UA | RU
01 серпня 2024, 12:50

Повідомлення від Bloomberg про нарешті доставку F-16 в Україну пояснює багато чого "дивного"

- Наприклад – а чому сьогодні рашисти не атакували Україну далекобійними ракетами вслід за хвилями «Шахедів», хоча здавалось би, що це мало би бути логічним. (Втім, наполегливість, із якою сьогодні мені доводилось чути питання про «так а чого ракет не було» створювало враження, що наче як хто засмутився, що цієї ночі так і не відбулось застосування «Калібрів» чи Х-101).
- Наприклад – а чому сьогодні рашисти не атакували Україну далекобійними ракетами вслід за хвилями «Шахедів», хоча здавалось би, що це мало би бути логічним. (Втім, наполегливість, із якою сьогодні мені доводилось чути питання про «так а чого ракет не було» створювало враження, що наче як хто засмутився, що цієї ночі так і не відбулось застосування «Калібрів» чи Х-101).
фото: Facebook / Іван Киричевський

Справді, до цього моменту деякі західні ЗМІ встигли насипати мінорних нот по темі, що мовляв прибуття F-16 в Україну "не дасть перелому на фронті", але ж тут треба пояснити логіку їх розмірковувань.

Західні журналістики та аналітики одразу брали планку, що F-16 мають виконати щось типу "шайтан-арба" (*"диявольського птаха"), сама поява якого в нашому небі мала покрити ганьбою усю тактичну авіацію "ВКС РФ"; але так як об’єктивне співвідношення сил все рівно поки лишатиметься на користь рашистів, то бачте "кіна не буде".

Але то вони досі можуть дозволити малопрофесійні розмірковування в стилі телевізійного шоу.

А от ми, брати і сестри українці, давайте ще раз поговоримо в практичному ключі, чому нам вкрай треба ці самі F-16, попри усі очікування та кількість фактично поставлених літаків.

Тут ми говоримо про платформи, у яких для початку фізичний ресурс значно вищий, чим у радянських МіГ-29 та Су-27.

Простіше кажучи, F-16 нам треба хоча б для того, щоб нашим льотчикам було на чому літати і воювати, бо літаки "Варшавського договору" м’яко кажучи не вічні.

F-16 хоча би дозволять ефективніше застосовувати те авіаційне озброєння, яке зараз на голови рашистам метається в імпровізованому порядку з радянських літаків, тобто керовані авіабомби JDAM-ER та SDB, протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM (проти ворожих радарів).

Я особисто думаю, що від цього ефект буде співставний із тим, як влітку 2023 року ЗСУ отримали від США касетні снаряди DPICM, ну тобто хоча би на 15% мінімум ефективність утилізації окупантів при ударах з повітря вирости має.

Ні, під F-16 в штатному порядку не можна причепити SCALP-EG та Storm Shadow, бо це не передбачено конструкцією літака.

Але певний простір для віри в чудо залишити можна, бо у свій час навіть варіант адаптації наших Су-24М під західні КР звучав просто як нездорова фантасмагорія.

Ну і про війну в повітрі – на відміну від Су-27 та МіГ-29, F-16 хоча би може стріляти ракетами "повітря-повітря" в режимі "вистрілив-забув", що має суттєво спрощувати завдання збивати повітряні цілі ворога при захисті критичної інфраструктури в тилових районах, або ж покращує шанси на виживання при контакті з тактичною авіацією ворога.

 
Підписуйтесь на RegioNews
27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
На Харківщині окупанти вбили суддю Верховного суду, який розвозив гумдопомогу
28 вересня 2024, 18:15
У селі на Донеччині росіяни атакували магазин: загинули цивільні
28 вересня 2024, 17:30
У Росії ліквідували полковника Коломєйцева, який очолював центр безпілотної авіації окупантів
28 вересня 2024, 16:44
9 жертв і 19 постраждалих: у Сумах завершили пошукові роботи після удару по лікарні
28 вересня 2024, 16:00
Прикордонники показали, як уразили російський склад БК на Харківщині
28 вересня 2024, 15:30
У Кривому Розі 30 вересня оголосили Днем жалоби
28 вересня 2024, 14:40
На Львівщині директора реабілітаційного центру підозрюють у знущанні над дітьми
28 вересня 2024, 14:20
На Херсонщині внаслідок російських атак загинула людина, понад 20 цивільних поранені
28 вересня 2024, 14:00
На Рівненщині вантажівка з газом врізалась у блокпост: загинув поліцейський
28 вересня 2024, 13:30
Росіяни вбили одного та поранили 14 жителів Донеччини
28 вересня 2024, 13:11