UA | RU
13 квітня 2020, 13:25

Нардеп Андрій Клочко: ДІМ щонайперше контролюватиме якість документації

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко наголошує, що одним з головних елементів реформи містобудування є розділення контрольних, наглядових та дозвільних функцій, які мала Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ)
Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко наголошує, що одним з головних елементів реформи містобудування є розділення контрольних, наглядових та дозвільних функцій, які мала Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ)

Про це народний депутат написав на своїй сторінці у Facebook, передає RegioNews.

Андрій Клочко пояснює, що дотепер ДАБІ не здійснювала ефективного контролю. Тому перше, але не останнє завдання реформи – це розділити контрольні, наглядові та дозвільні функції. Він нагадав, що дозвільні функції мають відійти громадам. А ось контрольні функції переходять до новоутвореного органу – Державної інспекції містобудування.

"Новий орган ДІМ отримає право розширеного, але не посиленого контролю. В першу чергу, він буде контролювати якість містобудівної документації: генпланів, детальних планів територій, зонування, містобудівні умови та обмеження для конкретних проектів, технічні умови і так далі", – пише Андрій Клочко.

Він зазначає, що ДІМ отримає право контролю проектних, науково-дослідних організацій, які розробляють містобудівну документацію та організації, які роблять експертизу цієї містобудівної документації. Тих, хто створює генплани і тих, хто робить експертизу цих генпланів.

"Тобто наша головна мета – контроль якості документації на початковому етапі. Якщо ми отримуємо якісний проект, то й в ході його реалізації виникає менше проблем та ризиків порушень, і як наслідок цього джерел корупції. В цьому процесі ми повинні вийти на створення загальнодержавних стандартів якості планування містобудівної діяльності", – відзначає нардеп.

На його думку, якщо будуть вироблені такі стандарти, то й посиленого контролю на етапі будівництва не потрібно.

Він наголошує, що настав час зупинити систему, коли "органи місцевого самоврядування затверджували (часом зумисно) неякісні генплани, детальні плани територій, містобудівні умови та обмеження, і все починало "танцювати" криво".

Крім того, вдасться позбутися й місцевих "клонів" ДАБІ, які разом з дозвільними функціями за об’єктами класу наслідків СС1 та СС2 перебрали на себе й контрольні, і таким чином "заробляли" на цьому.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...