Група науковців розробила рекомендації щодо харчування, втілення яких має на меті прогодувати здоровою їжею 10 мільярдів людей (прогноз населення 2050 р.), зменшивши при цьому шкоду для планети.
Міжнародний медичний журнал Lancet оприлюднив результати дворічної роботи спеціального колективу з 37 авторів EAT-Lancet Commision, які рекомендують у харчуванні віддавати перевагу овочам, фруктам та іншій рослинній їжі і обмежувати споживання м’яса й інших продуктів тваринництва.
“Те, як харчі виробляють, і як їх споживають, а також, яку частину з них втрачають, або марнують дуже впливає на стан здоров’я і людей, і планети”, - підкреслюють науковці, вказуючи, що нездорове харчування призводить до 11 мільйонів смертей щороку.
Втілення рекомендацій мало б покращити здоров’я людей, які погано харчуються, а також змінити харчову індустрію, зокрема інтенсивне вирощування худоби, яке спричиняє спустошення дикої природи, підштовхує глобальні зміни клімату і стало серйозним джерелом забруднення довкілля.
“Перехід на здорове харчування до 2050 р. вимагатиме значних змін у дієтах. Глобальне споживання фруктів, овочів, бобових та горіхів необхідно подвоїти, а споживання таких продуктів як червоне м’ясо й цукор треба скоротити на понад 50%. Харчування базоване на рослинній їжі і з меншою часткою харчів тваринного походження приносить користь і здоров'ю, і довкіллю”, - підкреслює один з авторів дослідження, професор Волтер Віллетт з Гарвардського університету.
Ще один провідний автор звіту - шведський професор Йоган Рокстрам наголошує, що “глобальне виробництво харчових продуктів загрожує стабільності клімату й витривалості екосистем. Воно є одним з найбільших чинників у руйнуванні довкілля”.
Що їсти, щоб бути здоровим?
Автори дослідження EAT-Lancet Commision склали таблицю з денними рекомендаціями у грамах:
Запропоновані науковцями харчові норми передбачають зміни у традиціях харчування майже повсюди у світі.
Мешканці країн Європи та Північної Америки мали б різко зменшити споживання м’яса.
Згідно з підрахунками у США, наприклад, споживання червоного м’яса треба зменшити на понад 80%, а у Європі на понад 70%.
У країнах Східної Азії треба було б зменшити споживання риби, а в африканських та деяких інших країнах кращим для здоров’я вважають зменшення у раціонах частки крохмалистих коренеплодів на зразок касави.
Інтенсивне сільське господарство, особливо тваринництво стало великим джерелом викидів так званих парникових газів, зокрема метану й оксиду азоту, а також великим споживачем питної води й нафтопродуктів у вигляді пального й штучних добрив.