UA | RU
Ірина Бублик журналіст, Полтава info@regionews.ua
07 вересня 2021, 11:00

"Аніматори" від СБУ для "За майбутнє". Чим закінчиться для мера Мамая справа про хабар його "правої руки"

Коли у Полтавській облдержадміністрації нагороджували кращих представників малого та середнього бізнесу з нагоди Дня підприємця, голова громадської організації "Підприємці Полтавщини" та наближений до мера Полтави голова фракції "За майбутнє" у міськраді Євген Дикань мав аж ніяк не святковий настрій, адже у його кабінеті СБУ напередодні провела обшук, а сам депутат став підозрюваним у справі про хабар
Коли у Полтавській облдержадміністрації нагороджували кращих представників малого та середнього бізнесу з нагоди Дня підприємця, голова громадської організації "Підприємці Полтавщини" та наближений до мера Полтави голова фракції "За майбутнє" у міськраді Євген Дикань мав аж ніяк не святковий настрій, адже у його кабінеті СБУ напередодні провела обшук, а сам депутат став підозрюваним у справі про хабар

Як справа про хабар вдарила по меру Полтави Олександру Мамаю і міській організації партії "За майбутнє", розбирався RegioNews.

"Маски-шоу" до Дня підприємця

За словами спецслужбовців, зі "святковими" обшуками до Євгена Диканя вони навідалися після того, як один з підприємців Полтави повідомив, що за видачу паспорта фасаду об’єкта нерухомості, розташованого у центрі міста, та не притягнення цього підприємця до відповідальності за проведену реконструкцію історичної будівлі з нього вимагають 5 тис. доларів США. Вимога про хабар, як зазначають в СБУ, надійшла безпосередньо від Диканя. Саме у таку суму він нібито оцінив послугу щодо видачі дозвільних документів від управління з питань містобудування та архітектури виконавчого комітету Полтавської міськради.

Саме тому 2 вересня співробітники Служби безпеки України провели обшуки та слідчі дії у Полтавській міській раді, зокрема, у кабінеті начальника управління з питань містобудування та архітектури, головного архітектора Полтави Миколи Шевельова. Паралельно слідчі дії тривали у ресторані "Болоньєтта Тратторія", який належить Диканю.

Слідчі дії та обшуки правоохоронці провели й у двох полтавських комунальних структурах: Інспекції по контролю за благоустроєм міста (керівник – представник партії "За майбутнє", депутат Подільської райради Полтави Максим Малько) та КП "Полтава-сервіс" (керівник – депутат Полтавської міськради Денис Поліщук, знову ж таки представник партії "За майбутнє"). Під час обшуків вилучили документацію, що стосується надання дозвільних документів.

Після обшуків у міськраді Євгену Диканю та Миколі Шевельову оголосили про підозру в отриманні неправомірної вигоди. Її (вигоду, а не підозру) буцім-то необхідно було розділити: 2 тис. доларів надати до початку оформлення документів, решту – після їх видачі. Після одержання другої частини "траншу" депутата затримано в порядку ст. 208 КПК України.

За словами правоохоронців, подібна схема – не одноразовий випадок. Це майже система поборів з місцевих підприємців при видачі дозвільних документів на будівництво та благоустрій. У разі відмови платити, полтавським підприємцям погрожували створити перешкоди у веденні підприємницької діяльності.

Декого з полтавців це аж ніяк не здивувало – підозрюваних давно вважають "рішалами" міського голови, теж представника партії "За майбутнє" Олександра Мамая. Чи причетний Мамай до подібних схем? Відповідь на це запитання дасть слідство. А поки що Дикань перебуває у ізоляторі тимчасового тримання, а головний архітектор Полтави Шевельов – ні.

Політична складова

Звісно, той факт що всі фігуранти справи є членами партії "За майбутнє", складно вважати просто збігом обставин. Полтавські журналісти одразу звернули увагу, що місцеві "замайбутнівці" – це мерська партія, а от президентська "Слуга народу" перебуває у міськраді в опозиції. А отже кримінальне переслідування у справі про хабар представників цієї політсили, до того ж особисто пов'язаних з мером, щонайменше, можуть зробити Мамая та його однопартійців більш поступливим у багатьох питаннях.

На користь політичної версії свідчить і те, що скандали різного рівня та масштабу у міськраді між представниками "Слуги народу" та міським головою Мамаєм (і разом з тим з фракцією "За майбутнє") спалахують регулярно. Зрештою, сама фракція "слуг" ще на початку нинішнього року розділилася на прихильників Мамая та його противників, а у кінці липня представники фракції бойкотували чергову сесію Полтавської міськради "через узурпацію влади міським головою Олександром Мамаєм". Яким боком тут Євген Дикань із вимаганням хабаря від одного з полтавських підприємців? Бо він не лише представник партії "За Майбутнє", а й "права рука" полтавського мера.

Що ж до, власне, хабаря, то 2 вересня після обшуків у міськраді та офісі Диканя у полтавських пабліках з`явилася інформація, що грошей так і не знайшли. А вже 3 вересня прокурор Полтавської обласної прокуратури Антон Столітній на прес-конференції повідомив, що гроші таки знайшли, зазначивши, що схованка була "цікавою". Після цієї заяви з`явилася інша – адвокат Диканя Сергій Книш стверджує, що слідство жодних коштів не вилучило, їх просто підкинули у сміттєву урну перед рестораном "Болоньєтта Тратторія". На відео, яке надав адвокат, видно, як чоловік викинув щось в урну, але чи були то долари, чи щось інше – не розгледіти. Зрештою, чи був то представник СБУ, і якщо так, то чому зробив це прямо перед камерами спостереження?

Утім, ці питання поки що лишаються без відповіді. Тим часом сам Дикань 4 вересня під час обрання запобіжного заходу у Октябрському районному суді Полтави зробив політичну заяву про те, що справа проти нього сфальсифікована та є частиною атаки на мера:

"Перед останньою сесією до мене приходили з пропозицією, щоб я зібрав фракцію депутатів і проголосував проти Олександра Федоровича Мамая. Я відмовився це робити. Мене попередили після цього, підходили до наших депутатів "За майбутнє" і говорили про те, що я їм заважаю. Тому що хочуть розвалити коаліцію і зняти Олександра Федоровича. (…) Тому зустрічалися з нашими депутатами, і мені говорили, попереджали, що в будь-якому випадку мене закриють. Зараз вони це роблять. Повністю сфальсифікована справа".

Звісно, заявами підозрюваних у корупції про політичну вмотивованість цих справ ані в Полтаві, ані в Україні загалом нікого не здивуєш. Але нерідко трапляється, що справи про хабарі з часом розвалюються та про них, як і про звинувачення у політичній вмотивованості, усі швидко забувають. Чи похитнеться вибудувана Мамаєм система влади в Полтаві внаслідок цієї історії, чи меру та його партнерам по партії "За майбутнє" вдасться зам'яти цю історію, і чим заради цього доведеться пожертвувати, наразі прогнозувати – справа невдячна. Втім удар "замайбутнівці" отримали досить болючий...

Щодо долі "правої руки" Мамая Диканя, то суддя Октябрського районного суду міста Полтави призначив йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення 681 тис. грн застави. Після такого "вітання" з Днем підприємця Диканю довелося викликати швидку...

Але його здоров'я (Диканю лікарі діагностували гіпертонічний криз) швидко стало покращуватися, щойно рідні заявили, що внесуть необхідну, і аж ніяк не непідйомну, суму застави, що дозволить йому швидко вийти на волю. А це означає, що політично-юридичне протистояння в Полтаві триватиме.

19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
Міський голова Житомира Сухомлин достроково склав повноваження
19 вересня 2024, 19:58
На Волині затримали чоловіка, який намагався ввезти в Україну десятки російських книг
19 вересня 2024, 19:44
Ворог вдарив по селищу Вільча на Харківщині: у свій день народження загинув місцевий чоловік
19 вересня 2024, 19:13
В ДСНС показали, як евакуюють людей з геріатричного пансіонату у Сумах після авіаудару
19 вересня 2024, 18:38
Авіаудар по пансіонату для літніх людей у Сумах: стало відомо про одного загиблого
19 вересня 2024, 18:25
Росіяни скинули авіабомбу на пансіонат для людей похилого віку у Сумах: є поранені
19 вересня 2024, 17:56
У Херсоні внаслідок атаки ворожого дрона важко поранений медпрацівник
19 вересня 2024, 17:23
На Хмельниччині зафіксували випадки екзотичної хвороби, яку переносять комарі
19 вересня 2024, 17:16
На Прикарпатті працівницю психоневрологічного інтернату підозрюють у побитті підопічної
19 вересня 2024, 16:52
Росіяни двічі за день обстріляли медзаклад на Сумщині, є поранені
19 вересня 2024, 16:36