Процес планової перевірки харчових підприємств за новими правилами став більш відкритим і прозорим. Відтепер оператор ринку знає, до чого він має бути готовим у разі проведення контролю, а також має право знімати хід інспектування на камеру. Про це повідомляє проект ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», пише landlord.ua.
Спільно Українським центром європейської політики було розроблено інфографіку, що візуалізує зміни у процесі перевірки представниками Держпродспоживслужби операторів ринку харчової продукції.
Якщо раніше підприємства попереджали про перевірку за 10 днів і при цьому оператори ринку не знали, чого їм чекати від інспектора і до чого готуватися, оскільки той міг ставити підприємцям запитання на власний розсуд, то зараз ситуація різко змінилася у бік прозорості.
Хоча дату інспектування операторам ринку не повідомляють (попереджають за 3 дні лише в разі аудиту НАССР), проте підприємці тепер знають, скільки разів на рік їм чекати перевірку, які питання ставитиме інспектор (вони є у вільному доступі на сайті Держпродспоживслужби, і інспектор не може їх змінювати на власний розсуд). Також оператори ринку (як і інспектори) тепер мають право знімати процес перевірки на камеру.
Отже, коротко про те, як держава контролювала безпечність продуктів раніше, а як контролюватиме зараз: