UA | RU
25 травня 2023, 16:25

4 роки за вбивство дитини. Як тривало слідство справи Кирила Тлявова

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд після майже 4 років розслідувань оголосив вирок у справі вбивства 5-річного Кирила Тлявова
Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд після майже 4 років розслідувань оголосив вирок у справі вбивства 5-річного Кирила Тлявова

25 травня суд визнав винним у вбивстві Кирила Тлявова колишнього поліцейського Івана Приходька. Його засудили за вбивство з необережності та незаконне зберігання боєприпасів до 4 років ув’язнення з урахуванням терміну перебування під вартою. Тож чоловіку залишилось провести у в'язниці пів року, оскільки до цього 3,5 роки він перебував у СІЗО, інформує RegioNews.

Крім того, суд ухвалив, що Приходько має сплатити на користь держави понад 135 тисяч гривень, а також мільйон гривень, у якості моральної компенсації, родичам вбитої ним дитини: батькам Кирила - 800 тисяч гривень, бабусі - 200 тисяч грн.

Інший обвинувачений у справі правоохоронець Володимир Петровець звільнений від відбування покарання з іспитовим строком на 2 роки.

Петровця звинувачували у 4 епізодах:

  • збереженні зброї та набоїв у будинку;
  • зберіганні набоїв в авто;
  • хуліганстві;
  • користуванні підробними документами на авто.

Ще двох фігурантів справи - Дмитра Кривошея та сина Володимира Петровця, який на момент скоєння злочину був неповнолітнім, суд виправдав.

Ювенальні прокурори Київської обласної прокуратури оскаржуватимуть його у встановленому законом порядку. Адже раніше прокуратура просила ув'язнити Приходька на 7 років, Володимира Петровця та Кривошея - на 6, а Станіславу Петровцю визначити 4 роки зі звільненням від відбування покарання з випробуванням. З огляду на це вирок будуть оскаржувати.

Що трапилось 4 роки тому

У п'ятницю, 31 травня 2019 року, до реанімації лікарні у Переяслав-Хмельницькому потрапив хлопчик із тяжким пораненням голови.

Спочатку, як повідомило Державне бюро розслідувань (ДБР), працівники поліції встановили, що хлопчик, буцімто, "з необережності послизнувся та впав на асфальтобетонне покриття та камінь, внаслідок чого отримав травму голови", коли грався разом з іншими дітьми біля свого дому.

Однак потім, коли лікарі зробили хлопчику операцію і виявили вогнепальне поранення голови, поліцейські "провели додатковий огляд місця події" і знайшли гільзи від патронів. Медики підтримували його життя за допомогою штучної вентиляції легких. На початку червня він помер у лікарні.

Після того, як виявили кулю в тілі дитини, під підозру потрапили двоє працівників поліції Переяслав-Хмельницького. Правоохоронці затримали двох поліцейських - Приходька та Петровця. У них вдома провели обшуки, вилучивши "патрони та іншу зброю".

Згодом ДБР повідомило їм про підозру, звинувативши у необережному заподіянні тяжкого тілесного ушкодження, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

Було встановлено, що четверо людей, серед яких двоє поліцейських, відпочивали та вживали алкоголь на подвір’ї приватного сектору у Переяславі-Хмельницькому на Київщині. Під час відпочинку чоловіки домовилися постріляти по металевих банках із вогнепальної зброї. Виявилося, що куля влучила у голову 5-річного Кирила Тлявова, який знаходився на сусідньому подвір'ї.

Як відомо, після смерті хлопчика справу перекваліфікували на умисне вбивство.

Згодом ДБР оголосило про підозру третій особі. За даними слідства, цей чоловік перебував разом з уже раніше затриманими двома правоохоронцями й також здійснював постріли зі зброї. Зброю, з якої вбито дитину, не знайшли.

Прокуратура також повідомила про підозру на той час 16-річному сину Петровця, який став ще одним фігурантом справи.

23 грудня 2019 року ДБР направило справу до суду. Того дня тодішній директор ДБР Роман Труба заявив, що один з підозрюваних обвинувачується у вбивстві дитини через необережність. Усі четверо - в хуліганстві із застосуванням вогнепальної зброї.

Що відомо про справу

Спочатку у 2019 році обох поліцейських - лейтенанта Івана Приходька та старшого сержанта Володимира Петровеця, - яких підозрюють у вбивстві 5-річного Кирила з Переяслава-Хмельницького, арештували на 60 діб без права застави.

При цьому, захист кожного з них наполягав, що невідомо, хто саме влучив у хлопчика. Обоє затриманих свою вину заперечують.

Запобіжний захід кожному з затриманих обирали окремо.

Першого заарештували Івана Приходька - суд обрав йому тримання під вартою на 60 днів.

Затриманий

Прокурори стверджували, що постріли, які призвели до смерті хлопчика, здійснював лейтенант Іван Приходько та вирішили наполягати на утриманні підозрюваного під вартою.

Однак його адвокати наполягали, що недоведеним є умисел вбити хлопчика, тож справу не можна перекваліфіковувати на умисне вбивство. Вони просили суд відмовити у задоволенні клопотання прокурорів щодо запобіжного заходу й обрати йому домашній арешт.

"Я сам батько двох дітей, я розумію це горе... Прошу розібратися в даній ситуації... Я не стріляв в тому напрямку", - наголосив Іван Приходько у залі суду перед оголошенням рішення про запобіжний захід.

Старший сержант Володимир Петровець наполягає, що не стріляв

Затриманому поліцейському Володимиру Петровцю запобіжний захід розглядали пізніше. Прокурори озвучили свою версію: "На відпочинку він стріляв по залізних банках з Приходьком. Поруч знаходилось місце, де проводили час неповнолітні особи".

Його адвокат відзначив, що підзахисний - учасник бойових дій на сході України. У підсумку, йому також обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб.

Прокурор повідомив, що обидва підозрюваних відмовилися від медичної експертизи щодо стану їхнього сп'яніння.

Під кінець 2019 року справу передали до суду. За версією слідства, саме Іван Приходько вистрелив у Кирила Тлявова. Йому оголосили підозру у "вбивстві, вчиненому з необережності".

З 2019-2021 роки відбулося 30 судових засідань. На них було досліджено письмові докази: протоколи оглядів місця подій, протоколи обшуків, слідчих експериментів, висновки судових експертиз, а також речові докази. Допитані свідки сторін, в тому числі діти, які були поряд з хлопчиком того дня.

Резонансна справа

Після смерті дитини у містах України пройшли мітинги, на яких вимагали притягнути до відповідальності всіх причетних.

"Звісно, ніщо у світі не може втішити рідних і близьких. Але я - як президент і як батько - хочу запевнити, що зроблю все, аби винні були покарані по справедливості. Жодного пом'якшення. Жодної спроби зам'яти цю справу. Ця трагедія має стати уроком", - повідомив президент Володимир Зеленський.

акція

Акція під МВС

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
В ОВА розповіли, як на Чернігівщині працює оновлення даних військовозобов’язаних через ЦНАП
20 травня 2024, 22:12
На Харківщині за понад 200 млн грн відновлювалюють 4 медичні заклади
20 травня 2024, 21:35
Російські окупанти активно наступають на чотирьох напрямках, — Генштаб ЗСУ
20 травня 2024, 21:00
На Херсонщині окупанти атакували Білозерку: постраждали двоє людей
20 травня 2024, 20:41
У Києві цього тижня відбудуться продуктові ярмарки: локації
20 травня 2024, 20:15
Смертельна ДТП поблизу Хмельницького: автівка влетіла в дерево
20 травня 2024, 19:54
Мешканця Харкова судитимуть за поширення інформації про місця видачі повісток
20 травня 2024, 19:48
У Бердянську зникло світло та зв'язок, — МВА
20 травня 2024, 19:30
Масовані обстріли на Дніпропетровщині: в ОВА розповіли про наслідки
20 травня 2024, 19:29
Росіяни обстріляли село під Харковом: постраждав цивільний
20 травня 2024, 19:05