовжена і розширена програма "Велике будівництво", яка передбачає державні інвестиції в інфраструктуру в обсязі понад 100 млрд. грн. А це і гроші, вкладені в реальну економіку, і створення важливої соціальної інфраструктури.

І ключове досягнення – Кабмін в стислі терміни приступив до фінального етапу реформи децентралізації. На засіданні Кабміну, яке пойшло 12 червня, були затверджені всі перспективні плани областей і проєкт нового поділу на райони, що сприятиме фінансовій незалежності об'єднаних територіальних громад, покращенню системи надання адміністративних послуг, наближення її до людей. Відповідні проекти найближчим часом будуть передані у Верховну Раду.

Слід також відзначити прекрасні робочі взаємовідносини президента Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Завдяки злагодженій спільній роботі був підписаний меморандум з МВФ про виділення Україні в цьому році кредитних коштів у розмірі $5 млрд, які підуть на підтримку економіки. З них - $2,1 млрд уже зараховані на рахунки Національного банку.

Заслуговують також на позитивну оцінку кроки уряду щодо розробки програми стимулювання економіки (230 конкретних пунктів) в умовах боротьби з коронавірусом. Над програмою працювали понад 90 учасників, серед яких найкращі аналітичні центри, асоціації і бізнес.

Вже в наступний четвер заплановано розгляд Верховною Радою України Програми діяльності Кабінету Міністрів України. В умовах, коли ряд народних депутатів (забувши, завдяки якому лідеру і команді вони пройшли в парламент) ведуть деструктивну діяльність, складно передбачити результати голосування. Однак вже зараз ясно, що Володимиру Зеленському та Денису Шмигалю вдалося сформувати професійну команду, яка буде давати реальний результат, незважаючи на можливу протидію і інформаційний галас.

 
Підписуйтесь на RegioNews
25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
Українська ППО знищила вночі російську ракету Х-59/Х-69 та чотири "Шахеди"
27 липня 2024, 10:21
Російська армія втратила в Україні ще 1210 військових
27 липня 2024, 09:45
Прикордонники показали, як "підсмажили" МТ-ЛБ росіян на Харківщині
27 липня 2024, 07:39
ДТП на Вінниччині: в авто, де розбилися двоє дорослих, було ще й немовля
27 липня 2024, 04:11
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15