UA | RU
Іван Павленко Журналіст, політичний оглядач info@regionews.ua
11 вересня 2020, 12:00

"Зелені" кандидати в Харкові: електоральні карлики проти велетня Кернеса

Попереднього досвіду у 35-річного голови Харківської ОДА Олексія Кучера виявилося явно замало, аби грати з досвідченим Геннадієм Кернесом в дорослі ігри, тим більше на території останнього. Втім, Кучера таки вирішили виставити проти діючого мера Харкова на місцевих виборах 25 жовтня
Попереднього досвіду у 35-річного голови Харківської ОДА Олексія Кучера виявилося явно замало, аби грати з досвідченим Геннадієм Кернесом в дорослі ігри, тим більше на території останнього. Втім, Кучера таки вирішили виставити проти діючого мера Харкова на місцевих виборах 25 жовтня
Фото: Facebook

RegioNews розбирався, з якими здобутками і командою лідер харківських "слуг народу" виступає проти всесильного "Гепи".

Стартова диспозиція

Електоральна ситуація в Харкові дуже нагадує київську. І там і тут рівень схвалення дій мера містянами сягає 60%, що в принципі зводить нанівець будь-які потуги "ЗеКоманди" посунути Віталія Кличка та Геннадія Кернеса з насиджених крісел. Так, липневе дослідження соціологічної групи "Рейтинг" виявило, що при такому шаленому рівні підтримки харків’ян лідер місцевої громади майже позбавлений такого неприємного атрибуту як антирейтинг. Цей показник у Кернеса становить всього 13%.

При цьому у президента Володимира Зеленського, чия команда спробує змістити Геннадія Адольфовича з насидженого місця, антирейтинг майже досяг 60% при рівні схвалення у 28%. Тож зовсім не дивно, що й рейтинг "Слуги народу" на Харківщині, де Зеленський втратив дуже багато відсотків, стрімко наближається до рівня прохідного бар’єру (липневі 12,7% "Слуги народу" у вересні-жовтні цілком можна ділити навпіл).

При цьому особистий політичний проєкт діючого мера "Блок Кернеса Успішний Харків" за тими ж липневими даними здатен подолати позначку як мінімум у 30% на виборах до Харківської облради. А на виборах в місті цей показник, ймовірно, є значно вищим, адже піар Кернеса зосереджений переважно в обласному центрі. Якщо врахувати, що у Харкові популярність ОПЗЖ, з якою чинний градоначальник має значно більше точок дотику, аніж зі "слугами", сягає чверті голосів виборців, міська рада на цей раз з великою ймовірністю знову опиниться з прокернесівською більшістю.

Олексій Кучер, чиїм завданням є принаймні завести в міську та обласну ради бодай по кілька депутатів, навряд чи всерйоз може мріяти про перемогу над Кернесом. Більше того, йому навіть навряд чи світить другий тур, в якому опиниться або ексгубернаторка часів Петра Порошенка Юлія Світлична, якій допомагатиме глава МВС Арсен Аваков, або підприємець і власник "Барабашово" Олександр Фельдман.

Знавці політичної ситуації Харкова говорять, що у Кучера були певні шанси вийти у вищу лігу місцевої політики. Але проти нього, з одного боку, зіграв неймовірний досвід головного опонента у політичних інтригах, а з іншого – провал кампанії по боротьбі з COVID-19. Хоча почав Кучер досить вдало, коли зміг організувати пам’ятну зустріч відомої групи евакуйованих з Уханю українців і на тлі недолугих керівників західних регіонів виглядав досить непогано. Але все, що відбувалося згодом у сфері закупівель медобладнання і медпрепаратів, та підготовка медичної інфраструктури до боротьби з хворобою різко понизили реноме голови ОДА в очах харків’ян.

Натомість їм дуже сподобалось, як посилав до дідька центральну владу мер Кернес, не даючи закрити метро і відправити на карантин дитячі садочки та заклади. В нього навіть стали брати приклад мери інших міст області та всієї України, влаштовуючи саботаж рішень міністерства охорони здоров’я, уряду та Офісу президента.

Є до Кучера і питання щодо прозорості його статків. Так, відповідно до його електронної декларації за 2018 рік, він не отримав ані копійки доходу. Хоча в цей час виступав як адвокат багатьох впливових клієнтів. Більше того, у рік "безробіття" майбутній нардеп і очільник області придбав дві квартири в Харкові. В той же час він є власником кількох десятків біткоїнів, що еквівалентні кільком сотням тисяч доларів. Має збереження у валюті, нерухомість та дорогі автівки. Після цього всього Кучеру та його кураторам з Банкової залишається й справді сподіватись лише на залишковий рейтинг "Слуги народу" і можливість з його допомогою завести в місцеві ради своїх депутатів.

Команда Кучера

Під час недавнього робочого візиту Зеленського в першу столицю місцева "зелена" команда презентувала декого з претендентів на депутатські мандати. В їх числі - переважно представники виконавчої влади, які працюють в системі облдержадміністрації – заступники Кучера, його радники, обов’язково головлікар, спортсмен і гендиректор "Турбоатому". А також кілька мерів міст області, які спробують переобратись в своїх міських ОТГ під брендом "Зе-місцеві".

Загалом харківські політичні тенденції свідчать, що в місті і, напевне, в Харківській області в результаті місцевих виборів буде відтворено центр непокори Банковій. В перспективі, якщо мери типу Кернеса відчують силу, вони цілком здатні влаштувати масштабний саботаж рішень Києва. А це вже буде досить відчутним маркером не лише електорального, а ще й адміністративного ослаблення президента Зеленського.

Отже, першим номером команди "Слуги народу" в Харкові є, як вже зрозуміло, колишній нардеп і нинішній глава ОДА Олексій Кучер, який йтиме на мерські вибори. Він - досить успішний юрист, у портфелі якого справи з захисту багатьох відомих осіб. Також в його активі – так звана справа "рюкзаків Авакова", коли відбулася закупівля наплічників для МВС та Нацгвардії нібито за завищеною ціною. У лютому 2016 року з'явилися відео з прихованої камери, на якій нібито син міністра внутрішніх справ домовлявся з, ймовірно, ексзаступником голови МВС Сергієм Чоботарем про постачання рюкзаків для підрозділів міністерства. Але вину у шахрайстві та підробці документів на себе згодом взяв підзахисний Кучера Володимир Литвин.

Тетяна Єгорова-Луценко

Перший заступник голови Харківської ОДА Тетяна Єгорова-Луценко балотуватиметься до Харківської облради. Як і її шеф, вона також є юристкою, з грудня 2017-го по грудень 2019 року була керівницею Головного територіального управління юстиції в Харківській області. До цього працювала у вищому навчальному закладі, юристом в приватній компанії та державних установах.

У 2015 році під прізвищем Єгорова балотувалася до Харківської облради (округ №33), Лозівської міськради (як перший кандидат у списку) та Лозівської райради (округ №25). У всі три органи - від Радикальної партії Олега Ляшка. Зрештою, її було обрано до Лозівської міської ради, однак вона відмовилася від мандату. На посаді заступника Кучера Єгорова-Луценко керує обласним штабом по боротьбі з коронавірусом.

Віктор Суботін

61-річний генеральний директор "Турбоатому" балотуватиметься від "Слуги народу" до обласної ради Харківщини. Суботін є відомими в Україні менеджером та лауреатом Державної премії в галузі науки і техніки. Керує "Турбоатомом" з 2007 року, перед тим більше 10 років був керівником "Мегабанку". З 2010-го по 2014-й був членом Партії регіонів і депутатом від неї в Харківській облраді, а до цього очолював обком Соціалістичної партії України.

Роман Семенуха

Колишній нардеп від "Самопомочі" балотуватиметься від "Слуги народу" до Харківської облради. В грудні минулого року Семенуха претендував на те, аби очолити Сумську ОДА, але тоді з цим призначенням не склалося. Загалом він є досить успішним підприємцем, який зміг придбати кілька квартир та офісів. Його родина має престижні авто, а також грошові збереження. Дружина, коли Семенуха працював депутатом, продовжувала займатись сімейним бізнесом і забезпечувати родину.

Сергій Григоров

Обов’язковий учасник будь-якої регіональної команди "Слуги народу" - лікар. В Харкові це в. о. керівника обласної клінічної лікарні. Кандидат в депутати облради Григоров — відомий в Харкові лікар, доктор медичних наук. До призначення на посаду керівника обласної лікарні багато років завідував щелепно-лицьовим відділенням медустанови. Крім цього, Григоров завідує кафедрою хірургічної стоматології Харківського медуніверситету.

Вікторія Алєксєйчук

43-річна радниця Олексія Кучера йтиме разом зі своїм лідером в Харківську міську раду. Алєксєйчук відома тим, що під час проміжних виборів народного депутата по 179-му округу, який звільнився після призначення Кучера головою ОДА і складання ним депутатських повноважень, зняла свою кандидатуру. По суті, це зняття відбулося на користь ексочільниці Харківської ОДА Світличної, яка нині є одним з головних конкурентів Кернеса на мерських перегонах у Харкові. Алєксєйчук — кандидат юридичних наук, викладачка на кафедрі криміналістики Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Вона написала кілька відомих праць з криміналістики і судової експертизи.

Сергій Федченко

39-річний чемпіон Європи з боксу за версією WBO балотуватиметься до Харківської облради. Федченко став відомий всьому світу як претендент на титул чемпіона світу за версією WBO в суперлегкій вазі в 2012 році в Мексиці, зустрівшись в ринзі з ексчемпіоном світу в декількох вагових категоріях, одним з кращих боксерів мексиканцем Хуаном Мануелем Маркесом. Всупереч численним прогнозам, Сергій Федченко провів в ринзі усі відведені 12 раундів та програв лише за рішенням суддів.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
Житель Кіровоградщини виманив у матері загиблого військового мільйон гривень
19 вересня 2024, 04:44
На Миколаївщині судитимуть керівників оборонного та комерційного підприємств за розтрату 2 млн грн
19 вересня 2024, 02:32
На Харківщині 10-річна дівчинка впала з недобудови
19 вересня 2024, 01:15
Вбивство на АЗС у Києві: в поліції розповіли подробиці, затриманому загрожує довічне
19 вересня 2024, 00:09
У Львівській політехніці найняли нову викладачку замість Фаріон
18 вересня 2024, 23:52
Побиття військового на Дніпропетровщині: серед нападників був місцевий депутат
18 вересня 2024, 22:41
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло зниклого чоловіка
18 вересня 2024, 21:58
У ГУР попередили українців про небезпеку в ресурсах Telegram
18 вересня 2024, 21:27
Телеграм-канал, який поширював інформацію про теракти у Львові, заблокований, – МВС
18 вересня 2024, 20:43
Ексмер Чернігова просив голову ОВА закрити кримінальні справи проти нього
18 вересня 2024, 20:10