UA | RU
02 серпня 2024, 18:42

Відбудова "Охматдиту": чому у МОЗ вирішили "дати задню", скасувавши скандальний тендер

З моменту атаки росіян на київський "Охматдит" минуло менше місяця, але за цей час чиновники встигли провести тендер на відбудову дитячої лікарні. Проте, у суспільства виникло настільки багато запитань щодо цього тендеру, що зрештою у міністерстві охорони здоров'я вирішили скасувати результати конкурсу на відновлення "Охматдиту". RegioNews розбирався, в чому була проблема у проведенні вже скасованого тендеру і коли оголосять новий
З моменту атаки росіян на київський "Охматдит" минуло менше місяця, але за цей час чиновники встигли провести тендер на відбудову дитячої лікарні. Проте, у суспільства виникло настільки багато запитань щодо цього тендеру, що зрештою у міністерстві охорони здоров'я вирішили скасувати результати конкурсу на відновлення "Охматдиту". RegioNews розбирався, в чому була проблема у проведенні вже скасованого тендеру і коли оголосять новий

Отже, майже одразу після руйнування "Охматдиту", що сталось 8 липня, на його відбудову почали жертвувати як пересічні громадяни так і меценати та різноманітні великі компанії. Загалом на потреби було зібрано майже 1 млрд грн. Тому чиновники швидко вирішили проводити тендер, щоб розпочати відновлення дитячої лікарні.

Як відбувалось обрання переможця

Сам тендер на відбудову дитячої лікарні оголосили 19 липня. Замовником виступила БО "Благодійний фонд "Охматдит" - здорове дитинство". Усі охочі будівельні компанії могли подати свої документи на участь у конкурсі до 25 липня включно. Зрештою, у тендері брали участь одразу 14 різноманітних будівельних компаній.

Вже 25 липня відбулось засідання робочої групи з керівників "Охматдиту" та залученням представників БО "Благодійний фонд "Охматдит" - здорове дитинство". Під час цього засідання було оцінено пропозиції усіх учасників тендеру на основі прийнятих методичних рекомендацій оцінювання. Керівництво лікарні офіційно заявило, що саме під час засідання робочої групи було обрано потенційного переможця тендеру. Втім, не уточнюється яким саме чином відбувалось це обрання. Це вже уточнив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Мовляв, кожен учасник оцінювався за 5 критеріями: співбесіда, оцінка персоналу, оцінка матеріально-технічної бази, досвід, цінова пропозиція. За його словами, деякі компанії були усунені через порушення принципу доброчесності, зокрема, відкриті кримінальні провадження.

Вже після обрання потенційного переможця тендеру така собі юридична компанія "Столична правова фундація", яку залучила БО "Благодійний фонд "Охматдит" - здорове дитинство", проводила юридичний аналіз фірми-переможця.

І зрештою було оголошено переможця тендеру, який за 307 млн 447 тис. грн без врахування ПДВ має провести відбудову "Охматдиту". Йдеться про ТОВ "БУД-ТЕХНОЛОДЖІ".

Також керівництво "Охматдиту" заявило, що БО "Благодійний фонд "Охматдит" - здорове дитинство" зібрало на своєму рахунку понад 378,5 млн грн на відбудову дитячої лікарні. Саме з цих коштів понад 307 млн грн має отримати переможець тендеру. Втім, в "Охматдиті" наголошують, що на їхньому особистому рахунку також зібрано понад 297 млн грн на відбудову дитячого медичного закладу. Тобто, станом на 31 липня 2024 року на рахунках благодійного фонду та "Охматдиту" було майже 676 млн грн. І ще 320 млн грн зібрав United24, але ці кошти поки не будуть використовувати.

Що відомо про фірму, яка виграла тендер

Згідно з даними системи YouControl, ТОВ "БУД-ТЕХНОЛОДЖІ" зареєстрована у Запоріжжі у 2016 році. Розмір її статутного капіталу складає 5 тис. грн. Основними видами діяльності компанії є будівництво житлових та нежитлових будівель. Свого часу ця фірма вже брала участь у тендерах, що проводили державні установи. Наприклад, у 2018 році вона проводила ремонт паркетної підлоги у дитячій школі мистецтв у місті Запоріжжя. Тоді за ці роботи фірма отримала 84 тис. грн. Також у тому ж році фірма "БУД-ТЕХНОЛОДЖІ" за 58 тис. грн проводила ремонт ганку та цоколя у запорізькій дитячій музичній школі №6. В обидвох випадках замовником робіт виступав Департамент культури та туризму Запорізької міської ради.

За даними видання "Наші гроші", фірма "БУД-ТЕХНОЛОДЖІ" входить до орбіти відомого запорізького забудовника Марка Марченка, якому належить компанія Sensar. За різними даними, Марк Марченко свого часу займався розвитком запорізького осередку партії "Самопоміч", яку очолював мер Львова Андрій Садовий. У 2017 році сам Марченко навіть мав проблеми із законом, коли його затримали правоохоронці у звинуваченні щодо фіктивних актів виконаних робіт на будівництві у Запоріжжі та Мелітополі за які його фірма отримала майже 90 млн грн. У партії мера Львова тоді називали усе це політичним тиском на партію. Крім цього, за даними "Наших грошей", у 2022 році стало відомо, що фірми "БУД-ТЕХНОЛОДЖІ" та Sensar мають у власності землю неподалік Львова. Нібито заявлялось, що на цій землі зведуть реабілітаційний центр для військових, які пройшли АТО. Але згодом виявилось, що майже усю цю земельну ділянку мали зайняти площі новозбудованого торговельно-розважального центру.

В чому скандал з переможцем тендеру

По-перше, у суспільства виникли запитання, чому тендер на відбудову дитячої лікарні проходив не у системі Prozorro, як це зазвичай відбувається, а на майданчику електронних торгів SmartTender. Керівництво ж "Охматдиту" зазначило, що проведений конкурсний відбір не є тендером в розумінні Закону України "Про публічні закупівлі". Мовляв, це приватний конкурс, організований з метою відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами.

По-друге, у багатьох виникає питання, чому з 14 учасників обрали фірму, яка запропонувала одну з найвищих цін на відновлення "Охматдиту" – понад 307 млн грн. В той час, як були пропозиції навіть на 41,7 млн грн. Більше того, з 14 учасників тендеру 6 компаній згідні були виконати відновлювальні роботи в межах 100-200 млн грн, а ще 4 компанії – від 200 до 300 млн грн. Більше переможця – ТОВ "БУД-ТЕХНОЛОДЖІ" – пропонували лише дві фірми, які хотіли заробити понад 309 млн грн і понад 645 млн грн.

Натомість очільник МОЗ Віктор Ляшко запевнив, що наразі договір з переможцем тендеру ще не підписаний, оскільки вивчалась спроможність компанії виконати всі необхідні роботи.

"Ми також звернулися до правоохоронних органів для проведення додаткових перевірок. Зі свого боку хочу ще раз підкреслити, що я особисто і моя команда робимо все, аби процес був абсолютно прозорий", – запевнив Ляшко.

Зрештою суспільний резонанс призвів до того, що МОЗ взагалі вирішило скасувати тендер на відбудову "Охматдиту", в якому перемогла фірма "БУД-ТЕХНОЛОДЖІ" з однією з найвищих тендерних пропозицій. За словами Віктора Ляшка, новий тендер вже будуть проводити у системі Prozorro. У свою чергу БО "Благодійний фонд "Охматдит" - здорове дитинство" має усі зібрані кошти на відбудову "Охматдиту" перерахувати на казначейський рахунок дитячої лікарні.

Вже наступного тижня мають створити наглядово-ревізійну раду, яка затвердить критерії для учасників тендеру. До цієї ради увійдуть представники МОЗ, адміністрації "Охматдиту" та шість благодійників, які пожертвували найбільше коштів на відновлення лікарні. А підготовка до оголошення нового тендеру має відбутися протягом 16 днів.

09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
03 вересня 2024
Влада готується до великого перезавантаження Кабміну: хто з міністрів втратить свої посади
Цього тижня, найімовірніше, вирішиться епопея з переформуванням Кабінету міністрів, яка тривала останні чотири місяці
02 вересня 2024
Будівництво Чигиринської АЕС, або як закопати мільярди заради піару
Керівництво "Енергоатому", що керує усіма атомними електростанціями в Україні, вирішило семимильними кроками розвивати атомну енергетику в Україні. Втім, поки невідомо, за які кошти усе це можна зроби...
У Вінниці чоловік вбив дружину, а потім викинувся з вікна
11 вересня 2024, 01:02
На Полтавщині швидкісний потяг на смерть збив жінку
11 вересня 2024, 00:06
Як змінилися статки Коломойського за рік його перебування у в'язниці — дані Forbes
10 вересня 2024, 23:48
Керівник відділення пошти у Львові, який привласнив пенсії 18 людей, постане перед судом
10 вересня 2024, 22:19
У Києві на стадіон кинули гранату, постраждав підліток
10 вересня 2024, 21:40
Голова Черкаської ОВА закликав хасидів не їхати цього року на паломництво в Умань
10 вересня 2024, 21:39
Побиття військового у Смілі на Черкащині: нападнику оголосили про підозру
10 вересня 2024, 21:06
На Дніпропетровщині під час розмінування загинув сапер ДСНС
10 вересня 2024, 20:17
Біля кордону зі Словаччиною затримали порушника у військовій формі
10 вересня 2024, 19:56
Донька ексмера Полтави Мамая намагалася зняти арешт із майна
10 вересня 2024, 19:36