UA | RU
18 листопада 2021, 19:17

На Закарпатті вакцинуватися від коронавірусу можна анонімно

Фото: iз відкритих джерел

У Закарпатській області розпочали анонімну вакцинацію від коронавірусу

Про це на брифінгу заявив автор ідеї, керівник кафедри соціальної роботи Ужгородського національного університету, професор, депутат Закарпатської обласної ради Федір Шандор, передає RegioNews.

За його словами, в рамках соціологічного дослідження, проведеного за запитом європейських соціальних студій, було здійснено поверхневий соціологічний зріз з вакцинації та нелегальної купівлі сертифікатів, ПЛР-тестів та експрес-тестів на території Закарпаття.

За результатами цього дослідження, більше 4 тисяч сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу можуть бути фальшивими.

"І це тільки айсберг. Ці підроблені документи виготовлялися не тільки на території Закарпаття", - уточнив Шандор.

Також, за словами професора, в рамках дослідження громадян, які мають підроблені сертифікати, анонімно запитували, чи хотіли б вони все ж вакцинуватися.

"Ми отримали такий результат: більше 35% опитаних нами людей вже шкодують про те, що не зробили вакцинацію, але юридично вона зафіксована. Тому, як вийти з цієї правової та моральної колізії-вони не знають. Інший момент, про який ми чули, це те, що громадянин хотів би зробити щеплення, але його сім'я категорично проти. Також спрацьовують релігійні фактори, через які жителі області не хочуть переступати", – додав Шандор.

Він уточнив, що після цих досліджень виникла ідея почати експеримент і створити Анонімний кабінет для людей, які бажають вакцинуватися, але які не хочуть, щоб їх фіксували в електронній системі охорони здоров'я, "Дії" і т. д.

У свою чергу лікар-інфекціоніст Віктор Петров повідомив, що при погодженні з Закарпатською ОДА, епідеміологами, іншими фахівцями було вирішено створити Анонімний кабінет і запустити так звану COVID-амністію.

"Це буде кабінет, який дозволить абсолютно анонімно вакцинуватися тим людям, які зафіксовані в системі щеплень, але не робили їх", – уточнив інфекціоніст.

Він підкреслив, що держава в даному випадку проявляє свою добру волю, щоб допомогти людям і забезпечує роботу Кабінету вакцинами.

За інформацією Петрова, кабінет відкрився вчора, 17 листопада, в Ужгороді по вулиці Східній, 4/1 (медичний центр Prevention Hospital). Він оснащений вакцинами AstraZeneca, CoronaVac, Pfizer і Moderna.

Зробити щеплення в цьому кабінеті зможе будь-який житель Закарпаття, який з певних причин не хоче, щоб його дані про вакцинацію були внесені в електронну систему охорони здоров'я. Вакцинуватися можна буде цілодобово, і для цього навіть не потрібно буде вказувати свої контактні дані і телефон.

19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
Зґвалтував 15-річного підлітка: на Донеччині затримали 63-річного рецидивіста
20 вересня 2024, 05:37
У Києві викрили підрядника, який "заробив" на ремонті гуртожитку "Київпастрансу" 1,8 млн грн
20 вересня 2024, 05:03
На Львівщині військового підозрюють у масштабному розкраданні пального
20 вересня 2024, 04:22
Трактористу із Рівненщини, якого зупинили п'яним на дорозі, загрожує чотири роки в'язниці
20 вересня 2024, 03:07
На Львівщині потяг на смерть збив молоду жінку
20 вересня 2024, 00:18
На Львівщині вщент згорів електромобіль, який був на зарядці
19 вересня 2024, 23:49
Побиття підопічної інтернату на Прикарпатті: у поліції розповіли подробиці
19 вересня 2024, 21:52
Нардеп Камельчук оголосив про вихід зі "Слуги народу" через перейменування його рідного міста
19 вересня 2024, 21:01
Мер Івано-Франківська розповів, скільки людей уже зголосилися стати мовними інспекторами
19 вересня 2024, 20:31
Міський голова Житомира Сухомлин достроково склав повноваження
19 вересня 2024, 19:58