UA | RU
09 травня 2024, 15:11

Тариф на світло: на скільки та коли може зрости

Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також офіційні особи, що певною мірою говорить про неминуче здорожчання світла для українців. RegioNews розбирався, в чому можуть бути причини підвищення тарифів і якими вони стануть.
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також офіційні особи, що певною мірою говорить про неминуче здорожчання світла для українців. RegioNews розбирався, в чому можуть бути причини підвищення тарифів і якими вони стануть.

Що кажуть офіційні особи

Ще наприкінці березня міністр енергетики Герман Галущенко заявляв, що регулярні обстріли росіянами української енергоструктури значно погіршують її стан. Втім, тоді міністр стверджував, що ніяких рішень щодо підвищення тарифів на електроенергію для населення не було.

Разом з тим, наприкінці квітня Кабінет міністрів продовжив чинний тариф на електроенергію для побутових споживачів у розмірі 2,64 грн/кВт-год ще на один місяць, а саме – до 31 травня 2024 року. Цей тариф діє з 1 червня 2023 року.

В той самий час навіть міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба нещодавно в інтерв’ю іноземним ЗМІ заявив, що половина української енергетичної системи пошкоджена.

Заговорили про підвищення тарифу на електроенергію і в Державній інспекції енергетичного нагляду України. У відомстві наголосили, що, за попередніми розрахунками, за останні півтора місяця збитки через пошкодження енергоструктури країни перевищили 1 млрд доларів США. Мовляв, перекрити їх лише за рахунок чинного на сьогодні тарифу на електроенергію та наявної на сьогодні міжнародної допомоги неможливо.

"Нам потрібно терміново знайти фінансовий ресурс для відновлення енергетики. Тож наразі потрібна велика концентрація зусиль… Ймовірно, доведеться усе ж таки розглянути можливість залучення внутрішніх резервів – переглянути тариф на електроенергію. Нещодавно НБУ прогнозував поступове підвищення тарифу протягом наступних років. Оскільки потрібен дійсно великий фінансовий ресурс для відновлення об’єктів електроенергетики, перший етап такого підвищення, можливо, доцільно зробити вже цьогоріч", – заявив голова Держінспекції енергетичного нагляду Руслан Демченко.

Додамо, що у Нацбанку зробили прогноз, згідно з яким закладається достатньо швидке та суттєве зростання цін на електроенергію.

Чому окупанти б’ють по теплоелектростанціям

В Україні значну частину електроенергії виробляють атомні електростанції. Це так звана базова генерація. Втім, дуже велику роль у енергетичній системі відіграють теплоелектростанції та гідроелектростанції. Саме вони є, так би мовити, маневровими під час пікових навантажень у енергосистемі – зранку та ввечері, коли, наприклад, населення використовує значно більше електрики, аніж вдень. І от саме у ці пікові години ТЕС працюють на повну, щоб забезпечити потрібну кількість електрики, а вдень ці станції функціонують в іншому режимі. Схожа ситуація і з гідроелектростанціями. У свою чергу атомні електростанції не можуть забезпечити такої гнучкості у роботі, щоб протягом доби значно збільшувати чи зменшувати виробництво електроенергії.

"Знищено близько 80% теплової генерації – це високоманеврові потужності, які дозволяли здійснювати балансування навантаження в енергосистемі упродовж доби. Також істотно пошкоджено об’єкти гідрогенерації. В цілому ворог уразив понад 7 ГВт генеруючих потужностей, на відновлення яких потрібен досить тривалий час", – каже голова Держінспекції енергетичного нагляду Руслан Демченко.

Таким чином, ворог, знищуючи ТЕС та гідроелектростанції, завдає катастрофічного удару по енергетиці країни. Через це і відбуваються відключення світла в деяких регіонах країни. Втім, голова Держінспекції енергетичного нагляду запевняє, що про тотальний блекаут не йдеться, але відключення, на жаль, можливі.

"Усе залежить від того, наскільки вдасться відновити пошкоджені енергооб’єкти до початку опалювального періоду", – зазначив він.

Яким може бути новий тариф на електроенергію

У коментарі RegioNews експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев зазначив, що очікував підвищення тарифу на електроенергію для населення ще після закінчення опалювального сезону.

"Потрібно також враховувати ті пошкодження енергоструктури України, що були здійснені. Можливо в уряді думають, що підвищення тарифу буде не настільки великим, щоб закумулювати кошти на проведення глобальних ремонтів енергооб’єктів. Минулого року тариф підвищили до рівня нижче собівартості, але це все ж дало змогу зібрати деякі кошти, щоб полагодити певну кількість енергооб’єктів. Це певна складова, що дозволила пройти зиму без відключення світла для населення", – зазначає Рябцев.

Щодо підвищення тарифів цього року, експерт каже, що не може прогнозувати, коли це станеться. Мовляв, це рішення уряду, і воно не залежить від економічних підстав, а носить більше політичний характер, адже, за припущеннями фахівця, мало хто хоче брати на себе відповідальність за підвищення тарифів.

"Чинний тариф на електроенергію для населення можна підвищити хоча б до рівня собівартості генерації, а це близько 4 гривень за 1 кВт. Але це нижній поріг, щоб хоча б покрити витрати на виробництво електроенергії. Якщо враховувати інвестиційну складову та прибуток хоча б на мінімальному рівні для компаній, які виробляють електроенергію, то можна вийти і на 6 гривень за 1 кВт", – підкреслює Геннадій Рябцев.

З іншого боку він не виключає, що усі розмови про 6 гривень за 1 кВт, які усе більше зустрічаються у медійному просторі, покликані просто підвищити планку у сприйнятті громадян нової реальності. Мовляв, потім затвердять тариф на рівні тих же 4 гривень, і усі будуть задоволені, що хоча б не 6 гривень.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
Удар по базі відпочинку на Харківщині: кількість жертв зросла
20 травня 2024, 13:36
На Дніпропетровщині збили ворожу ракету Х-59/69
20 травня 2024, 13:29
Автомобіль влетів у дерево: у ДТП на Сумщині постраждали двоє дітей
20 травня 2024, 13:12
Сотні тисяч: скільки людей вже оновили дані у "Резерв+"
20 травня 2024, 12:59
Росіяни вдарили по підприємству у Херсоні: є загиблий і поранений
20 травня 2024, 12:45
Голова Інституту нацпам'яті пропонує зробити "Арку дружби народів" у Києві символом ЛГБТ
20 травня 2024, 12:38
Через російські атаки у двох областях пошкоджені газопроводи, – Міненерго
20 травня 2024, 12:32
Чиновник Черкаської міськради замість відрядження до Німеччини поїхав на відпочинок в Азію, — ЗМІ
20 травня 2024, 12:05
Російські війська за добу понад 2400 разів обстріляли Донеччину
20 травня 2024, 11:58
У Тисі біля кордону з Румунією знову виявили тіло чоловіка
20 травня 2024, 11:52