UA | RU
05 березня 2024, 16:06

Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня

Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Фото: rbc.ua

Донедавна гуманітарну допомогу з-за кордону завозили "обкатаним" способом. Товари просто привозили на митницю з набором документів від організацій, які надавали цю допомогу. Далі на кордоні заповнювали митну декларацію. Вже після ввезення волонтери розповсюджували все згідно з актами прийому/передачі до різних організацій, установ та людей. Потім документи подавали до податкової, яка все перевіряла.

Фактично правила завезення гуманітарної допомоги були змінені ще 1 грудня 2023 року згідно постанови Кабміну, яка була прийнята ще восени того ж року. Просто до 1 квітня 2024, а саме протягом чотирьох місяців, усім волонтерським організаціями давали можливість під час перехідного періоду навчитися за новою системою завозити "гуманітарку” до України.

Відтепер же іноземні донори перед тим, як передавати гуманітарну допомогу до України, мають визначити отримувача цієї допомоги. Отримувачем може бути лише юридична особа, наприклад, благодійний фонд чи громадська організація. Своєю чергою, ці юрособи попередньо мають бути зареєстровані в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги.

Усі організації, які планують завозити гуманітарний вантаж, мають зареєструватися на вебплатформі "Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги", сформувати та подати електронну декларацію, де буде прописано, що саме має завозитися. До квітня такі декларації волонтери можуть подавати також і в паперовому вигляді, але з 1 квітня буде доступний лише електронний варіант подачі декларацій. Є навіть спеціальна інструкція, як користуватися системою реєстрації гуманітарної допомоги.

Після реєстрації декларації у відповідній системі вона надходить на митницю. Сама ж система автоматично надає документу унікальний цифровий код, і саме цей код мають сканувати митники, пропускаючи вантаж до України.

Кількість того чи іншого товару має чітко збігатись із тим, що завозиться, та з тим, що зазначено в декларації. Якщо дані будуть різнитися, таку "гуманітарку" не пропустять до України.

Певні нововведення стосуються і ввезення ліків як гуманітарної допомоги. Так, медикаменти мають транспортуватися з урахуванням вимог до їхнього зберігання. Умовно кажучи, якщо раніше можна було "набити" у бус різноманітних ліків і привезти до України, то тепер це навряд чи вийде. Потрібно буде, наприклад, використовувати бус із холодильною установкою, якщо ліки потребують транспортування за зниженої температури.

Строки ввезення

"Гуманітарку" пропускатимуть через митницю тільки протягом 30 днів із моменту створення конкретної електронної декларації в автоматизованій системі.

Якщо ж протягом 90 днів ті товари, які заявлені у декларації як гуманітарна допомога та які вже отримали унікальний код, не будуть узагалі ввезені до України, то ці товари автоматично втратять статус гуманітарної допомоги.

Якщо ж під час транспортування гуманітарної допомоги її кількість або ж склад змінився, то до декларації можна внести зміни, але це потрібно робити лише до того моменту, як декларація потрапить у руки митників. А після – будь-які зміни в ній уже неможливі.

Звіт після ввезення гуманітарної допомоги

Усі отримувачі гуманітарної допомоги мають відзвітувати про те, що їм доставлена "гуманітарка". Наприклад, якщо йдеться про медичну гуманітарну допомогу, то протягом 60 днів із дня розмитнення цієї допомоги через систему MedData має бути поданий звіт про отримання. Бюджетні заклади, але за виключенням тих, що підконтрольні МОЗ, мають звітувати протягом 15 днів, а в усіх інших випадках – протягом 90 днів. У разі неподання всіх цих звітів, буде вважатися, що "гуманітарка" була використана не за призначенням.

До того ж, можна втратити і статус отримувача "гуманітарки", якщо вчасно не прозвітувати про отримання вантажу з іншої країни. Також отримувачам-порушникам заблокують обліковий запис у спеціальній системі, а створити новий можна буде лише через пів року – без такого облікового запису отримувати гуманітарну допомогу буде неможливо.

Що кажуть волонтери

Виконавчий директор благодійного фонду "Я допомагаю" Анатолій Дзюбенко звертає увагу на дуже суттєвий момент у нових правилах ввезення та обліку допомоги. Мова йде про те, що тепер "гаманітарку" можна надавати лише через юридичні особи. Якщо ж хтось, наприклад, завіз гуманітарний вантаж, скажімо, для п’ятьох своїх сусідів, то це вже можуть розцінити як порушення.

"Наприклад, до мене звернулись жителі прифронтовного села на Херсонщині з проханням надати їм фільтри для води. Але сільська рада вважає, що їм потрібні не фільтри для води, а комунікації. І от виходить дилема, що сільрада не хоче писати офіційне звернення до нас, що потрібні фільтри, а готові написати прохання лише на комунікації. А в електронній формі я не можу записати ці фільтри, адже я не маю змоги підтвердити, що це просять самі люди. Для цього мені потрібне звернення від місцевої влади", – зазначає волонтер.

Він додає, що в такий спосіб виникає запитання, а чи повністю реалізується сутність благодійних фондів.

"Раніше ми самі аналізували, що реально потрібно людям. І могли узгоджувати потреби не лише з чиновниками, але й з людьми. Брали до уваги всі думки, і вже самі вирішували з партнерами, що потрібно привозити. Зараз же ти фактично маєш орієнтуватися лише на бачення потреб місцевої влади, організацій та установ. Тепер ми не зможемо привозити гуманітарну допомогу з іншої країни, роздавати її безпосередньо людям, заповнивши відомості на отримання допомоги", – резюмує Анатолій Дзюбенко.

У Кабміні ж наголошують, що з початком повномасштабного вторгнення росії було спрощено процес ввезення "гуманітарки”. Подавалася лише паперова декларація, і гуманітарна допомога просто завозилась. Після цього не потрібно було подавати будь-яку звітність до того ж Міністерства соціальної політики, яке мало все перевіряти. Проте згодом стало зрозуміло, що отримувачі "гуманітарки” часто не могли підтвердити, куди вони її використали. Звісно, не можна заперечувати, що фіксувалося немало випадків і крадіжок гуманітарного вантажу. Наприклад, влітку 2023 року правоохоронці викрили злочинну групу, яка працювала у Рівненській області. Ділки завозили в якості "гуманітарки” військову амуніцію, одяг, медпрепрепарати, автомобілі, які мали передавати благодійним організаціям. Замість цього усе це просто продавали громадянам. У МВС тоді задокументували, що "прибуток” злочинків становив 9 млн гривень. Щоб присікти такі випадки, Кабмін вирішив цифровізувати процеси, що пов’язані із ввезенням гуманітарної допомоги.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності