UA | RU
27 квітня 2020, 12:00

Вірусна економіка: пів мільярда гривень втратить Волинь внаслідок карантину

Більшість бізнесу зупинилася. Зарплати не платять, а, відповідно, скорочується і сума податку з доходів фізичних осіб (ПДФО). А цей податок на 75% залишається в області: 60% отримують міста та громади, 15% – обласний бюджет. Решта 25% йде в державу, що теж повертається дотаціями та субвенціями
Більшість бізнесу зупинилася. Зарплати не платять, а, відповідно, скорочується і сума податку з доходів фізичних осіб (ПДФО). А цей податок на 75% залишається в області: 60% отримують міста та громади, 15% – обласний бюджет. Решта 25% йде в державу, що теж повертається дотаціями та субвенціями
Фото: Ingvar Shapik

Проблеми починаються згори

Місцеві бюджети напряму залежать від державного. Волинь – дотаційна область, щороку згори вона отримує близько 65%. Ці гроші йдуть на все, на що не вистачає коштів в бюджеті області. Дотація не є цільовою, а це значить, що депутати місцевих органів самоврядування розподіляють кошти на власний розсуд. А от субвенції, які також надає держава, мають цільове призначення і мають бути використані на реалізацію певних місцевих програм в області.

Відповідно, наскільки надалі буде розвиватися економіка Волині, залежить від можливостей державного бюджету. А вони суттєво звузяться.

"До карантину яма в державному бюджеті була в 100 млрд грн. Нині ми ще маємо мінус 120 млрд грн доходів через те, що стоїть бізнес. А видатки навпаки – виросли на 80 млрд. грн. Тобто, утворилася нестача коштів ще у 200 млрд грн. І що робить держава? Збільшує обсяг граничного державного боргу. Тобто, збирається позичати в період кризи", – каже експерт з бюджету Асоціації міст України Василь Гром, який більше 10 років очолював головне управління фінансів Волині.

"В державі прогнозують 14% зниження надходжень ПДФО. Цю цифру сміливо можна екстраполювати на області. Для Волині це – 500 млн грн. Усім органам місцевого самоврядування доведеться переглядати бюджети", – каже експерт.

Бюджет можна поділити на дві частини: цільові видатки і захищені статті. Захищені статті – це зарплата бюджетникам та плата за комунальні послуги приміщень державної та комунальної власності. Ці статті не скорочують. Саме тому вони називаються "захищеними". А ось цільові видатки – це гроші, які спрямовують на ремонти, будівництва, створення чогось, розвиток. Їх якраз і врізають в періоди криз.

Криза, якої… не бачить податкова

Левова частка зборів до бюджету – це податок з доходів фізичних осіб. Цей збір становить для області в середньому 60 % від усіх надходжень власних доходів місцевих бюджетів. Решта – земельний податок, рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів, водних об’єктів, акциз та інші надходження.

У волинській податковій заявляють, що кризи немає, а деякі показники з наповнення бюджету – навіть кращі, ніж у докарантинний період.

"Ми не можемо прогнозувати. Ми даємо тільки реальні вже цифри. Поки у нас немає остаточних показників, скільки має бути надходжень і зборів в квітні. Але наразі за всіма показниками Волинь вже випереджає збори минулого року. Тому проблем із наповненням бюджету зараз немає. А ще нам скоротили плани, тому все буде добре", – коментує завідувачка сектору комунікацій ГУ ДПС у Волинській області Олена Нікотіна.

Найоптимістичніші прогнози – щодо збору акцизу з роздрібного продажу алкоголю. За перші три місяці 2019-го на Волині були надходження на рівні 28,1 млн грн. А за відповідний період цього року вже – 31,3 млн грн. "Під час карантину почали купувати більше алкоголю", – жартують податківці.

Люди – без зарплат. Бюджет – з діркою

Але, насправді, не до жартів. Внаслідок карантинного простою Волинь може втратити до 600 млн грн. І постраждають, в основному, великі міста та громади, де великі підприємства.

"ПДФО – один із найголовніших податків, і він серйозно "просяде". Бізнес на 80% стоїть. У першому кварталі ми мали приріст ПДФО на 12%. У той же час приріст доходів склав 15%. Вперше за багато років відбулися нижчі темпи приросту за ПДФО, ніж за власними доходами. Це є свідченням нездорової економіки, – аналізує Василь Гром.

Експерт пояснює: "Власні доходи – це гроші "з недоданої вартості", їх збирають з податку на землю, з надр, з того, що не пропаде. А от ПДФО – це податок "створення". Немає створеної продукції – немає доходів, люди зарплати не отримують, немає ПДФО. Тому він є рушійним для економіки".

Зниження ПДФО – це прямий наслідок того, що працівники отримають менше зарплат. Відповідно, треба очікувати зниження купівельної здатності населення.

Купівельна спроможність знизиться в сфері товарів широкого вжитку непродовольчої групи. Тобто, українці стануть менше купувати побутової техніки, будівельних матеріалів.

"Люди відкладатимуть на харчі, а не робитимуть ремонти. Відповідно, зі зниженням попиту впаде і пропозиція. Тобто, вироблятимуть, а точніше, завозитимуть (бо в Україні імпорт займає шалену нішу) менше товарів. Це знову недобре для економіки. До прикладу, в Білорусі ситуація може бути кращою, адже там орієнтовані на власне виробництво. Тому в сусідів буде падати попит, але не знизиться пропозиція", - стверджує Василь Гром.

Хто втратить найбільше?

Уряд встановив "податкові канікули": на період карантину бізнес не платитиме податку на землю і майно. Для волинських громад це серйозні втрати: приблизно 100 млн грн, кажуть експерти.

Це гроші, які на місцях мали б витратити на розвиток: ремонтувати місцеві дороги, об’єкти соціального значення – школи, садочки, медичні заклади.

Та найбільше втратить культура. З обласного бюджету усі заплановані видатки на розвиток музеїв, театрів, бібліотек уже "перекинули" на боротьбу із коронавірусом. На місцях ця сфера найближчим часом теж, очевидно, не буде в пріоритеті.

"Ми назбирали 63,4 млн грн усіх вільних залишків та виділили їх на боротьбу з епідемією коронавірусу. Всі видатки врізалися. Ми зняли гроші з дитячої обласної лікарні, (тут цього року вже не доведуть до ладу перинатальний центр) з ремонтів доріг, шкіл, садочків, дворових територій, енергоощадних заходів. Не виділяємо співфінансування на придбання швидких та державну програму "Нова спроможна школа". Також відкладається створення медичного факультету у Східноєвропейському національному університет імені Лесі Українки (СНУ). Але ми сподіваємося, що все швидко закінчиться і частина невикористаних грошей залишиться", - розповіла голова Волинської обласної ради Ірина Вахович.

Що ж до малого бізнесу, то, на думку доцента Луцького національного технічного університету (ЛНТУ), доктора філософії з економіки Миколи Дзямулича, найбільше криза може вплинути на готельно-ресторанний бізнес і сферу обслуговування.

"Маленьким кафешкам – найважче. В деяких залишилися нереалізованими продукти, які зіпсувалися. В них немає доходів, а витрати лишилися: за оренду приміщення, комуналку. А у більшості – ще кредити. І ті податкові канікули, які анонсували банки – це як "мертвому припарка". Це стосується і перукарень, салонів краси. Проблеми на Волині вже почалися і в дрібній контрабандній торгівлі. Маю на увазі магазинчики, де продають європейську бакалію. Кордони закриті – торгівля стоїть. А це все – робочі місця", – каже експерт.

19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
На Львівщині потяг на смерть збив молоду жінку
20 вересня 2024, 00:18
На Львівщині вщент згорів електромобіль, який був на зарядці
19 вересня 2024, 23:49
Побиття підопічної інтернату на Прикарпатті: у поліції розповіли подробиці
19 вересня 2024, 21:52
Нардеп Камельчук оголосив про вихід зі "Слуги народу" через перейменування його рідного міста
19 вересня 2024, 21:01
Мер Івано-Франківська розповів, скільки людей уже зголосилися стати мовними інспекторами
19 вересня 2024, 20:31
Міський голова Житомира Сухомлин достроково склав повноваження
19 вересня 2024, 19:58
На Волині затримали чоловіка, який намагався ввезти в Україну десятки російських книг
19 вересня 2024, 19:44
Ворог вдарив по селищу Вільча на Харківщині: у свій день народження загинув місцевий чоловік
19 вересня 2024, 19:13
В ДСНС показали, як евакуюють людей з геріатричного пансіонату у Сумах після авіаудару
19 вересня 2024, 18:38
Авіаудар по пансіонату для літніх людей у Сумах: стало відомо про одного загиблого
19 вересня 2024, 18:25