UA | RU
26 червня 2024, 14:55

Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму

Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний захід. RegioNews розбирався, як опальний народний обранець довго йшов до того, щоб опинитися на лаві підсудних
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний захід. RegioNews розбирався, як опальний народний обранець довго йшов до того, щоб опинитися на лаві підсудних

Конфлікт у Дніпрі став останньою краплею

В "заліковці" Миколи Тищенка є чимало скандалів за його участі, але саме останній, що трапився у Дніпрі, призвів до зацікавленості правоохоронних органів до персони опального нардепа. Отже, 20 червня у соціальних мережах з’явилося відео, на якому люди в камуфляжній формі у буквальному сенсі слова скручують чоловіка на одній з вулиць міста. Причому на відео було видно, що чоловік тримає на руках грудну дитину, але як-тільки він віддає малюка до своєї дружини, його одразу валять на землю троє чоловіків у балаклавах і без розпізнавальних знаків. Ще кілька осіб з цієї групи допомагають заламати чоловіка.

Того ж дня у поліції Дніпропетровської області заявили, що невідомі особи у камуфляжному одязі та балаклавах завдали 33-річному чоловіку тілеснмх ушкодження та незаконно утримували його. Також правоохоронці відкрили одразу два кримінальні провадження щодо цього інциденту за статтями Кримінального кодексу – "Умисне легке тілесне ушкодження" та "Незаконне позбавлення волі".

Згодом у мережі з’явилось більш розлоге відео цієї ситуації. На ньому видно, як молодий чоловік робить зауваження чоловікам у балаклавах та без розпізнавальних знаків. Він запитав, чому вони у такому вигляді з’являються у центрі міста та ще й мають зброю? Сам Тищенко заявляє, що відбуваються слідчі дії, а також висловлює припущення, що чоловік, який робив зауваження, та його товариш, не стоять на військовому обліку. Дуже швидко на місці з’являється представник ТЦК і вимагає у чоловіка документи, які підтверджували б, що він стоїть на військовому обліку. На це він показує посвідчення учасника бойових дій. Паралельно з цим дівчина, яка була з Тищенком (пізніше виявиться, що це помічниця Тищенка) починає знімати це посвідчення, але без згоди його власника. На це чоловік робить їй зауваження, а коли дівчина не реагує, він видирає в неї з рук смартфон. Тищенко одразу забирає телефон назад, але вже запевняє усіх навкруги, що смартфон намагалися поцупити. Конфлікт закінчується тим, що чоловіка скручують, але на той час на місці події вже з’являється поліцейський, який стверджував, що має відреагувати на слова Тищенка про викрадення телефону.

Досить швидко стало відомо, що чоловік якого скрутили невідомі у камуфляжі та балаклавах, якими фактично керував Микола Тищенко, є добровольцем з позивним "Син", який свого часу у складі спецпідрозділу ГУР МО "Kraken" боронив Україну від окупантів.

Згодом стало відомо, що чоловік у жилетці з написом "Поліція", який був учасником конфлікту, є працівником київського главку поліції і перебував у відрядженні в Дніпрі, де брав участь у слідчих діях. Пізніше у поліції Києва заявили, що цього співробітника вже звільнили з лав правоохоронних органів.

Також ЗМІ пишуть, що у конфлікті на боці Тищенка участь брав, ймовірно, депутат Полтавської облради Сергій Савченко, що обирався від "ОПЗЖ", а зараз представляє депутатську групу "За Полтавщину". Журналісти повідомляють, що Савченка видало дуже рідкісне татуювання – латинський уривок з Псалма 23:4. Таке татуювання є на правій руці у Савченка, і це видно навіть на офіційних фотографіях з різних засідань, а також таке татуювання є на правій руці чоловіка, який під час скандалу в Дніпрі за участі Тищенка ходив біля нього у балаклаві. Полтавські ЗМІ пишуть, що депутат Сергій Савченко є начебто наближеним до людини на прізвисько "Згущенка", який пов’язаний із полтавським криміналом.

Відреагував на події з Тищенком і голова Офісу президента Андрій Єрмак. На своїй сторінці у соцмережі він написав, що переглянув відео за участі Тищенка у Дніпрі, і така поведінка народного депутата є ганебною і цьому немає виправдань.

"Так, Тищенка я знаю давно. Дійсно – хрестив його сина. Але це було багато років тому. Я давно вже не сприймаю його вчинки і не розумію їх. Тому не підтримую з ним жодних стосунків. Якщо хтось забув, що кожен повинен нести за свої неадекватні дії відповідальність, незалежно від посад чи прізвищ, раджу про це згадати. Така поведінка Тищенка несумісна зі статусом народного депутата", – наголосив Єрмак.

У свою чергу військові влаштували своєрідний флешмоб, під час якого почали знімати відео, де захисники тримають таблички з прізвищем "Тищенко", а також з нецензурними епітетами в бік нардепа. Крім цього, наприклад, заступник командира Третьої штурмової бригади Максим Жорін заявив, що потрібно карати, як мінімум, великими штрафами тих, хто носить військову форму, але не має жодного відношення до війська. Мовляв, вони паплюжать форму військових. У своєму дописі Жорін прямо вказав на охоронців Миколи Тищенка. Також він запросив усіх таких любителів військової форми відправитися на фронт і носити там камуфляж скільки завгодно.

Підозра Тищенку та суд над ним

Зранку, 25 червня, стало відомо, що за матеріалами ДБР генеральний прокурор України повідомив про підозру Тищенку за фактом незаконного позбавлення волі колишнього військовослужбовця у Дніпрі. За даними слідства, 20 червня у Дніпрі саме за вказівкою нардепа Тищенка група осіб вчинила протиправні дії у відношенні ексвійськового. Його утримували протягом певного часу та завдали тілесні ушкодження. Слідство встановило, що це було зроблено за попередньою змовою групою осіб та із застосуванням фізичної сили та спецзасобів.

Після цього слідчі ДБР провели обшуки у помешканні Тищенка.

Під час цього уся країна побачила, що вдома нардеп зберігав велику кількість готівки, зокрема в іноземній валюті. Гроші лежали у великій коробці та у чорному пакеті, що зазвичай використовують для сміття.

Під час обшуків Тищенко також розбив свій телефон, який міг стати речовим доказом у його справі. Втім, у ДБР вже заявили, що наразі є багато методів, щоб знову "зібрати" мобільний. Наприклад, речниця Державного бюро розслідувань Тетяна Сап’ян висловила сподівання, що інформація, яку знайдуть під час експертизи телефону, може "дуже допомогти слідству". Речниця ДБР також розповіла, що слідство не виключає встановлення інших обставин і фактів, які стануть підставою для оголошення додаткових підозр народному депутату.

До речі, у помічниці Тищенка, яка під час подій у Дніпрі знімала усе на відео, також провели обшуки, але підозру їй наразі не оголошували.

В день оголошення підозри Тищенку, 25 червня, у Печерському суді Києва опальному нардепу обирали запобіжний захід.

Вже із залу засідань Тищенко дав не менш скандальні коментарі журналістам щодо суду над ним. Зокрема він заявив, що не читає нічиї точки зору щодо ситуації, в яку він потрапив, заявивши: "Караван лає…". Таким чином Тищенко переплутав загальновідомий вислів "Собака лає, а караван йде".

Крім цього, під час засідання суду сторона обвинувачення заявила, що під час слідчих дій Микола Тищенко знищив одразу два свої мобільні телефони, щоб не надавати їх, як речовий доказ. Пізніше журналісти запитали про цей факт у нардепа, але він заявив наступне: "Послухайте, будь ласка. А звідки інформація, що розбитий телефон? Звідки?.. Може, це – не достовірна інформація. Тривають же слідчі дії. Ви перевіряли?".

Коли Тищенку дали слово під час засідання суду, він вимагав повернути йому його гроші, що, ймовірно, були вилучені під час слідчих дій. За словами, Тищенка він, мовляв, не матиме за що жити, а всі свої гроші він важко заробляв протягом 30 років.

Зрештою, Печерський суд відправив Миколу Тищенка під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного засобу контролю. Клопотання прокурора було повністю задоволено.

"Константа" Тищенка

В серпні 2023 року у ЗМІ з’явилась ціла серія публікацій щодо можливого "кришування" нардепом Миколою Тищенком так званих колцентрів, співробітники яких зазвичай під виглядом представників банків під час телефонних розмов видурюють у своїх жертв гроші. У мережі тоді були опубліковані аудіозаписи, на яких чоловік з голосом дуже схожим на голос Миколи Тищенка обговорює можливість "кришування" незаконних колцентрів в Україні. Також на цих плівках йдеться про пресування за допомогою рейдів конкурентів з інших колцентрів.

Водночас буквально за місяць до оприлюднення цих аудіозаписів, сам нардеп розповідав, що активно бореться з шахрайськими колцентрами. Наприклад, в липні 2023 року він особисто їздив до одного з офісів у Києві, де начебто розміщувався колцентр, співробітники якого збирали інформацію про роботу військових у столиці України, а також про роботу протиповітряної оборони України, а потім ці дані передавали російським спецслужбам. До того ж, тоді Тищенко заявив, що на одному з поверхів будівлі, де розміщувався цей колцентр, розташована громадська приймальня народного депутата Олега Симінського, якого Тищенко тоді звинуватив у "кришуванні" незаконних колцентрів. Сам Семінський заявив, що будівля, на одному з поверхів якої розміщувався колцентр, належить йому, і він просто здав приміщення в оренду людям, які займалися ІТ-технологіями.

В той же час на скандальних аудіозаписах чоловік з голосом схожим на голос Тищенка заявляє співрозмовнику, що готовий сприяти в тому, щоб ті чи інші колцентри працювали без проблем, але за це він має отримати "велику партнерську константу" – мається на увазі великий хабар. А от візит з перевіркою у "недружні" колцентри оцінюється у 50 тис. доларів.

Тищенко в Таїланді

У січні 2023 року Микола Тищенко також вляпався у скандальну поїздку до Таїланду, звідти він публікував на своїй сторінці у соцмережах відео, як розважається на пляжі.

В українців це викликало неабияке обурення, але тоді Тищенко заявив, що поїхав за кордон, аби зустрітися там з українською громадою для налагодження зв’язків. Крім цього, він запевняв, що їздив за кордон за власний рахунок. Тоді скандал набув такого масштабу, що Тищенка виключили зі складу партії "Слуга Народу", а також позбавили посади заступника керівника фракції "СН" у парламенті. На додачу Тищенка було ще й виключено зі складу фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді.

Як бачимо, за час повномасштабної війни Микола Тищенко регулярно потрапляв у різноманітні скандали, але, за великим рахунком, до останнього часу йому все сходило з рук. Утім, останній скандал із нардепомпродемонстрував, що у високих кабінетах, схоже, з’явилася певна політична воля, щоб поставити Тищенка на місце, попри його колись близькі стосунки як із самим президентом Володимиром Зеленським, так і з керівником його Офісу. Обшуки ДБР, підозра, суд, домашній арешт певною мірою дають розуміння, що у нардепа – проблеми насправді серйозні і йому навряд чи вдасться легко відбутися, як до цього було раніше.

З іншого боку вже не раз суспільство бачило, як подібні резонансні справи відкладалися в далеку шухлядку та з часом взагалі забувалися. Тому справа Тищенка має всі шанси стати свого роду тестом для влади, який продемонструє, чи готова вона дійсно відстояти честь українського "пікселя".

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
17 червня 2024
Відпочинок влітку: скільки коштує поїхати на море та помилуватися горами на заході України
Незважаючи на війну, туристичний сезон в Україні у розпалі, адже більшість комплексів відпочинку, скажімо, на заході України, заброньовані ледь не до кінця літа. Звісно, через мобілізаційні заходи в к...
Наслідки ранкових обстрілів Херсонщини: є загиблий та двоє поранених
29 червня 2024, 11:52
Сили оборони за добу ліквідували 1070 окупантів і 57 ворожих артсистем
29 червня 2024, 11:18
Україна повернула з полону 10 цивільних, серед них – Наріман Джелял
29 червня 2024, 10:47
Сили ППО збили вночі 10 "Шахедів"
29 червня 2024, 10:22
Ракетний удар по Дніпру: рятувальні роботи тривають
29 червня 2024, 09:36
Бійці ССО знищили на Запорізькому напрямку техніку та особовий склад окупантів
29 червня 2024, 06:42
Вбив 16-річну доньку, ледь не отруїв газом сина: жителя Київщини відправили за ґрати
29 червня 2024, 04:31
Прикордонники показали, як ефективно відпрацювали по окупантах на Харківщині
29 червня 2024, 03:54
У лікарні Рівного помер пацієнт: поліція проводить розслідування
29 червня 2024, 02:14
У Києві зафіксований випадок ботулізму: чоловік їв рибу, куплену у кіоску
29 червня 2024, 00:17