UA | RU
04 грудня 2023, 12:37

СБУ затримала коригувальника ракетного удару по університету Шевченка у Києві

фото: СБУ

Служба безпеки України затримала ворожого агента, який коригував удари по Києві, зокрема по одному із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Йому загрожує довічне ув’язнення

Про це повідомили в СБУ та Офісі Генерального прокурора.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився 40-річний мешканець Києва, який сповідував прокремлівські погляди. Щоб сприяти агресору у війні проти України, наприкінці минулого року він оформив статус "волонтера" та виїхав до Росії через треті країни.

Одразу після того, як він приїхав до РФ зрадник заявив кадровому співробітнику ФСБ про готовність співпрацювати з російською спецслужбою, а щоб підтвердити свою "відданість" окупантам, киянин одразу передав їм координати, за якими нібито дислокується один із підрозділів Сил оборони в столичному регіоні. Вже через декілька днів загарбники здійснили по цій "локації" повітряну атаку.

Після цього представники ФСБ доставили свого агента до Москви, де його детально проінструктували щодо методів роботи, конспірації та пріоритетних завдань. Потім зрадника відправили в Україну для збору розвідданих. Взамін йому пообіцяли допомогу в отриманні російського громадянства та своєчасну "евакуацію" до країни-агресора.

Через деякий час чоловік повернувся в Україну. Він разом зі своєю дружиною побував на місці "прильоту" в Києві та сказав їй, що причетний до ракетної атаки. Підозрюваний не приховував своїх проросійських поглядів у родинному колі, зневажливо висловлювався про українців та говорив, що їх треба знищувати.

Саме за його координатами 31 грудня 2022 року агресор завдав ракетного удару по одному із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Під час обшуку за місцем його проживання у нього вилучили прапор країни-агресора, документи на отримання російського громадянства, комп’ютерну техніку та мобільні телефони.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі підозрюваному обрано запобіжний захід — тримання під вартою без права внесення застави. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Раніше повідомлялось, що в Одесі затримали учасницю агентурної мережі головного управління генштабу збройних сил росії (більш відомого як гру), яка діяла у місті. Вона передала агресору десятки геолокацій, де, за її переконанням, нібито базувалися підрозділи ЗСУ.

20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
У поліції оприлюднили офіційний коментар щодо стрілянини у Львові: постраждала людина
22 вересня 2024, 14:04
У двох районах Київщини фіксують погіршення якості повітря
22 вересня 2024, 13:41
На Львівщині від сказу помер домашній собака, з ним контактували 20 людей
22 вересня 2024, 13:12
На Чернігівщині на місці пожежі, де горіла суха трава, виявили тіло чоловіка
22 вересня 2024, 12:42
На Донеччині внаслідок російського обстрілу загинули двоє шахтарів
22 вересня 2024, 12:13
У Дніпропетровській ОВА прокоментували інформацію про хімічні атаки з боку росіян
22 вересня 2024, 11:38
На Рівненщині чоловік прив'язав до мотоцикла собаку і волочив дорогою: у поліції відреагували
22 вересня 2024, 11:03
Митники виявили на кордоні партію контрабандних ноутбуків Apple, які намагалися ввезти автобусом
22 вересня 2024, 10:33
Авіаудар по Харкову: голова ОВА повідомив, у якому стані постраждалі
22 вересня 2024, 10:04
Росіяни вночі запустили по Україні 80 дронів: що відомо про наслідки атаки по областях
22 вересня 2024, 09:35