UA | RU
08 червня 2020, 09:42

Введення карантину в Україні було на межі законності - Малюська

Оцінку законності введення карантину повинен надати суд
Оцінку законності введення карантину повинен надати суд
Фото: Радіо Свобода

Введення обмежувальних заходів для протидії поширенню коронавірусної хвороби було здійснено на межі повноважень Кабміну.

Як передає RegioNews, таку думку висловив міністр юстиції Денис Малюська.

Ми пройшли по самому краю повноважень. Далі вже точно була б незаконність. Ризикова тактика. Ніякого запасу ми собі не залишали, "не дули на холодне", - сказав він.

За словами міністра, з юридичного боку карантину існують три аспекти: процедура запровадження, законність самих обмежень та збалансованість рішень.

"Є багато дискусій з приводу того, чи була повністю дотримана легальна процедура введення карантину чи ні. Коротка відповідь: в кінці кінців оцінку дасть суд", - зазначив Малюська.

Міністр також додав, що збалансованість рішень повинен оцінювати не тільки український суд, а й міжнародні інституції, в тому числі Європейський суд з прав людини.

На нашу думку, збалансованість у нас дотримана, тому що ми в принципі застосовували ті ж підходи, які були застосовані в більшості країн Західної Європи. Тому ми теж відчуваємо себе досить впевнено. Але у нас все-таки демократія, правова держава, незважаючи на будь-яку критику", - вважає він.

За словами міністра, навіть якщо суд встановить порушення процедури або Конституції при введенні карантину, мета цього заходу полягала в тому, щоб захистити життя і здоров'я людей.

"Вони були на межі законності, але в межах такої законності і були збалансованими. Тому у нас є прекрасна юридична позиція - захищати від будь-яких позовів державу і державний бюджет. Я не думаю, що будуть якісь суттєві виплати держави у зв'язку з карантином. А навіть якщо вони і будуть, незначні, то все одно це виправдано", - підсумував глава Мін'юсту.

Нагадаємо, раніше глава Мін'юсту заявляв, що в Україні почнуть продавати в'язниці.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
У Повітряних силах пояснили, чому Росія стала рідше обстрілювати Київ
04 липня 2024, 23:44
Росіяни погрожують депортацією українцям на окупованих територіях, які не отримали паспорт РФ
04 липня 2024, 22:24
Ракетний удар по Одещині — загинула людина, семеро поранених
04 липня 2024, 21:23
Внаслідок обстрілів Харківщини загинули дві жінки
04 липня 2024, 20:50
Після скандалу з ТЦК працівники одеської "швидкої" отримають бронювання від мобілізації
04 липня 2024, 20:21
Якою буде ситуація з відключеннями світла взимку — експерт навів три сценарії
04 липня 2024, 19:52
Дніпропетровська ОВА показала наслідки нових обстрілів: росіяни били дронами і артилерією
04 липня 2024, 19:14
Масштабна пожежа у Подільському районі Києва — стало відомо про постраждалого
04 липня 2024, 19:01
Мільйон доларів за посаду — правоохоронці викрили масштабну корупцію на митниці
04 липня 2024, 18:43
На Житомирщині легковик зіткнувся з вантажівкою: серед постраждалих 4-річний хлопчик
04 липня 2024, 18:30