UA | RU
30 июня 2018, 22:17

Італія закриває порти для суден неурядових організацій, які рятують мігрантів

Міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні заявив, що суднам неурядових організацій, які рятують мігрантів у водах Середземного моря більше не дозволятимуть заходити в італійські порти.

Італійський міністр розмістив у Facebook зображення рятувального човна з хештегом #closetheports (закрити порти).

"Зупинимо мафію, яка займається торгівлею людьми: чим менше відправлятиметься, тим менше загине", - написав він.

Новий італійський уряд, сформований популістською партією Рух п'яти зірок та ультраправою Лігою Півночі на початку червня, раніше не дозволив зайти до італійських портів судну Aquarius з кількома сотнями біженців. Після кількох днів в морі їх прийняла Іспанія.

 

Пан Сальвіні, який очолює ультраправу партію Ліга Півночі, неодноразово звинувачував неурядові організації у сприянні міграції. В інтерв'ю газеті Corriere della Sera він зазначив, що ці організації більше не є "законними".

Іспанія врятує мігрантів, від яких відмовилася Італія 

Дружба з Росією та масові депортації: чого чекати від нового уряду Італії

В Італії почали правити прихильники дружби з Росією: що буде далі?

Він також схвально висловився щодо міграційної угоди, якої вдалося досягнути на останньому саміті ЄС в Брюсселі.

Про що домовилися європейські лідери?

В ЄС питання надання притулку вирішує Дублінський регламент, який передбачає, що мігранти мають реєструватися в першій країні, до якої вони приїхали. Деякі середземноморські країни, до яких прибуває найбільша кількість мігрантів, хочуть змінити ці правила.

Лідери ЄС досягли згоди щодо мігрантів. Чому саміт тривав усю ніч?

На Брюссельському саміті 28-29 червня досягнуто угоду, яка передбачає створення на добровільних засадах центрів для приняття мігрантів у країнах ЄС, але в яких саме - не вказано.

Згідно з текстом досягнутої угоди, ці центри будуть визначити, хто є справжніми біженцями, а хто - нелегальними мігрантами, яких повернуть.

Через кілька годин після досягнення угоди Еммануель Макрон зазначив, що такі центри будуть в країнах, куди прибули мігранти, таких, як Італія та Греція, але не у Франції. Італія наполягає, що їх треба створювати повсюди в ЄС.

28 країн Євросоюзу також домовились посилити контроль на зовнішніх кордонах та збільшити фінансування для Туреччини та Північної Африки.

Зокрема, планують створити табір для біженців в одній з північноафриканських країн.

Водночас на саміті країни Центральної Європи відмовилися прийняти 160 тисяч мігрантів з переповнених таборів в Італії та Греції.

Досягнута в Брюсселі угода, ймовірно, допоможе стабілізувати хитку правлячу коаліцію Ангели Меркель в Німеччині, адже міграційне питання є головною причиною протистояння канцлера з міністром внутрішніх справ Горстом Зеєхофером.

На саміті пані Меркель уклала двосторонні угоди з 14 країнами про повернення мігрантів, які прибули з цих країн до Німеччини, якщо їм було відмовлено у наданні притулку. 

Зокрема, такі угоди уклали з Німеччиною Іспанія та Греція. Але Австрія та Італія, які керуються урядами популістів та ультраправих, відмовилися укласти такі угоди з Німеччиною.

Якою є реакція неурядових організацій?

Неурядові організації, які займаються порятунком мігрантів в Середземному морі, засудили досягнуту в Брюсселі угоду і зазначили, що вона зраджує як людей, які гинуть при спробі перетнути море, так і тих, хто намагається їх врятувати.

Керівник відділу надзвичайних ситуацій організації "Лікарі без кордонів" Карлін Клейхер наголосила, що угода має на меті "демонізацію недержавних пошуково-рятувальних операцій".

Лише вп'ятницюприблизно 100 мігрантів потонули біля узбережжя Лівії, 16 вдалося врятувати.

 

05 сентября 2024
Путин демонстративно презирает международное правосудие, но Украина получила серьезный инструмент, чтобы привлечь Россию к ответственности
Владимир Путин в очередной раз показал, во что он ставит современную международную систему – на этот раз такой важный элемент как Международный уголовный суд. Визит российского диктатора в Монголию до...
03 сентября 2024
Власть готовится к большой перезагрузке Кабмина: кто из министров лишится своих должностей
На этой неделе, по всей видимости, разрешится эпопея с переформированием Кабинета министров, которая тянулась последние четыре месяца
02 сентября 2024
Строительство Чигиринской АЭС, или как зарыть миллиарды ради пиара
Руководство "Энергоатома", управляющего всеми атомными электростанциями в Украине, решило семимильными шагами развивать атомную энергетику в Украине. Впрочем, пока неизвестно, за какие средства все эт...
28 августа 2024
Духовная независимость: получится ли у власти окончательно запретить УПЦ МП
Президент Владимир Зеленский подписал Закон "О защите конституционного строя в сфере деятельности религиозных организаций". Этот закон определяет правовые основания для запрета в Украине религиозных о...
В Житомирской области 23-летний парень изнасиловал 7-летнюю сестру своей девушки
08 сентября 2024, 01:39
Россияне ударили по Полтавщине: что известно
08 сентября 2024, 00:03
В Хмельнитчине мошенник выманил у военного полмиллиона гривен, притворившись девушкой
07 сентября 2024, 18:28
Стало известно, сколько Ровенский онкоцентр потратил на скандальную конференцию с танцами на столах
07 сентября 2024, 17:52
В Мариуполе заметили технику российских военных с новой маркировкой
07 сентября 2024, 17:05
Партизаны нашли замаскированный командный пункт врага в Донецкой области
07 сентября 2024, 16:35
НАБУ завершило расследовать дело о взятке в отношении заместителя председателя Запорожского облсовета
07 сентября 2024, 15:50
Группу уклонистов, которые бродили по лесам пять дней, задержали в 40 метрах от границы
07 сентября 2024, 15:13
В Одесском ТЦК заявили о нападении женщины на их сотрудников
07 сентября 2024, 14:41
Загрязненная вода из Десны приближается к Киеву – в КГГА рассказали, как планируют реагировать
07 сентября 2024, 14:18