UA | RU
Олексій Галкін журналіст Суми info@regionews.ua
11 березня 2020, 17:51

Хід темною конячкою. Навіщо Зеленському в сумських губернаторах харківський "варяг" Грищенко

Кілька днів тому, перебуваючи у Нових Санжарах, президент Володимир Зеленський пообіцяв, що максимум за тиждень привезе в Суми нового очільника обласної державної адміністрації, з кандидатурою якого не міг визначитись протягом дев’яти місяців
Кілька днів тому, перебуваючи у Нових Санжарах, президент Володимир Зеленський пообіцяв, що максимум за тиждень привезе в Суми нового очільника обласної державної адміністрації, з кандидатурою якого не міг визначитись протягом дев’яти місяців

Частину своїх обіцянок президент виконав і таки підписав указ про призначення. Але представляти нового губернатора Романа Грищенка не поїхав, приславши першого заступника голови Офісу президента, Сергія Трофімова.

Новий очільник Сумської ОДА є кадровим військовиком, який після закінчення Національної юридичної академії служив у військовій прокуратурі. Останнє місце роботи – військовий прокурор Харківського гарнізону. Має 38-річний Грищенко і досвід участі в АТО.

За час служби екс-прокурор встиг попрацювати у Миколаївській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Київській та Харківський області. Грищенко одружений та виховує двох дітей.

Натомість про Сумщину новий очільник знає небагато. З нетривалого спілкування під час представлення можна зрозуміти, що пріоритетним напрямком для нього стане будівництво доріг в області. На це з державного бюджету виділено близько 1,7 млрд гривень.

Серед інших планів значиться реалізаціях інвестиційних проектів, яких саме, Грищенко не уточнив. Також особливу увагу він планує приділити завершенню медичної реформи в області.

Жодних різких кадрових змін новий губернатор не обіцяє і збирається пригледітись спочатку до тих, хто вже працює в ОДА.

Минуле колишнього прокурора, з огляду на специфіку його попередньої роботи, не дозволяє однозначно визначити його приналежність до якихось сформованих груп впливу.

Очевидний факт, що для місцевої еліти Грищенко є чужинцем. Якщо він і пов’язаний з кимось з місцевого істеблішменту, то цей зв’язок поки що не проглядається. В різних групах подейкують, що певні ниточки єднають нового губернатора з сумським нардепом Ігорем Молотком. Але наочних підтверджень цій гіпотезі поки немає.

В той же час Ігор Молоток порівняно з іншими впливовими фігурами, займає досить активну позицію, намагаючись застовпити за собою певну політичну зону. Він, зокрема, нещодавно "придбав" місцеву організацію "Батьківщини", всадивши у крісло її очільника свою людину. Також точаться розмови про розгортання в області під його егідою партії Шарія. Тому може бути інтересантом сьогоднішнього знакового призначення.

Сам Роман Грищенко до цього моменту політичною діяльністю не займався і був занурений у військові справи. Не можна сказати, що його декларація якось сильно не відповідає доходам, які може отримувати військовий прокурор.

В родини Грищенка, окрім службової квартири в Харкові, немає іншого житла. І користується він автівкою батька вартістю 410 тис грн. За минулий рік він заробив близько 450 тис грн. Натомість має досить значні заощадження у готівці – $ 44 тис та 970 тис грн.

Про доходи дружини Катерини в декларації не повідомляється, що дозволяє припустити її зайнятість дітьми та домашнім господарством.

Треба зазначити, що Грищенку дістається досить непроста депресивна область, яка межує з Росією більше ніж на 300-тах кілометрах державного кордону. До теперішнього часу, в умовах фактичного безвладдя, в області не було сформовано жодного пропрезидентського центру впливу, а на більшості посад продовжують перебувати призначенці часів колишнього президента.

Не створили бодай найменшої хвилі і обрані від "Слуги народу" депутати, яких випадково занесло у депутатські крісла. Вони ані спільно, ані кожен окремо, не користуються в області авторитетом і не мають стосунку до управління політичними та адміністративними процесами. Тому навряд чи зможуть допомогти Грищенку в утвердженні на Сумщині президентської влади і підтримання у належному стані президентського рейтингу.

Не доводиться розраховувати призначеному очільнику й на щиру допомогу місцевих еліт, де кожен тепер намагатиметься втриматись у своєму кріслі і, навіть, якщо й публічно декларуватиме підтримку, на ділі не поспішатиме допомагати "зальотному врємєнщику". Особливо якщо він їде на Сумщину з метою покращити не лише власний добробут, а й має якісь більш благородні наміри.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...