UA | RU
12 липня 2024, 19:14

Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля

В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом

Над прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, здається, знову нависли чорні хмари. У політичних колах останнім часом активно обговорюють його можливе звільнення. Нагадаємо, Денис Шмигаль обіймає цю посаду триваліше за інших своїх попередників в історії незалежної України – понад 4 роки.

Загалом про заміну прем'єра Шмигаля говорять ще з перших днів його призначення, коли він в ефірі національного телебачення виступив за те, щоб відновити водопостачання з материкової України до окупованого Криму. Але серйозно похитнути позиції прем'єр-міністра поки що не вдавалося донедавна, коли його шанси на звільнення здаються найбільшими.

Визначились із заміною

На заміну Денису Шмигалю обговорювалися різні кандидати. З останніх – посол України в США Оксана Маркарова та віце-прем'єр – міністр трансформації Михайло Федоров, який, мабуть, єдиний в уряді, який є носієм власного високого політичного рейтингу. Сьогодні джерела Regionews кажуть, що наразі єдиною кандидатурою, яку зараз обговорюють в Офісі президента, є нинішня перша віце-прем'єр – міністерка економіки Юлія Свириденко, раніше – заступник керівника ОП Андрія Єрмака і дуже наближена до нього.

На перший погляд, Дениса Шмигаля складно назвати жорстким кон'юнктурником, проте не можна не погодитися, що він не відчуває з боку Свириденко певну загрозу. Тому, як свідчать джерела, у роботі Шмигаль ставиться до Свириденко вкрай холодно і не втрачає жодної можливості, якщо ж і не прямо саботувати її роботу, то час від часу влаштовувати їй, що називається, італійський страйк.

Яскравим прикладом тому є робочий візит Шмигаля та урядової делегації до Японії у лютому цього року. Тоді було підписано майже шість десятків міжурядових угод у сфері економіки та відновлення України. Логічно, що у підписанні таких важливих документів мав обов'язково бути присутнім і профільний міністр, ким і є Свириденко. До початку офіційного візиту японська сторона у робочому режимі готувала для неї низку заходів та зустрічей з іноземними колегами, проте в останній момент стало відомо, що Свириденко на час робочого візиту залишається у Києві. Джерела подейкують, що до цього доклав руку її безпосередній керівник Денис Шмигаль.

Президент втомився від прем'єра

Про реальні причини звільнення прем'єра поки що невідомо. Подейкують, що президент просто емоційно втомився від Шмигаля, який не може продукувати креативних ідей. Наімовірніше, інформація про звільнення прем'єр-міністра справді має більше емоційної складової, ніж раціональної. Адже у такому можливому рішенні не проглядається політична логіка.

По-перше, всі чотири роки Денис Шмигаль створював собі образ командного гравця, готового виконувати чи не всі вказівки з Банкової – чи то вони стосуються призначень чи звільнень міністрів, чи то впровадження всіляких ініціатив з боку Офісу президента, навіть із самого початку мертвонароджених. Власне, через це політична суб'єктність Шмигаля, як і його рейтинг, залишаються далеко внизу. Глава Кабміну також навчився не випинатися і не маячити зайвий раз у публічній площині, чого президент, як усім давно відомо, вкрай не любить у своїх підлеглих. І це глава уряду усвідомив відразу і дотримується такого негласного правила досі.

По-друге, напередодні складної осені та зими, в умовах жорсткого бюджетного дефіциту та масштабних відключень електроенергії – звільнення Дениса Шмигаля та призначення на його посаду Юлії Свириденко автоматично зробить її просто заручницею ситуації і перетворить на свого роду "прем'єра-камікадзе", на якого автоматично ляже відповідальність та негатив, а згодом і на сам Офіс президента.

Ну і найголовніша проблема з можливим звільненням Дениса Шмигаля полягає в тому, що відставка прем'єр-міністра за законом автоматично тягне за собою відставку всього уряду. В умовах явного кадрового голоду у владі таке рішення зараз виглядає як розкіш. Особливо тоді, коли вже п'ять міністерств працюють зовсім без міністрів, з керівниками з приставкою "в.о.". Показовою тут, до речі, є ситуація з Міністерством культури, де після звільнення Олександра Ткаченка вже рік немає повноцінного керівника.

З огляду на це, навряд чи зараз варто говорити про повне перезавантаження Кабінету міністрів. Але про точкові ротації і заміну міністрів цілком може йтися. І насамперед це стосуватиметься двох відомств – Міністерства інфраструктури та Міністерства регіонів, які планують з одного відомства знову розділити на два.

Чернишову заважають давні скандали

За даними джерел сайту RegioNews, Мінінфраструктури планують віддати Олексію Кулебі, нинішньому заступнику голови ОП, який займається регіональною політикою.

А його місце в Офісі пророкують нинішньому начальнику Закарпатської обласної військової адміністрації Віктору Микиті. Обидва наближені до Андрія Єрмака.

Міністром регіональної політики планують призначити чинного главу "Нафтогазу" Олексія Чернишова, який раніше вже обіймав цю посаду. Водночас не виключено й того, що, якщо влада все-таки зважиться на повне перезавантаження Кабміну, Чернишов може обійняти місце Свириденко.

Спочатку планувалося, що призначення Кулеби та Чернишова відбудеться ще у червні, проте цей процес загальмувався через Чернишова, а точніше через його давній та довгий шлейф публічних скандалів із присмаком корупції, про що західні партнери не втомлюються нагадувати українській владі. Підлило олію у вогонь ще нещодавнє розслідування Михайла Ткача та видання "Українська правда".

Нагадаємо, у розслідуванні йдеться про те, що Вищий антикорупційний суд за клопотанням детективів НАБУ та прокурорів САП у квітні цього року надав дозвіл на обшук будинку в селищі Козин (Київська область), де мешкає Олексій Чернишов. Однак через незрозумілі причини ця постанова так і не була виконана – обшук не провели. В "УП" зазначають, що це сталося на особисте прохання директора НАБУ Семена Кривоноса. Саме проведення обшуків у Чернишова обгрунтовувалося тим, що чиновники Міністерства регіонів у період, коли його очолював Чернишов, могли бути причетні до незаконної передачі одному із забудовників ділянки землі для будівництва житлового комплексу.

RegioNews вже писав, що після такого розслідування "УП" з великою ймовірністю можна поставити хрест на мріях Чернишова знову сісти в міністерське крісло. Його повернення, якщо влада піде на такий крок, стане для неї найбільшою помилкою. Адже призначення людини зі скандальним минулим на місце Олександра Кубракова, який користувався довірою Заходу, ще більше похитнуть і так нелегкі відносини Банкової з США. Особливо тоді, коли Вашингтон вважає боротьбу з корупцією в Україні вкрай недостатньою та неефективною.

У будь-якому разі наступний пленарний тиждень в українському парламенті вже оголошений кадровим і має розставити крапки над "і".

09 серпня 2024
Наступ на Курську область: що це дасть Україні
Вже кілька діб на території Курської області відбувається військова операція, яка поставила на вуха все військово-політичне керівництво країни-агресора. Україна поки що ніяк офіційно не коментує ці по...
02 серпня 2024
Відбудова "Охматдиту": чому у МОЗ вирішили "дати задню", скасувавши скандальний тендер
З моменту атаки росіян на київський "Охматдит" минуло менше місяця, але за цей час чиновники встигли провести тендер на відбудову дитячої лікарні. Проте, у суспільства виникло настільки багато запитан...
31 липня 2024
Влада готується "мобілізувати" економіку: для кого зростуть податки і на скільки
Дискусія щодо підвищення податків точиться в Україні вже не перший місяць. Звісно, це не популярний крок з боку влади, але з іншого боку у державному бюджеті є величезна дірка на фінансування обороноз...
25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
На Київщині мотоцикліст збив 10-річну дитину на велосипеді
14 серпня 2024, 01:30
Киянин намагався вкрасти у підприємця з Краматорська пів мільйона доларів
14 серпня 2024, 00:42
Прикордонники спалили позиції росіян у Серебрянському лісі
14 серпня 2024, 00:10
У перинатальному центрі в Полтаві померло новонароджене немовля — мати звинувачує лікарів
13 серпня 2024, 23:33
На Одещині молодь влаштувала вечірку з танцями і алкоголем біля меморіалу загиблим військовим
13 серпня 2024, 22:29
В одному з міст Донеччини посилили комендантську годину до 20 годин на добу
13 серпня 2024, 21:52
Росіяни вдарили артилерією по селу на Донеччині — постраждали літня жінка та її онук
13 серпня 2024, 21:14
На Дніпропетровщині внаслідок російського обстрілу загинув чоловік
13 серпня 2024, 20:30
Зрадник, який наводив удари ворога на позиції ЗСУ біля Покровська, отримав 15 років в'язниці
13 серпня 2024, 19:58
У місті Комарно на Львівщині люди перекрили дорогу через відключення світла
13 серпня 2024, 19:31