UA | RU
07 березня 2023, 08:50

Розстріляли після слів "Слава Україні": як українці відреагували на відео страти росіянами полоненого

У мережі з'явилося відео розстрілу росіянами полоненого беззбройного українського солдата. Він відмовився знімати шеврон з державним прапором і загинув зі словами "Слава Україні!"
У мережі з'явилося відео розстрілу росіянами полоненого беззбройного українського солдата. Він відмовився знімати шеврон з державним прапором і загинув зі словами "Слава Україні!"

Відео страти військового шокувало українців та викликало значний резонанс у нашому суспільстві.

На відео, тривалістю 12 секунд, видно чоловіка у військовій формі, схожій на форму ЗСУ. Боєць курить сигарету, а тоді каже: "Слава Україні". Після цих слів росіяни розстрілюють беззахисного полоненого, нецензурно вилаявшись.

Що відомо про загиблого військового

Наразі точної інформації про ім'я загиблого військового та де сталося його вбивство немає.

За неперевіреними даними, загиблий міг бути військовослужбовцем 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців.

Порушення Женевських конвенцій

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець заявив, що відправив відео із розстрілом українського військовополоненого міжнародним партнерам та колегам-омбудсманам з інших країн.

"Коли у всьому світі слова "Слава Україні" викликають шану, повагу та гордість, росіяни за українське гасло розстрілюють", - написав омбудсмен.

Він наголосив, що розстріл українського бійця – це порушення Женевських конвенцій, за яке Росія понесе відповідальність.

"Дуже боляче дивитися на те, що роблять з нашими людьми окупанти. Ціль України, як і всього демократичного світу, - притягнення Російської Федерації до відповідальності", - додав Лубінець.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба через розстріл військового звернувся до прокурора Міжнародного карного суду Каріма Хана.

"Жахливе відео, де беззбройний український військовополонений було страчено російськими військами лише за те, що він сказав Слава Україні", - повідомив глава МЗС.

"Дуже важливо, щоб Карім Хан негайно запустив розслідування МКС щодо цього жахливого військового злочину. Винні мають постати перед судом", - додав міністр.

Кримінальна справа

За фактом розстрілу росіянами українського військовополоненого відкрито кримінальне провадження. Справу вестиме СБУ за статтею "порушення законів та звичаїв війни".

"Відео жорстокого і зухвалого розстрілу беззбройної людини сьогодні сколихнуло суспільство... Навіть у війни є закони. Є норми міжнародного права, якими систематично нехтує злочинний російський режим. Але рано чи пізно за злочином буде покарання. Всі причетні відповідатимуть перед законом", - заявив генпрокурор Андрій Костін.

Заява президента

Президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні пообіцяв, що Україна знайде вбивць українського військового, якого розстріляли російські окупанти.

"Сьогодні зʼявилося відео, як окупанти по-звірячому вбили воїна, який хоробро сказав їм у вічі: "Слава Україні!" Хочу, щоб ми всі разом, у єдності, відповіли на його слова: "Герою слава! Героям слава! Україні слава!" І ми знайдемо вбивць", - заявив він.

При цьому Зеленський наголосив, що окупанти вбивають лише за той факт, що маєш українське громадянство.

"Окупант убиває за сам факт, що ми українці. За одне тільки слово про Україну. За нашу мрію про Україну. За наше життя - життя українців. І ми знищуємо окупанта всюди – всюди, де це дає результат для України", - заявив він. .

Реакція українців

Одним із перших у соцмережах свою реакцію оприлюднив художник Микита Тітов, який опублікував арт із силуетом військового з відео та написом "Героям Слава!".

Хештег #Слава_Україні!" очолив світові тренди Twitter. За кілька годин було залишено сотні тисяч повідомлень із цим тегом.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...