UA | RU
22 травня 2023, 11:10

Масований обстріл Дніпропетровщини та блекаут на ЗАЕС: подробиці чергового російського теракту

Російські війська в ніч на 22 травня випустили по Дніпропетровській області понад 20 ракет та дронів. Більшість цілей збили сили ППО, але є "прильоти" та постраждалі. Також через обстріли стався черговий блекаут на Запорізькій АЕС, адже було пошкоджено високовольтну лінію електропередач від якої живилась станція
Російські війська в ніч на 22 травня випустили по Дніпропетровській області понад 20 ракет та дронів. Більшість цілей збили сили ППО, але є "прильоти" та постраждалі. Також через обстріли стався черговий блекаут на Запорізькій АЕС, адже було пошкоджено високовольтну лінію електропередач від якої живилась станція
Фото: facebook.com/permalink

У Повітряних силах України пояснили, що цілями росіян були військові та інфраструктурні об’єкти міста Дніпро, інформує RegioNews.

"Уночі 22 травня 2023 року російські окупанти атакували військові та інфраструктурні об’єкти східного форпосту України - м. Дніпро. Атака здійснювалась 16-ма ракетами різних типів та 20-ма ударними дронами Shahed-136/131", - йдеться в повідомленні.

Загалом противник випустив:

  • 4 крилаті ракети повітряного базування Х-101/Х-555 з стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Каспійського моря;
  • 5 крилатих ракет Х-22 із дальніх бомбардувальників Ту-22м3 з різних напрямків - Азовського моря та Курської області;
  • 2 балістичні ракети "Іскандер-М" з окупованого Криму;
  • 5 зенітних керованих ракет С-300 з окупованої території Запорізької області.
  • 20 іранських ударних дронів Shahed-136/131 з південного та північного напрямків.

Таким чином, за 22 травня українським силам та засобами протиповітряної оборони на східному та південному напрямках відповідно знищено чотири крилаті ракети Х-101/Х-555 та 20 ударних дронів типу Shahed.

Також у Повітряних силах підтвердили знищення російського Су-35.

"Ще мінус один ворожий літак! Наприкінці доби 21 травня в територіальних водах України на Херсонщині "отрицательного взлета" зазнав російський винищувач Су-35! Обставини утилізації російського літака уточнюються!" - додають в повідомленні.

Дніпро та область

У місті вночі 22 травня пролунала серія вибухів. Незабаром у місті пролунали повторні вибухи. Повідомляється, що за час повітряної тривоги у Дніпрі пролунало понад 15 вибухів. Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук заявив, що Дніпро бореться з ворожою ракетно-дроновою навалою.

Пізніше голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак розповів, що під час повітряної атаки росіян вночі сили протиповітряної оборони збили 15 безпілотників і 4 крилаті ракети. Внаслідок "прильотів" пошкоджено житлові помешкання, будівлі приватного підприємства та автомобілі, є постраждалі.

"Цієї ночі захисники з ПВК "Схід" збили над нашою областю 15 безпілотників та 4 крилатих ракети. Однак, на жаль, є і "прильоти", - йдеться у повідомленні глави ОВА.

Повідомляється, що у Дніпровському районі через ракетний удар поранено 27-річного чоловіка. Він перебуває у лікарні у стані середньої тяжкості.

Також пошкоджено декілька будівель рятувального підрозділу. Виникли дві пожежі, які вже загасили. Знищено понад 10 вантажних та легкових авто, стільки ж одиниць спецтехніки – пошкоджено. Побито 25 приватних машин та 2 автобуси.

Потрапляння сталося також по приватному підприємству у Дніпрі. Внаслідок удару постраждали 3 будівлі.

За словами голови Дніпропетровської облради Миколи Лукашука, після нічних ударів сталося дві пожежі, вони вже ліквідовані рятувальниками.

В Іларіонівській громаді Синельниківського району впав БПЛА. Виявили там і уламки ракети.

Усього вночі постраждали 7 людей. Жінки 52 та 70 років – у лікарні. "Зачепило" 3 приватні будинки та 9 багатоквартирних, а також дитсадок, магазини та адмінбудинки. Розбито 6 авто.

Згодом голова ДСНС Сергій Крук розповів, що росіяни обстріляли й аварійно-рятувальну частину у Дніпрі. Постраждали понад 20 авто і рятувальник.

"Дніпро. Уночі ворог підступно обстріляв аварійно-рятувальну частину. Зруйновано 3 будівлі, знищено більше 20-ти одиниць техніки. Постраждав один рятувальник", - повідомив він.

Він наголосив, що знищення підрозділів ДСНС є грубим порушенням норм Женевської конвенції, і це вкотре доводить, що Росія є державою-терористом.

Відео наслідків обстрілу ДСНС опублікував й спікер Одеської ОВА Сергій Братчук.

Блекаут на Запорізький АЕС

Запорізька АЕС повністю знеструмлена через нічну атаку російських військ. Це сталося вже всьоме і загрожує аварією з радіаційними наслідками для всього світу, повідомляє "Енергоатом".

"Внаслідок безглуздого терористичного обстрілу рашистами в ніч на 22 травня, о 5:26 відключилась остання високовольтна лінія передач Дніпровська 750кВ, з якої для власних потреб живилась тимчасово окупована Запорізька АЕС", - йдеться в повідомленні.

Вказано, що вже всьоме з початку окупації української станції росіянами (4 березня 2022 року), ЗАЕС переходить в режим блекауту.

"Після втрати зовнішнього живлення, яке життєво необхідне для забезпечення роботи насосів охолодження ядерного матеріалу енергоблоків, в автоматичному режимі ввімкнулись всі дизель-генератори АЕС, запасу палива вистачить на десять діб. Зворотний відлік розпочався", - попередили в "Енергоатомі".

Зазначено, що в разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу.

Нагадаємо, що з весни минулого року Запорізька атомна електростанція була захоплені російськими військами, об'єкт контролюється російською компанією "Росатом". При цьому станцію продовжує обслуговувати український персонал під контролем окупантів.

У ОК "Південь" розповіли про цілі нічного обстрілу

Представниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк попередила, що росіянам не дає спокою українська ППО. Загарбники й надалі обстрілюватимуть і намагатимуться виснажувати конкретні напрямки ППО.

Гуменюк зазначила, що лише російським окупантам відомий напрямок обстрілів та ударів по Україні, який вони для себе обрали. Однак зрозуміло, що ціль загарбників – виснаження ППО.

Щодо того, чому окупанти цієї ночі атакували саме Дніпро, Гуменюк сказала наступне: "Який саме напрямок обирає ворог, знає тільки ворог. Ми можемо аналізувати, робити висновки і передбачати те, що вважаємо адекватним. Не завжди це співпадає з тим, що дійсно у ворога на умі".

Вона додала, що російські війська, зосередившись на конкретному напрямку, вимірюватимуть, із яких боків він може бути захищений, або – де може бути пропущений удар.

Нагадаємо, вночі, 21 травня, намагалися атакувати Дніпропетровську область безпілотниками. Сили ППО збили над Синельниківським та Павлоградським районами ворожі безпілотники.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
10 тисяч доларів з клієнта: на Одещині таксист заробляв на ухилянтах
21 травня 2024, 00:37
Для жителів Харківської та Сумської областей запровадили додаткову грошову допомогу — які умови
20 травня 2024, 23:44
По всій Україні 21 травня діятимуть погодинні відключення світла, – Укренерго
20 травня 2024, 23:23
В ОВА розповіли, як на Чернігівщині працює оновлення даних військовозобов’язаних через ЦНАП
20 травня 2024, 22:12
На Харківщині за понад 200 млн грн відновлювалюють 4 медичні заклади
20 травня 2024, 21:35
Російські окупанти активно наступають на чотирьох напрямках, — Генштаб ЗСУ
20 травня 2024, 21:00
На Херсонщині окупанти атакували Білозерку: постраждали двоє людей
20 травня 2024, 20:41
У Києві цього тижня відбудуться продуктові ярмарки: локації
20 травня 2024, 20:15
Смертельна ДТП поблизу Хмельницького: автівка влетіла в дерево
20 травня 2024, 19:54
Мешканця Харкова судитимуть за поширення інформації про місця видачі повісток
20 травня 2024, 19:48