UA | RU
13 березня 2020, 10:05

"Слуга народу" Гайдай наблизився як ніколи до повного управління Сєвєродонецьком

11 березня в Сєверодонецьку сталася якщо не доленосна, то, як мінімум, дуже важлива для міста подія: 16 депутатів міської ради позбулися своїх повноважень
11 березня в Сєверодонецьку сталася якщо не доленосна, то, як мінімум, дуже важлива для міста подія: 16 депутатів міської ради позбулися своїх повноважень
Фото: flickr

Міська виборча комісія відкликала депутатську більшість з групи "Сєвєродончани" Ігоря Буткова. Всі відкликані депутати зайшли до міськради за квотами "Опозиційного блоку".

Це стало логічним і очікуваним кроком у низці локальних сутичок за владу в Сєвєродонецьку між групою депутата Буткова і так званою командою нардепа Сергія Шахова.

З поперемінним успіхом сторони конфлікту тіснили один одного в боротьбі за депутатську більшість і мерське крісло і тепер, через п'ять років після попередніх виборів, Шахов завдав Буткову дуже болючий і небезпечний удар, який цілком здатний вивести бутковську команду з гонки. Детальніше про війну "імені Шахова – Буткова" можна прочитати тут.

Сторона Буткова публічно поразки не визнає і стверджує, що ця невдача на "фронті" - тимчасова.

За словами заступника в. о. мера В'ячеслава Ткачука (команда Буткова) Олексія Свєтікова, перед відкликанням 16 депутатів "Опоблоку" спочатку відкликали чотирьох депутатів з "Нашого краю", яких не замістили наступні за списком за ними однопартійці.

"Таким чином на сьогоднішній день в Сєвєродонецькій міській раді залишилося 16 депутатів з 36 спискового складу", - повідомив він.

Свєтіков стверджує, що скликати сесію міськради і замістити відкликаних депутатів наступними за списком тепер неможливо. Чиновник посилається на 36 і 49 статті Закону України "Про місцеве самоврядування".

"Повноваження депутата починаються з моменту офіційного оголошення територіальною виборчою комісією на сесії рішення про визнання повноважень депутата. На жаль, сесію скликати тепер неможливо, а значить нові депутати повноважень не наберуть... Неможливо тепер також звільнити з посади секретаря міської ради В'ячеслава Ткачука, це знову-таки може зробити тільки сесія міської ради", - вважає Свєтіков.

При цьому чиновник упевнений, що відкликаним депутатам відновлять статус через суд, а відповідні позови вже подані в Луганський окружний адміністративний суд.

Але, як справедливо заперечили користувачі соцмереж в коментарях до постів Свєтікова, залишається незрозумілим, що саме будуть оскаржувати в суді - рішення політичної партії про відкликання, або рішення виборчкому.

Цікаво також, що у свою чергу заступник глави виборчкому Дмитро Шарко, який і проводив саму процедуру відкликання депутатів, упевнений, що зібрати сесію – не проблема і наводить зовсім інші цифри.

"Всього в Сєвєродонецькій міськраді 36 депутатів. 16 - відкликано, 20 депутатів цілком достатньо для продуктивної роботи. Місто однозначно не буде паралізованим", - говорить Шарко і обіцяє, що наступним етапом реалізують заміщення депутатів наступними у списках, які надавалися на виборах у 2015 році.

Зараз всіх цікавить тільки одне питання: чи вдасться Буткову оговтатись після такого нокдауну від Шахова. Судячи з повідомлень його дружини, також відкликаного депутата, настрої в команді Буткова аж ніяк не переможні.

Також у себе на сторінці Буткова журиться через те, що місцевий опоблок відкликав своїх вірних депутатів без пояснень і не може зрозуміти, чим керувалися партійні боси.

Втім, ні для кого з сєвєродончан не секрет, що після розколу Опоблоку на "Опозиційну платформу – За життя" Бойка, Льовочкіна і Рабиновича і "Опозиційний блок – партію миру і розвитку" Колеснікова і Новинського подружжя Буткових виявляло симпатію саме до бойківської "гілки".

Варто також зазначити, що на парламентських виборах влітку 2019 року Буткови збиралися балотуватися по списках ОПЗЖ, але домовитися з цією політсилою у них так і не вийшло.

Тому розглядати повідомлення Олени Буткової про невідомі мотиви відкликання "Оппоблоком" своїх депутатів потрібно саме в контексті згаданих політичних симпатій.

Так чи інакше, відкликання депутатів – безпрецедентне для всієї країни, тому що в жодному з міст жодна громада тими чи іншими методами не змогла домогтися відкликання такої кількості депутатів.

Безумовно, ця ситуація вигідна правлячій президентській партії "Слуга народу". Тепер голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай, що представляє інтереси "Слуг" у регіоні, зможе безперешкодно вимагати і отримати управління над міською ВЦА в Сєвєродонецьку, про що він неодноразово говорив раніше. Перешкод для того, щоб Сєвєродонецьк очолив представник президентської політсили, практично не залишилося.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Внаслідок ракетного удару у Києві пошкоджена багатоповерхівка
30 червня 2024, 19:53
Обстріл Харкова: загиблий чоловік був працівником "Нової пошти"
30 червня 2024, 18:09
Безугла подала заяву у ДБР на Сирського
30 червня 2024, 17:41
Під російський удар у Харкові потрапило відділення пошти
30 червня 2024, 17:03
Авіаудар по Харкову: влада оприлюднила дані про постраждалих
30 червня 2024, 16:51
Росіяни поцілили по цивільному підприємству у Харкові, виникла пожежа
30 червня 2024, 16:45
Зеленський пояснив, за якою моделлю можуть вестися переговори з Росією
30 червня 2024, 16:15
Побилися через жінку: на Закарпатті затримали 21-річного чоловіка за підозрою в убивстві
30 червня 2024, 15:34
Окупанти вдарили авіабомбами по Херсонщині — загинула людина, семеро поранених
30 червня 2024, 14:55
На Буковині прикордонник застрелив чоловіка, який напав на нього з мачете, — ЗМІ
30 червня 2024, 14:19