UA | RU
07 червня 2023, 16:25

Новий етап бойових дій: українські військові вийшли з оборони й розпочали наступ на Бахмутському напрямку

Українські військові на Бахмутському напрямку змінили свою тактику з оборони на наступ. Протягом останньої доби відбулися просування на відстань від 200 до 1100 метрів на різних ділянках
Українські військові на Бахмутському напрямку змінили свою тактику з оборони на наступ. Протягом останньої доби відбулися просування на відстань від 200 до 1100 метрів на різних ділянках
Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Як повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, українські захисники здійснили успішні наступальні дії на Бахмутському напрямку протягом останньої доби, інформує RegioNews.

Зазначено, що окупаційні сили перейшли до оборони, намагаючись утримати свої позиції. Російські війська посилюють свої резерви з глибини для захисту, в той час, як бойові дії проводить регулярна армія РФ та десантно-штурмові загони.

Заступниця міністра пояснила, що українські сили здатні утримувати оборону на Бахмутському напрямку завдяки попередньо підготовленим укріпленням. Місцевість навколо цього району майже повністю укріплена, завчасно побудована силами українських військ та місцевих військових адміністрацій.

Раніше Маляр розповіла, що українські захисники зробили значні просування на різних ділянках Бахмутського напрямку, відбивши у російських окупантів до 1600 метрів території.

За її словами, українські бійці досягли успіху на Бахмутському напрямку під час активних наступальних дій. Війська Оперативно-стратегічного угруповання "Хортиця" продовжують проводити наступальні операції на східному фронті.

Попри жорсткий опір і спроби росіян утримати свої позиції, українські частини змогли просунутись на кількох напрямках. Зокрема, на напрямку Оріхово-Василівка і Парасковіївка просування становить від 200 до 1600 метрів, а на напрямку Іванівське - Кліщіївка - від 100 до 700 метрів.

Маляр зауважила, що епіцентром бойових дій залишається Бахмутський напрямок. Там українські бійці рухаються доволі широким фронтом. Вони досягають успіху та займають панівні висоти.

При цьому російські окупанти перебувають в обороні та хочуть утримати позиції.

На півдні противник також перебуває в обороні. Там тривають бої місцевого значення.

Заступниця міністра оборони також зауважила, що окупанти активно запускають інформацію про контрнаступ, оскільки їм потрібно відволікти увагу від поразки на Бахмутському напрямку.

При цьому Маляр раніше просила українців не обговорювати дії військових, адже "плани люблять тишу". Вона зауважила, що про початок контрнаступальних дій ніхто попереджати не збирається. Хоча українське політичне та військове командування неодноразово заявляло про підготовку наших воїнів до контрнаступу з метою продовження звільнення територій України від російських окупантів.

Зеленський про контрнаступ

За словами президента Володимира Зеленського, наші воїни вже готові до контрнаступальних дій.

"Ми твердо віримо, що нам це вдасться. Я не знаю, скільки це займе часу. Чесно кажучи, це може піти різними шляхами, абсолютно різними. Але ми збираємося це зробити, і ми готові", - заявив президент.

За словами глава держави, українська армія отримала не все озброєння, на яке сподівалася, але чекати більше не можна. Ймовірно, Зеленський натякав на винищувачі, оскільки він наголосив, що Росія досі має перевагу в повітрі.

"Відсутність захисту від авіації ворога означає, що загине багато солдатів під час контрнаступу", - заявив Зеленський.

Крім того, Зеленський розповів про втрати бійців ПВК "Вагнер" на Бахмутському напрямку.

За словами Зеленського, Збройним силам України вдалося у Бахмуті Донецької області ліквідувати 21 тисячу "вагнерівців". Крім того, ще понад 60 тисяч російських окупантів було поранено.

"21 тисячу "вагнерівців" знищено в Бахмуті, 60 тисяч - поранено. Тобто втрат 81 тисяча "вагнерівців". На жаль, у нас теж були втрати, але їх неможливо порівняти навіть", - йдеться у повідомленні.

Крім того, українські захисники, які захищають території від російської агресії на Бахмутському напрямку, отримують найкраще і новітнє озброєння, зазначає глава держави. Йдеться про той вид допомоги, який передають західні союзники бійцям ЗСУ.

"Не хочу говорити про деталі, але все найкраще, все новітнє люди отримували на цьому напрямку. Найкращі системи, найкращу артилерію, все найкраще. Я думаю, що це був найпотужніший захист, який тільки можна було сформувати", - повідомив він.

Бої на Бахмутському напрямку

В останні тижні бойові дії на цій ділянці фронту значно збільшилися. Окупанти змогли захопити значну частину міста Бахмут, але українські Збройні Сили зуміли просунутися на флангах. Раніше командувач Сухопутних військ, генерал-полковник Олександр Сирський, зазначив, що захисники намагаються взяти Бахмут в оперативне оточення.

Генерал показав роботу бійців Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ на Бахмутському напрямку. Захисники штурмують позиції окупантів, а ті під тиском українських воїнів відходять.

"Сили оборони продовжують рух вперед на флангах, ворог втрачає позиції під Бахмутом", - зазначив Сирський.

Аналітики ISW також зазначають, що українські бійці вдало проводять контратаки на Бахмутському напрямку, але на південно-західній околиці Бахмута тривають запеклі бої, а українські війська витіснили російські сили з позицій на захід від Кліщіївки.

У свою чергу, як повідомив майор Збройних Сил України, екскомандир полку "Азов" Максим Жорін, мотострілкові бригади рф, десантники і тепер штурмовики будуть лише стримувати наступальні дії ЗСУ. У стані паніки їм не вдасться втримати тиск ЗСУ.

Він повідомив, що російська армія стягує на Бахмутський напрямок штурмові загони. Командування ЗС РФ, за оцінкою Жоріна, вважає, що штурмовики мають відновити позиції, з яких їх вибили ЗСУ.

"Крім регулярних частин - мотострілецьких бригад та десантників - під Бахмут вже перекидають штурмові загони. Реальна ситуація така, що навіть штурмовими загонами ворог має реагувати на наші дії - стримувати штурми, а не планувати просування", - поінформував екскомандир.

Підрозділи Сил оборони України, за його словами, не дають змоги загарбникам повернути ініціативу під Бахмутом.

"Сюди перекидається багато підрозділів, бо під***ри перебувають у стані певної істерики. Це, звичайно, може знизити швидкість нашого просування, але не змінить планів суттєво", - додав він.

ЗСУ бачать пересування ворога і знають, що вони планують, підсумував Жорін.

Як відомо, з вересня 2022 року Росія втратила у Бахмуті 22 тисячі 816 вояк, це у 7,5 раза більше військових, ніж Україна, повідомив секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
На Харківщині за понад 200 млн грн відновлювалюють 4 медичні заклади
20 травня 2024, 21:35
Російські окупанти активно наступають на чотирьох напрямках, — Генштаб ЗСУ
20 травня 2024, 21:00
На Херсонщині окупанти атакували Білозерку: постраждали двоє людей
20 травня 2024, 20:41
У Києві цього тижня відбудуться продуктові ярмарки: локації
20 травня 2024, 20:15
Смертельна ДТП поблизу Хмельницького: автівка влетіла в дерево
20 травня 2024, 19:54
Мешканця Харкова судитимуть за поширення інформації про місця видачі повісток
20 травня 2024, 19:48
У Бердянську зникло світло та зв'язок, — МВА
20 травня 2024, 19:30
Масовані обстріли на Дніпропетровщині: в ОВА розповіли про наслідки
20 травня 2024, 19:29
Росіяни обстріляли село під Харковом: постраждав цивільний
20 травня 2024, 19:05
У "Резерв+" планують додати функцію електронних направлень на ВЛК, – Міноборони
20 травня 2024, 18:49