UA | RU
02 квітня 2019, 15:54

Брекзит: Парламент Британії знову відхилив усі варіанти виходу з ЄС

За 11 днів до того, як Британія може вийти з ЄС без врегулювання відносин, депутати Палати громад знову не змогли домовитися про форму "брекзиту", яка б влаштувала більшість із них.

Напередодні ввечері Палата громад відкинула всі чотири варіанти подальших дій, які запропонували самі депутати. Жоден з варіантів не отримав більшості.

Найбільш компромісній пропозиції - про митний союз з ЄС не вистачило до відносної більшості чотирьох голосів. За неї проголосували 273 депутати, проти - 276. У Палаті громад загалом 639 депутатів.

Серед чотирьох пропозицій, винесених на голосування, були:

  1. Митний союз з Євросоюзом (273 - "за", 276 - "проти"). Пропозиція закріпити на законодавчому рівні митний союз з ЄС за будь-якого варіанту брекзиту.
  2. Єдиний ринок (261 - "за", 282 - "проти"). За цього варіанту зберігається членство в єдиному європейському ринку та митному союзі, тобто зберігаються тісні економічні відносини з ЄС.
  3. Другий референдум (280 - "за", 292 - "проти"). Цим варіантом пропонувалося заборонити ратифікацію в парламенті будь-якої угоди про вихід з ЄС, якщо і поки її не схвалять на референдумі.
  4. Відмова від брекзиту без угоди (191 - "за", 292 - "проти"). Якщо до дня брекзиту угоду про вихід з ЄС не буде схвалено, уряд має просити згоди парламенту на вихід без угоди, а якщо не отримає його, то відкликати заяву про вихід з ЄС.

Тепер уряд, можливо, вчетверте спробує внести на голосування в Палату громад проект угоди про умови виходу з ЄС, який Тереза Мей уклала з Брюсселем.

Палата громад вже тричі її відхилила.

Після оголошення результатів попереднього голосування міністр зі справ виходу з Євросоюзу Стівен Барклі оголосив, що кабінет збереться пізніше у вівторок і вирішить, що робити.

Лідер опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін запропонував ще раз спробувати знайти компроміс.

"Один із варіантів було відхилено з дуже невеликою різницею голосів. Оскільки прем'єр-міністру даються три спроби, то пропоную, щоб і парламенту дали шанс ще раз обговорити варіанти", - сказав Корбін.

Оголений протест

У понеділок дебати в парламенті перервала несподівана акція протесту.

12 протестувальників роздяглися в галереї, з якої можна спостерігати за обговоренням в палаті. Деякі з них приклеїли себе до скляної перегородки.

Фотографію розмістив один з членів парламенту Джеймс Гіппі.

Twitter допис, автор: @JSHeappey: Parliament just got a little bit more nuts!

З'ясувалося, що акція не стосувалася брекзиту. Натомість демонстранти хотіли привернути увагу до "кліматичної та екологічної кризи".

Спікер Джон Беркоу попросив депутатів ігнорувати демонстрацію і продовжувати дебати.

Поліція повідомила, що всіх демонстрантів затримали.

Реакція ЄС

Мішель Барньє

Голова делегації ЄС на переговорах з Великою Британією Мішель Барньє заявив, що брекзит без угоди з ЄС стає все більш імовірним.

За його словами, продовження нині встановленої дати брекзиту (12 квітня) на невизначений термін несе ризики для ЄС і повинно мати серйозне підґрунтя, якби на таке подовження погодилися б у Брюсселі.

"Уникнути брекзиту без угоди можна лише одним способом - проголосувати за угоду", - заявив пан Барньє.

Він додав, що єдиним варіантом угоди є той, що вже укладений між кабінетом Терези Мей та Брюсселем.

Лідери країн Євросоюзу 10 квітня зберуться на екстрений саміт, щоб вирішити, що робити з Британією.

До цього часу Лондон має надати Євросоюзу переконливий план подальших дій.

Інакше ЄС може не дати Британії нового відтермінування брекзиту, і 12 квітня країна може "випасти" з Євросоюзу без врегульованих відносин.

Британська преса в останні кілька днів писала з посиланням на поінформовані джерела, що прем'єр-міністр Тереза Мей може найближчим часом оголосити позачергові вибори.

Вони могли б стати альтернативою та м'якими варіантами брекзиту і другому референдуму. За таких умов Британії знадобиться тривале відтермінування.

Що далі?

Вівторок, 2 квітня. Зустріч кабінету Терези Мей, що за планом триватиме 5 годин

Середа, 3 квітня. Можливо, ще один раунд попередніх голосувань, щоб визначити, який варіант може набрати більшість голосів

Четвер, 4 квітня. Тереза Мей може вчетверте внести на голосування в парламент свою угоду про умови брекзиту

Середа, 10 квітня. Екстрений саміт лідерів ЄС, щоб розглянути можливість подальшого відтермінування.

П'ятниця, 12 квітня. День виходу Британії з ЄС, якщо не буде домовлено про подальше відтермінування.

23-26 травня. Вибори в Європейський парламент. Британія, ймовірно, буде змушена взяти участь, якщо до того часу залишиться в ЄС.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...