UA | RU
15 вересня 2023, 19:47

Шуфрич заявив про зв'язок його справи з історією судді Чауса

Фото: Новини.LIVE

Народний депутат Нестор Шуфрич заявив, що звинувачення, які йому висунула сьогодні СБУ стосуються запитів щодо ситуації з колишнім суддею Дніпровського суду міста Києва Миколою Чаусом, який у 2016 році втік із України, а у 2021 був викрадений у Молдові та повернутий на батьківщину для слідства

Про це Шуфрич заявив на засіданні суду з обрання йому запобіжного заходу, передає RegioNews.

За словами нардепа, у матеріалах щодо звинувачення фігурують запити від його імені щодо зникнення судді Чауса у 2016 році.

"Суть звинувачення у тому, що я зробив депутатські запити. Ще треба установити, чи я це робив, бо там два запити точно не мною підписані. Суть питання у запитах – з'ясування обставин викрадення (імовірно, мається на увазі зникнення судді, який перебував під слідством у 2016 році, - ред.) судді Чауса за часів Порошенка. В цьому побачили державну зраду. Публічні запити, публічні відповіді. Навіть якщо хтось користувався моїми бланками, я не бачу, де тут злочин. Де злочин у тому, що народний депутат, як і все суспільство, цікавиться, що сталося з суддею Чаусом", - сказав Шуфрич.

Що відомо про суддю Чауса

Національне антикорупційне бюро у серпні 2016 року заявило про задокументований факт одержання суддею Дніпровського суду міста Києва Миколою Чаусом хабаря в сумі 150 тисяч доларів. Під час обшуків у судді знайшли велику кількість готівки у скляних банках, що свого часу стало приводом для жартів про суддю серед українців.

Верховна Рада України дала згоду на його затримання та притягнення до кримінальної відповідальності. Проте Чаус втік. З 16 серпня 2016 року суддю оголосили у національний розшук, а надалі – у міжнародний розшук.

У лютому 2017 року його затримали на території Молдови. Детективи Національного бюро подали клопотання про екстрадицію екссудді до України, однак не отримали дозвіл. Проте у квітні 2021 року з’явилася інформація про викрадення Чауса (кримінальне провадження за цим фактом розслідують в СБУ).

Місце перебування екссудді було невідоме до липня 2021 року, коли посадовця виявили в одному з сіл Вінницької області. Згодом правоохоронці затримали суддю у лікарні та взяли під арешт.

Вищий антикорупційний суд 14 червня цього року визнав колишнього Чауса винним у хабарництві й засудив його до 10 років увʼязнення з конфіскацією майна.

У чому звинувачують Шуфрича

Служба безпеки України сьогодні повідомила, що оголосила чинному народному депутату Нестору Шуфричу підозру за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

В СБУ заявили, що Шуфрич тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, агента ФСБ, завдання якого - координація російської агентури в Україні.

"Сівкович втік до Москви у 2014 році і створив "кротоферму" для підривної діяльності проти нашої держави. Саме він курував колишнього начальника Управління СБУ в АРК Крим Олега Кулініча, якого підозрюють у державній зраді і якого затримував особисто голова Служби безпеки Василь Малюк.

Одним із основних завдань Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава – нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни - нібито "один народ". Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві", - розповіли в СБУ.

Нагадаємо, до нардепа Нестора Шуфрича прийшли з обшуками вранці 15 вересня. У нього вдома виявили георгіївські стрічки, медалі та кітелі збройних сил РФ.

20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
На Сумщині знешкодили ворожий дрон, знайдений в полі
21 вересня 2024, 20:10
Системи ППО, танки та артсистеми: як бійці СБУ нищать ворожу техніку
21 вересня 2024, 18:49
Росіяни вдарили КАБами по Сумах: пошкоджені будинки, є постраждалий
21 вересня 2024, 18:15
На Полтавщині вантажівка врізалась у кросовер: є постраждалий
21 вересня 2024, 17:32
ЗСУ вразили два військових арсенали на території Росії
21 вересня 2024, 16:58
З Іспанії до Львова намагалися провезти серед гуманітарки новий одяг з етикетками на мільйон
21 вересня 2024, 16:26
Внаслідок атак на Херсон та передмістя постраждали дві людини
21 вересня 2024, 15:50
На Донеччині локалізували масштабну лісову пожежу
21 вересня 2024, 15:25
На Львівщині прикордонники виявили контрабанду техніки Apple на 3 млн грн
21 вересня 2024, 14:27
Росіяни атакували енергооб'єкти у п'яти областях України: поранено енергетика
21 вересня 2024, 13:49