UA | RU
06 лютого 2024, 16:24

Екс-заступниця міністра оборони Ганна Маляр працюватиме на генерала Сирського: чим вона буде займатися

Ганна Маляр, екс-заступниця міністра оборони та колишня телеведуча, найближчим часом може повернутися до публічної політики
Ганна Маляр, екс-заступниця міністра оборони та колишня телеведуча, найближчим часом може повернутися до публічної політики
Фото: Валентина Поліщук/LIGA.net

Поінформовані джерела видання Regionews повідомляють, що Ганна Маляр може очолити комунікаційний напрямок командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського.

Журналісти звернули увагу, що Маляр уже почала повертатися в публічну площину та повідомляти про ситуацію на полі бою. Зокрема, напередодні вона прокоментувала публікацію журналу Forbes про те, що росіяни планують до березня знову захопити Куп'янськ на Харківщині. Екс-заступниця міністра заявила, що на тому напрямку, за який, до речі, і відповідає генерал-полковник Сирський, ворог активізував наступальні дії, але загалом нічого сенсаційного не відбувається.

Комунікації для Ганни Маляр не є новою сферою діяльності. На своїй попередній посаді у команді звільненого екс-міністра оборони Олексія Резнікова вона відповідала саме за інформаційну політику та, за її словами, займалася організацією захисту України в інформаційному просторі.

Журналісти та колеги оцінюють її роботу неоднозначно. Насамперед їй нагадують один неприємний інцидент: Маляр, яка часто критикувала ЗМІ за передчасні повідомлення про успіхи на фронті, фактично сама потрапила до такої колізії.

Торік у вересні чиновниця повідомила у своїх соцмережах, що українські військові звільнили село Андріївка під Бахмутом. Проте за годину 3-я окрема штурмова бригада, яка відповідала за той напрямок, відреагувала та заявила, що інформація не відповідає дійсності, а подібні заяви шкодять перебігу бойових дій та загрожують життю бійців.

Сама Маляр тоді заявила, що відбулася дискомунікація між джерелами інформації, але уникнути критики їй все одно не вдалося. Мовляв, Міноборони закликає довіряти лише офіційним джерелам, проте самі представники відомства поширюють неточну інформацію.

Деякі журналісти стверджують, що між Маляр та пресофіцерами різних угруповань військ навіть виникали конфлікти саме через її "любов до хизування чужими перемогами". Натягнуті відносини у Маляр відзначалися і з військовими кореспондентами, яких викреслювали з пулу або просто не допускали до того чи іншого сектора під формальними приводами.

Ще одним із гучних скандалів навколо Маляр, який варто згадати, стався також у вересні минулого року. Тоді вона в офіційному запиті одному із народних депутатів заявила, що всі військові на передовій забезпечені засобами тактичної медицини на 100%. Відома волонтерка Дана Ярова засумнівалася в правдивості слів заступниці міністра та пообіцяла довести, що все насправді не так, як відображено в офіційних звітах.

Вже на піку розмов про звільнення Маляр їй також згадали трагедію перших днів війни. 25 лютого 2022 року чиновниця повідомила, що російські військові захопили вантажівки ЗСУ, переодяглися в український камуфляж і зі сторони мікрорайону Оболонь рухаються до центру Києва. Незабаром вона оновила пост і написала, що автомобілі вдалося зупинити та знешкодити.

Пізніше виявилося, як стверджує журналіст Юрій Бутусов, що це були українські військовослужбовці, по яких відкрили дружній вогонь. Бутусов звертає увагу на те, що досі так і не провели розслідування цієї трагедії та не вибачилися перед бригадою військовослужбовців і рідними.

У вересні 2023 року Ганну Маляр звільнили з посади заступниці міністра. Наприкінці року вона в інтерв'ю повідомила журналістам, що отримала низку пропозицій щодо роботи в іноземних військових відомствах, яким важливо посилити стратегічну комунікацію, і що вона вже має ідеї. Проте Маляр все-таки вирішила продовжувати працювати в Україні.

Останні кілька місяців вітчизняний політикум обговорює можливі кадрові ротації у структурах української армії. За нашою інформацією, Олександр Сирський піде на підвищення та обійме посаду начальника Генерального штабу ЗСУ. У зв'язку з цим і може бути пов'язана поява Маляр у його команді, перед якою ставлять завдання посилити комунікацію генерал-полковника.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності