UA | RU
Олександр Черненко політичний експерт info@regionews.ua
10 листопада 2020, 16:55

Головні тенденції партійних рейтингів після місцевих виборів

Я завжди скептично ставився до проекцій результатів місцевих виборів на загальнонаціональний рівень. Бо немає єдиної методології. Хтось рахує мандати депутатів усіх місцевих рад, хтось лише обласних. Хтось лише регіони, хтось - обласні центри.
Я завжди скептично ставився до проекцій результатів місцевих виборів на загальнонаціональний рівень. Бо немає єдиної методології. Хтось рахує мандати депутатів усіх місцевих рад, хтось лише обласних. Хтось лише регіони, хтось - обласні центри.

Знову ж таки, високий результат в окремих громадах регіональних партій повністю спотворює картинку підтримки великих партій на національному рівні.

Але місцева кампанія, безперечно, "розігріває" виборця, що не може не вплинути на зміни в рейтинговій таблиці.

Тому найкращий метод - це стара добра перевірена соціологія. Особливо якщо вона проводиться авторитетними службами на замовлення міжнародних структур.

Сьогодні було оприлюдне опитування, проведене Центром Разумкова спільно з Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні. Опитування було проведене по "гарячим слідам" місцевих виборів.

Головні тенденції:

Партія "Слуга народу" (28%) залишається на першому місці в парламентському рейтингу, але продовжує демонструвати негативну динаміку. Хоча б, по ідеї, місцеві вибори вкупі з технологією "питань від президента", мали б якщо не підвищити її рейтинг, то принаймні зупинити падіння. Але цього не відбулося - крива підступно скочується вниз.

"Європейська солідарність" (21%), подобається це комусь чи ні, чи не єдина партія, що після місцевих виборів показала позитивну динаміку і впевнено закріпилася в лідерах у таборі проєвропейської опозиції.

"Батьківщина" (8%) так і не змогла піднятися вище планки свого "електорального ядра", яке, до того ж, постійно зменшується. "Свобода" (4%) і "Голос" (3%) не дотягують до прохідного бар’єру, але якщо рейтинг "Свободи" трохи підріс, то "Голос", незважаючи на кілька локальних успіхів, і далі "просідає".

Рейтинг ОПЗЖ (17%) теж застиг, мов муха в бурштині. Падіння "слуг" вже ОПЗЖ не додає, усіх своїх "заблудших" виборців партія Бойка-Медведчука вже повернула собі раніше. Ну і "Партія Шарія" на загальнонаціональному рівні не злітає, що не може не тішити.

Ну і останній висновок з опитування: місцеві партійні проекти, так і залишилися місцевими. Як ті, у кого не було політичних амбіцій за межами своїх вотчин, та і ті, хто хотів потрапити у вищу політичну лігу. "За майбутнє", "Пропозиція", "Стратегія Гройсмана", УДАР - балансують на межі статистичної похибки, якщо говорти про їх парламентські перспективи. І це при тому, що місцеву кампанію вони вели, як парламентську.

 
Підписуйтесь на RegioNews
17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
Сили оборони стабілізували лінію фронту на Харківщині, – ОВА
20 травня 2024, 18:25
На Волині викрили підпільне виробництво алкоголю відомих марок
20 травня 2024, 18:03
На Херсонщині вводять погодинні відключення світла: графік
20 травня 2024, 17:52
У Міноборони пояснили, скільки років дійсний висновок ВЛК
20 травня 2024, 17:22
В Одесі затримали ворожого агента, який шпигував за позиціями ППО
20 травня 2024, 17:21
Прикордонники знищили замасковану позицію та міномет росіян на Запорізькому напрямку
20 травня 2024, 16:56
На Донеччині спіймали зрадника, який готував "прорив” рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту
20 травня 2024, 16:45
Україна чітко усвідомлює, що війна закінчиться переговорами, – Литвиненко
20 травня 2024, 16:33
Ексмера Купʼянська судитимуть за державну зраду
20 травня 2024, 15:59
На Львівщині іномарка з'їхала в кювет: четверо постраждалих, водійку затримали
20 травня 2024, 15:55