UA | RU
07 травня 2021, 14:10

Тігіпко 2.0. Навіщо Колесніков створює нову партію

Як жартують обізнані люди, з будь-яких політпроєктів, які досі організовував Борис Колесніков, все одно і дуже швидко виходила та ж Партія регіонів
Як жартують обізнані люди, з будь-яких політпроєктів, які досі організовував Борис Колесніков, все одно і дуже швидко виходила та ж Партія регіонів
opposition.com.ua

Полку нових українських партій прибуло, що стало певною політичною сенсацією останніх святкових днів. Точніше, презентація даної партії ще попереду: її установчий з'їзд запланований приблизно на кінець травня-початок червня

Втім у цього політичного проєкту вже є конкретна назва, більш-менш зрозумілі цілі, завдання і орієнтири по ареалу свого поширення, а головне – є лідер. І це не якесь там "нове обличчя", мода на що в Україні явно добігла кінця, а добре відомий в країні політик. А саме: нардеп кількох скликань від Партії регіонів та від "Опозиційного блоку", а також колишній віцепрем'єр з питань підготовки та проведення Євро-2012 та ексміністр інфраструктури Борис Колесніков.

Буде така партія

"Я дійсно займаюся створенням нового політичного проєкту. Він буде називатися "Україна – наш дім". Його основна ідея - зібрати кращих людей з усіх сфер: промислового та аграрного сектору, сфери інформаційних технологій, медицини, освіти, соціальної сфери, малого та середнього бізнесу. Ідея створити таку партію у мене виникла давно, тому що останнім часом в українській політиці гостро відчувається дефіцит професійних селфмейд-людей, і політична сила, над якою я працюю, готова їх запропонувати", - заявив у коментарі " Радіо Свобода" сам Колесніков.

Тим самим прямо підтвердив, що крім бізнесу, хокею та благодійності його все ж цікавить повернення у велику політику. Ясна річ, що його майбутня партія, яка прагне, звичайно ж, подолати прохідний бар'єр на наступних парламентських виборах, дефіциту у фінансових ресурсах мати, швидше за все, не буде. Адже сам Борис Вікторович є великим підприємцем.

Плюс має достатню кількість небідних товаришів і друзів, один з яких – найбагатший українець Рінат Ахметов, що володіє до того ж серйозним медіаресурсом. Щоправда, Рінат Леонідович тут же публічно відреагував на подібні припущення словами: "Ніякими новими або старими політичними проєктами я займатися не буду".

А ось що стосується суто організаційних ресурсів нового політпроєкту, то в рішенні такого рівняння - ще занадто багато невідомих. До речі, у своєму коментарі журналістам Колесніков також в загальних рисах назвав можливий склад майбутніх однопартійців: "У нас є фахівці і зі Львова, з Ужгорода, і з Луцька, і з Вінниці, і з Одеси, і з Харкова, і з Дніпра. З "Опозиційного блоку" в партії поки немає нікого, а з Партії регіонів – кілька людей. Конкретні прізвища ви зможете дізнатися на з'їзді. Щодо потенційних виборців, то вони у нас є скрізь: десь більше, десь - менше. Але скрізь, від студентства до пенсіонерів". Втім, навіть такий мінімум озвученої Колесніковим інформації говорить багато про що.

Три перших висновки

По-перше, цілком очевидно, що той же Львів, Луцьк або Вінниця були названі ним просто для широти географії – ні на Заході, ні в центрі країни будь-який проєкт екс-"регіоналів" не злітає апріорі. Зате східні і південні області в планах організаторів політичної сили "Україна - наш дім", судячи з усього, повинні справді стати її базовими регіонами.

По-друге, у Колеснікова і його поки неназваних соратників - явна ставка на ту дуже широку частину українських виборців, що розчарувалися своїм попереднім вибором на користь "нових облич", уособленням яких є як правляча в країні партія "Слуга народу", так і сам її фактичний лідер, президент Володимир Зеленський.

Тобто буквально з кожним днем все більше українців приходять до висновку, що однією політичною новизною, так би мовити, "ситий не будеш" – потрібен професіоналізм в державному управлінні з відповідним успішним досвідом. І задоволення даного свіжого суспільного запиту дійсно стане однією з магістральних тем політичної конкуренції за голоси електорату в найближчий час.

Тим не менш, народна втома від старих партій, які зуміли зберегти свої позиції у Верховній Раді після виборів-2019, нікуди не випарувалася. І це, по-третє. Більше того, багатьом добряче набридла вся ця заідеологізована метушня навколо тривалої "битви за геополітику" , на двох полюсах якої - "Європейська солідарність" колишнього президента Петра Порошенка і ОПЗЖ Юрія Бойка і Віктора Медведчука.

При цьому людей реально цікавить зовсім інше - які у них зарплати і пенсії, як впоратися зі зростанням комунальних тарифів і цін на найнеобхідніше, як бути з безробіттям і проблемами у сфері охорони здоров'я, що загострилися під час нинішньої коронавірусної пандемії з її постійними локдаунами, тощо.

Одним словом, українці хочуть елементарного вирішення нагальних проблем з підвищення власного добробуту, а не якихось віртуальних зовнішньополітичних звершень, які, як відомо, "на хліб не намажеш". Але чи зможе "Україна – наш дім" Колеснікова запропонувати щось реальне і конкретне в цьому напрямку – те ще питання.

Шляхом Тігіпка і "Нашого краю"

За великим рахунком, вже на самому старті політична сила Колеснікова не дає електорату нічого нового, а йде давно перевіреним і не зовсім успішним шляхом. До того ж, як жартують обізнані люди, з будь-яких політпроєктів, які досі організовував Борис Вікторович, все одно і дуже швидко виходила та ж Партія регіонів. У всіх сенсах, тільки в профіль.

Також напрошуються інші аналогічні "історії успіху". У 2014 році Сергій Тігіпко вже намагався створити схожий проєкт на руїнах, знову ж таки, ПР. У "Сильній Україні" об'єдналися кілька десятків відомих людей і усіляких регіональних лідерів, але на позачергових виборах до парламенту бар'єр в 5% подоланий не був, про партію Тігіпка незабаром просто забули, а її активні учасники розбіглися, хто куди.

У 2015-му партія "Наш край", також створена колишніми "регіоналами", намагалася теж об'єднати регіональних лідерів з усієї України під однією вивіскою, щоправда, це робилося під місцеві вибори. Тоді в політсилі заявляли, що їм вдалося "мобілізувати" понад 60 мерів з усіх українських областей. Частково ця ставка спрацювала, і місцеві вибори-2015 завдяки адмінресурсу, негласно спущеному тоді Банковою, і особистій харизмі окремих учасників проєкту партія пройшла більш-менш нормально.

За кількістю депутатів у місцевих органах влади за результатами виборів "Наш край" посів почесне третє місце (10,14% від усіх). Однак говорити про серйозні успіхи в масштабах країни не доводиться. Адже вже на дострокових парламентських виборах влітку 2019 року нардепами від "Нашого краю" стали лише три партійні представники: Антон Кіссе, Валерій Давиденко і Сергій Шахов.

Так що поки загадкою залишається те, що саме зможе запропонувати Колесніков і його однодумці в якості фундаменту нової партії. Адже регіональна еліта найбільш зацікавлена тільки в одному - збереженні своєї влади на місцях. І максимум, що світило "Україні – наш дім" при таких розкладах, – провести на наступних виборах до Верховної Ради (як це сталося з провальними для "Опоблоку" виборами-2019) кілька місцевих лідерів по мажоритарних округах.

Якщо б не "проклятий" новий Виборчий кодекс, за яким майбутні парламентські вибори відбуватимуться за пропорційною системою з відкритими регіональними списками. Тобто в Раду потраплять тільки партії, які подолали п'ятивідсотковий загальнонаціональний бар'єр.

19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
Зґвалтував 15-річного підлітка: на Донеччині затримали 63-річного рецидивіста
20 вересня 2024, 05:37
У Києві викрили підрядника, який "заробив" на ремонті гуртожитку "Київпастрансу" 1,8 млн грн
20 вересня 2024, 05:03
На Львівщині військового підозрюють у масштабному розкраданні пального
20 вересня 2024, 04:22
Трактористу із Рівненщини, якого зупинили п'яним на дорозі, загрожує чотири роки в'язниці
20 вересня 2024, 03:07
На Львівщині потяг на смерть збив молоду жінку
20 вересня 2024, 00:18
На Львівщині вщент згорів електромобіль, який був на зарядці
19 вересня 2024, 23:49
Побиття підопічної інтернату на Прикарпатті: у поліції розповіли подробиці
19 вересня 2024, 21:52
Нардеп Камельчук оголосив про вихід зі "Слуги народу" через перейменування його рідного міста
19 вересня 2024, 21:01
Мер Івано-Франківська розповів, скільки людей уже зголосилися стати мовними інспекторами
19 вересня 2024, 20:31
Міський голова Житомира Сухомлин достроково склав повноваження
19 вересня 2024, 19:58