UA | RU
05 вересня 2019, 12:49

Енергетика чи екологія - що головне в об'єднаному міністерстві

Міністерство енергетики і захисту довкілля стало одним з кількох відомств, яке отримало не лише нового керівника, але й повністю нову структуру.

В одне відомство поєднали два, які раніше часто конкурували. Це міністерство енергетики та міністерство екології і природних ресурсів.

У сфері відповідальності відомства - як енергетичний баланс країни, енергетична інфраструктура, питання видобутку, імпорту і транспортування енергоносіїв, так і екологія, природні ресурси. Не лише енергетичні, але й водні та лісові.

Як пояснив прем'єр Олексій Гончарук, йдеться про "об'єднання екології і природних ресурсів та міністерства енергетики на базі Мінекології". Тобто головним має бути довкілля.

"Це міністерство енергетики приєднується до відомства, яке відповідало за захист довкілля, - заявив пан Гончарук. - Для нас захист довкілля є пріоритетом. У світі є тренд на те, щоб енергія була чистою. Традиційно енергетика - це один з найбільших забруднювачів взагалі. Тому цей вектор не лише в тому, щоб робити електроенергію дешевшою, доступнішою, але й в тому, щоб мінімально шкодити довкіллю".

У рішенні про об'єднання є не лише добрі наміри, але і суто практичні мотиви.

"Міністерство енергетики відповідало значною мірою за видобуток вугілля, природний ресурс. Міністерство екології та природних ресурсів відповідало за ДержГеоНадра. То в кого має бути вугілля - в Міненерго чи в Держгеонадрах? Не зрозуміло".

За задумом нової влади, до сфери компетенції міністерства належатимуть не лише надра, а й загалом природні ресурси. Олексій Гончарук каже, що цьому ж відомству будуть підпорядковані і Агентство лісових ресурсів, і Держкомзем.

"Треба об'єднати базу даних про природні ресурси. У нас земля, вода, надра, ліс - це все зараз безтолково розірвано між різними органами. Немає однієї нормальної кадастрової карти, яку ти можеш притомно відкрити і подивитися", - каже прем'єр.

Він додає: "Міністерства не витесані у камінні. Якщо ми побачимо, що якесь з цих рішень було не дуже вдалим і не спрацювало, ми зробимо роботу над помилками".

Олексій Оржель

Нове міністерство енергетики і захисту довкілля очолив 35-річний Олексій Оржель, колишній підлеглий нового прем'єра у BRDO - Офісі ефективного регулювання.

Там він завідував сектором енергетики. Він є магістром з енергетичного менеджменту і отримав диплом КПІ.

За офіційною біографією, від 2006 по 2014 працював у Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики, а з 2014 очолював Українську асоціацію відновлювальної енергетики.

Він сам пояснив логіку злиття двох міністерств на своєму першому брифінгу так: "Зважаючи на ті глобальні тенденції, що є у світі, зокрема, і тенденції щодо захисту клімату, ми не можемо і надалі залишати конфлікт на рівні міністерств. Ми маємо вирішувати, які ресурси будуть використовуватися, які надра будуть видобуватися, як ми їх будемо використовувати".

Втім, новий міністр звернув увагу і на більш приземлену проблему: "Коли люди не можуть собі дозволити платити за енергію". Її подолання - відповідальність усього нового уряду, вважає Олексій Оржель.

Оглядачі ринку обережно ставляться як до ідеї об'єднання двох міністерств, так і до нового керівника відомства.

"Подивимося на цей новий підхід", - каже голова Бюро комплексного аналізу і прогнозування Сергій Дяченко. Він зауважує, що досвід роботи нового міністра є досить специфічним.

"Президент - це політик, він може собі дозволити мати обмежений досвід, він може користуватися з досвіду людей, які його оточують. А на такій посаді (міністра енергетики. - Ред.) людина має бути фаховою, бо далі немає на кого перекладати, треба приймати складні рішення", - каже експерт з енергетики і додає, що до цього міністерство енергетики було одним з тих, де досвід практичної роботи в галузі був дуже корисним:

"На таких посадах людині завжди краще мати власний набутий досвід, а не набувати його в процесі роботи. Щоб вчитися треба чимало часу - в України і в них його не буде".

Енергетика - надто складна річ, щоб розбиратися з нею "на ходу"

"Зараз є рішення. Певне. Я так розумію, що завдання, які стоять перед міністерством, будуть трохи змінюватися порівняно з тими, що колись стояли перед двома колишніми. Поки це все", - каже директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

Він звертає увагу на те, що при всіх масштабних планах, новий міністр чітко окреслив першочергове завдання - підготовка до опалювального сезону, заготовки вугілля.

Експерти зауважують, що наразі не почули ані від прем'єра, ані від нового міністра чіткого сигналу про те, у якому напрямку рухатиметься українська енергетика, особливо, зважаючи на "зелений" бекграунд міністра.

"Скептично дивлюся на те, як у нас розвивається зелена енергетика. Від цього вже давно усі відмовилися. Ці захмарні тарифи можуть собі дозволити лише дуже багаті країни, але і вони вже так не роблять, і зовсім по-іншому регулюють зелені тарифи", - каже Сергій Дяченко.

Він нагадує, що нині підприємства "зеленої" енергетики виробляють лише 1,5% струму в країні, тоді як отримують близько 10% платежів.

Вугілля забруднює повітря, газ чистіший, але коштує дорожче. "Зелена" енергія - чудова, але може бути задорогою навіть для багатих країн

"Альтернативна енергетика - це прекрасно. Чиста, гарна, нетрадиційна. Але хто сплачуватиме за це? Наприклад, у тій самій Німеччині є вже протести кінцевих споживачів з приводу збільшення тарифів на електроенергію за рахунок підтримки зеленої енергетики", - зазначає Валентин Землянський.

Він каже, що до того, як уряд оприлюднить проєкт бюджету, програму діяльності та нову енергетичну стратегію, аналізувати, критикувати або ж підтримувати щось дуже важко: "Як розраховуватиметься (енергетичний) баланс, що буде з вугіллям, чи будуть електроенергетику переводити з вугілля на газ - і це теж стосується екології - але, знову ж таки, газ дорожчий за вугілля. А якщо таки газ, то що будуть робити з вугільною галуззю і шахтарями? Це клубок проблем, якщо серйозно, і відповіді поки немає".

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
Житель Кіровоградщини виманив у матері загиблого військового мільйон гривень
19 вересня 2024, 04:44
На Миколаївщині судитимуть керівників оборонного та комерційного підприємств за розтрату 2 млн грн
19 вересня 2024, 02:32
На Харківщині 10-річна дівчинка впала з недобудови
19 вересня 2024, 01:15
Вбивство на АЗС у Києві: в поліції розповіли подробиці, затриманому загрожує довічне
19 вересня 2024, 00:09
У Львівській політехніці найняли нову викладачку замість Фаріон
18 вересня 2024, 23:52
Побиття військового на Дніпропетровщині: серед нападників був місцевий депутат
18 вересня 2024, 22:41
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло зниклого чоловіка
18 вересня 2024, 21:58
У ГУР попередили українців про небезпеку в ресурсах Telegram
18 вересня 2024, 21:27
Телеграм-канал, який поширював інформацію про теракти у Львові, заблокований, – МВС
18 вересня 2024, 20:43
Ексмер Чернігова просив голову ОВА закрити кримінальні справи проти нього
18 вересня 2024, 20:10